中國歷史中 你最想復活嘅一個偉人

322 回覆
16 Like 240 Dislike
要種族大清洗緊係搵秦始皇啦
江澤文
《史記·天官書》:「其後秦遂以兵滅六國,並中國。」在統一的情況下,中央王朝常自稱為「中國」;
而分裂時期,「中國」也能指稱黃河中下游地區(即中原)或延續正統的王朝。《晉書·載記第十四》苻堅對其弟苻融言「劉禪可非漢之遺祚;然終為中國之所並」。此處「中國」指三國時期於華北地區的魏國,原因是魏繼承漢的正統。

source:wiki
咁應該點計
美國個套仲難成功,一來當時文化水平低下:二來中國人內鬥思想源遠流長,民國前期軍閥混戰就係結果;老實講當時最適合政制係袁世凱李光耀式政權最為適合。其實覺得蔣介石比毛澤東更為利害,只不過時不予佢,前有日本,中共,後有豬隊友。
岳飛
毛澤東
搵紅衛兵批鬥班炒樓既業主
武則天
木鹿大王
中原歷史
木鹿大王都係偉人
可以用活絡油代替美極
搞階級鬥爭自己食花生
我想復活王昭君
用地理名稱
當年新中國對皇帝相當反感,袁世凱式中央集權並唔可行,強行壓過大家嘅結果就一定係畀人反到落台

美國一開始搞聯省自治果陣文化水平亦唔見得好高

中國喺接近聯省自治嘅體制其實有例子,馬家軍、晉系、新桂系亦都係喺保持自治嘅情況下承認中央政府

無可否認蔣介石玩權鬥玩政治手段係一流

佢嘅失敗並唔係因為時不與佢,而係自己才能力有不逮

好嘅隊友同建議唔係冇,只係佢唔肯聽人講

白祟禧提出仿效左宗棠治疆佢唔聽,搞到蘇聯喺西北搞咗幾十年小動作;

叫佢食住四平街戰役嘅優勢攻佔哈爾濱、一舉殲滅朱德部隊佢唔聽,搞到朱德可以回氣

收皮係理所當然
華陀
你唔係中國人係咩人
鄧小平
就算幾勁都好
如果復佢你地係現今時代
班偉人應該一樣打份牛工咋
中國政治人才全部都係帝制垃圾
復活黎幫唔到手兼無撚用

寧願復活華佗或者班超
對世人仲有價值
劉伯溫
韓信 教下我點打仗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞