NBA 2018-19賽季討論區 (7)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
高中鋒一嘢dunk落去唔洗煩
Boban
正想咁講

不如諗起如果改到8秒進攻都係公平but on9

我唔識點反駁就收聲了
金塊三場都守到對面唔過百
https://www.basketball-reference.com/leagues/NBA_stats.html

我諗主因有機會係因為搶到攻板之後得返14秒
繼而令節奏快左,拎到板之後set嘅play唔同左,
再延伸出2樣野
1)Paint area嘅出手數量上升
2)犯規數上升->多左罰球

從而令今季升左近7分
除左PACE高左
咁改其實係對D壓節奏RUN戰術既細分隊
啫係禾雀熊仔個D
係好唔友好
特別呢幾隊都冇頂級外線單打手
仲死
bamba 好大機會係bust
小露寶有咪嘈

熊就真係難搞

Conley又唔係d可以同你單打半場救世個隻
我諗係咪影響左高佬影響力低左啊?既搶完都得16秒

然後就出多左矮仔,防守差左,進攻快左

利申9up
騎都冇邊個諗住入到架啦
依家呢種打法
二次進攻攞完板出去再RUN PLAY呢種打法等於廢左
結果二次進攻個14秒要打既變左套路好少
外線(球星)單打/三分
直接籃底
咁呢兩樣造到既得分有咩方法唔高
佢呢D回合俾起24秒既分分鐘得分仲高
唔關事

如果你係有個low post威力大嘅高佬,咁改反而仲有利
低鬼
家陣ADAMS呢D進攻板痴漢個戰術價值高左就真
暫時睇有14隊入唔到playoff

依加雷3場之後

二次進攻得分全聯盟最高,係24分

講緊上年最高個隊平均都係15分

當然sample size其實唔夠

但依加講緊嘅係,全聯盟平均黎講個二次進攻得分都比上年高左2分了
so des ne
全餐大
有post屌鳩rose未
咁仲有一樣野既
就係雷既就術夠簡陋
你一個回合俾佢24秒同14秒可能係冇分別
14秒對面可能仲難組織防守
最衰冇得睇拎到or之後出手分佈
咩事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞