中國歷史中 你最想復活嘅一個偉人

322 回覆
16 Like 240 Dislike
傾國美人肥如膏
咩事
耶穌。

天主教、基督教、東正教、猶大教、伊斯蘭教會七國咁亂

世界秩序重洗、科學同神學都會有突破
6個國家都有自己領土 點解會有"6個國家O既國土O既統稱?
歐洲都唔係法國,意大利,德國等國家加埋O既統稱, 而係歐洲各國建基O既大陸O既名字。

要叫春秋戰國時代, 6個國家所在O既地區就應該視情況用:
東亞大陸 (地理)
中原 (文化)
亞洲 (地理)
東亞 (地理)
現今中(華人民共和)國領土 (現代史)
ETC.
但係以上都唔係 "六國國土統稱", 而係曾經存在"六國國家O既土地"

唔存在O既六國國土統稱, 亦唔須要
老毛啦
第二次文革
自膠
原來只限中國
毛澤東
派佢出嚟同習近平互相爭權狗咬狗骨
黃家駒
正如你都唔會叫阿茲特克做墨西哥一樣
就算會係墨西哥史提及O既一部分, 都唔會叫係墨西哥O既阿茲特克,
而係:
中美洲O既阿茲特克
美洲o既阿茲特克
曾經存在係現今墨西哥領土O既阿茲特克

仲有
春秋除左係時代, 同時都包埋特定地區
正如你用得江戶時代/平成時代 你就算唔係直接講日本史 你都係用緊日本島O既角度去睇世界歷史.
正如文藝復興時期,就會主要係歐洲
正如殖民時期, 就會係美洲, 歐洲 同非洲
春秋戰國時期就係春秋戰國時期所在O既亞洲/東亞大陸

我諗你都唔會用一個當時尚未存在O既國家黎形容一個地區咁ON9 O既事掛
毛澤東蔣介石夠唔係滿清滅亡前既人
韓信淨係識點兵,現代戰爭打超限戰,真係出兵信刻係收拾殘局,靠佢死得~
當年「寫」嘅文字各國唔同,冇一隻叫「中文」;講嘅語言更加多,冇一隻叫「中語」。
近代史都係歴史嘅

毛澤東依啲起碼都係朱元璋lv

蔣介石就
從夏朝以前
到滿清滅亡

有冇邊個偉人你好想佢立即復活降世?
杜如晦 房玄齡

真心求教
General 可唔可以叫 華夏歷史
但金滿清朝又唔係漢人統治
孔子
一復活完即刻用刀殺撚咗佢 不知所謂
唔同時代 華夏有唔同定義,睇你講緊咩時期

"華夏文明" 就一般係講緊係黃河流域發展出黎o既文明
不論興衰定外來文化入侵,只要係可以追索到同一個文明根源o既 都係華夏歷史。

而且華夏歷史唔係一個與世隔絕o既歷史,除左侵略, 貿易,傳教等都會影嚮到呢段歷史。 而文明係建於地理之上,華夏歷史係東南西北中部都有唔同o既發展,所以華夏歷史只係可以宏觀論。
十二歲?
最強蘿莉?
中國近代第一份對外條約係尼布楚條約,
條約有拉打文、滿文、俄文版

滿文本中沒有使用大清國(Daicing gurun)一詞,
而是使用漢語「中央之國」的直譯(Dulimbai gurun)

人地對外個名就係中國

條約規定界碑要用俄文、拉丁文同Dulimbai gurun i bithe(中文)
結果界碑中文係滿漢蒙文
想問下活絡油係咪佢發明
孫大炮啦
再次推倒帝制
周恩來
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞