想食A酸醫暗瘡但又驚貴嘅你入一入嚟

282 回覆
43 Like 14 Dislike
會架咩?
可能佢覺得我食完就會好
個日個醫生好hea
咁食3個月咁耐
正常真係乜都食好既
我以前睇皮膚都係一個月一個月咁拎藥
但係睇私家 診金貴到無倫
Btw不如用tg
想問有啲位應該點搽好
我之前都有睇過私家
食咗10日抗生素

想知到底A酸斷唔斷到尾?
我以前去藥房自己配食左差不多2年 期間係有好到 但一唔食就開始出番油 (利申:油性皮膚)所以而家一出街一陣又勁油又開始爆瘡
到底有無方法係治到油同瘡?
視乎你食完A酸皮脂腺萎縮同回復程度
當100%食緊A酸變10% 停藥有機會回復返50%以上
就有機會要食第二次 再等皮脂腺萎縮
如果唔想再食 我自己日日用緊果酸洗臉 已經可以控制到
想問一問樓主完成療程未
咁點先斷尾唔出油?係咪食到皮脂腺萎縮哂就得?咁有冇機會唔會萎縮晒?
同問 之前食撚左成年咁濟衣加又生過
我食左2年啦 20mg都係斷唔到尾 一停食左一個月後就開始番油性肌膚 試過好多方法 都係唔得 而家又多瘡又多印又多疤
又話a酸斷尾嘅 已經唔平架啦啲藥
Day 37
我食左三個月都無,主要學生哥無錢就無再食,但好在食頭一個月一次過爆曬之後再無手尾,不過啲副作用就一直跟住,皮膚容易乾到裂,尢其是嘴唇以前未試過爆拆,依家一入秋就要唇膏傍身
正常皮膚點都會出油 只係出油嘅分量會唔會導致你生暗瘡
食到皮脂腺由肥大萎縮到正常人嘅水平
食咗半年,仲有三個月,驚斷唔到尾
無得驚
不過停藥後一定要多飲水 清淡少少
食緊藥期間點食炸嘢都無過生 真係好爽
琴日開始食a酸
有咩要注意
防曬同補濕 仲有咩?
早瞓,有冇連埋抗生素一齊食去防爆發期?
巴打
醫生有冇教你食a酸嘅公式/總份量
想上網買
其實公式同份量上網搵都有,何醫生話建議我食半年,但我想食8至9個月,想斷尾
我食緊mk陳 o牌 40mg/day
每15日就1770
上面食R牌有無咁平....
就係因為開正廠收得平佢又係皮膚專科先喺度推介,你上網check 下你而家個醫生係註冊普通科定皮膚專科 至於點解有皮膚科degree 但係註冊普通科,呢點你就睇返上面解釋啦
我有呀 但醫生話唔洗
我都想問下食唔食埋好?
如果食埋有咩問題?
因為我食左陣a酸就有石頭瘡出
因為我自己睇開個醫生有開四環素 t字頭
我仲有一盒係屋企
但而家開埋a酸 如果一齊食有咩問題?
上面我有解釋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞