中國歷史中 你最想復活嘅一個偉人

322 回覆
16 Like 240 Dislike
趙飛燕
想知佢靚唔靚
如果同時間存在幾個自稱「中央之國」嘅政權,「中央之國」自然唔可以當係國名,無論係古代定現代都係。宋遼金係咁,而之後去到清,之前去到秦,「中國」嘅本質都冇變過。
加上嗰d古代政權本身有個國號,我自然會認為嗰d國號先係正式嘅名,而「中國」只係一種自抬身價嘅自稱。
直到中華民國出現,中國先變成政權名。
「中國」其實可以解做許倬雲講嘅「華夏共同體」
當然咩叫「華夏共同體」,唔係由單一政權,語言,血統就講到
否則許倬雲 就唔會寫本書來討論咩叫中國
黃帝
我都想 叫埋人屠白起
而家番寫字樓其實同做宦官差無幾
係香港地佢唔佢諗發明了
會諗點供滿層樓
有多個被稱為中國嘅政權自然係內戰,但我係講緊有多個自稱為中央之國嘅國家喎。中央之國,理論上係排他嘅概念,因為中心點只有一個。因此,我否認「中央之國」嘅概念。而「中國」,去到民族嘅概念傳入之前,都只係地理名詞,但同時會政治、文化上用嚟表示高等嘅用詞,所以當時中國嘅相反詞係邊塞、蠻夷。
(新五代史 卷七十二 四夷 「自古夷狄之於中國」、「西北常強,為中國患」、「契丹⋯⋯名見中國」、「契丹⋯⋯有窺中國之志」)
由此可見,中國用作稱呼只係代指中原王朝,尤其用以突顯其與外族(蠻夷)嘅差異。而「我在上國⋯⋯自入中國」一句可反映「中國」本義為中原。直到1911年某國以中華民國為國號前,中國唔係國家(任何類型嘅國家)嘅正式名稱。
至於你後面講到嘅外族通婚,絕對唔係傳統史書接受嘅婚姻,嫁公主到外族往往係為政治穩定,如無必要唔會咁做。發達文明如古埃及甚至有兄妹通婚以求血統純正,外族血統融合通常就係侵略嘅結果,而非「發達文明」自願為之。
最後,中國人,最初自然係中原人各群體(部落聯盟)嘅統稱,後來就唔止中原,範圍擴大(亦有縮小),不過都係稱呼生活喺某個地域嘅人,直至1911年中華民國成立。因此,我冇否認中國一詞,我只係想釐清中國嘅意思。就好似你可以話古騰堡印刷術係德國人發明一樣,只要搞清楚德國係咩意思,就可以避免錯誤嘅自豪感。
成吉思汗 佢唔死可以打到去幾遠
而家已經唔係士兵器時代
蒙古門口都可能出唔到
佢明顯係講返當年啦
鐵木真唔死既話,西征真係唔會停架
到時連歐洲都文化大浩劫,文藝復興應該無咁快出現

好打一定係好打,但我覺得佢地可以咁狂就好明顯係戰略同組織特別強同有過人嘅領袖氣質,就算復活係現代都有一番大作為
係咪相應有返現代既裝備先
宇文化及
唔好講復活 想李登輝同陳水扁 長壽 有命去搞台獨 幫埋香港就最好
我無諗到咁偉大

我只係想劉曉波返生
等佢可以同佢老婆安穩咁共渡餘生
冇李小龍
柏拉圖
陳勝 吳廣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞