係「青靚白淨」唔係「小鮮肉」

262 回覆
2263 Like 55 Dislike
狐狸精
冇聽過丁克家庭
多謝你打左篇咁長嘅reply

1.既然你都講話對錯難分,咁你又憑咩去屌9人用啲外來嘅詞?存在即合理,所有依家多人用嘅文字都係因為世界局勢嘅影響下而產生,例如人會多左用韓文日文融入廣東話係因為世界進入互聯網時代,外國嘅資訊啲靚仔一上網就睇到,咁倒返轉香港文化係8090年代全盛時期都有影響普通話啦,富二代本身廣東話無得精準咁對應到,咪自然有人用囉

至於你提到嘅例子基本上係irrelevant,人工強行推行簡體字同口語嘅自然演化有咩可比性?除非你會天真到認為中共係有計劃地將依啲字潛移默化咁滲透香港

2. 想請問唔用小三、小鮮肉依啲字對文化抗共有咩影響?如果想扺抗中國文化唔係應該由宣揚本土文化?

語言本身係屬於文化,但係用下耳機、手機、顯卡依啲字點樣會深遠咁影響到香港文化?唔通啲人就會令人認同共產黨嘅意識形態?

更重要嘅係當依啲字已經融入左去日常生活語言嗰時,點解我就要比你屌我用蝗語?

3. 當你因爲政治原因去迫9人唔撚好用啲外來詞就係有問題

4. 香港本土主義背景成因唔多代表本質唔同?佢地本質上都係竪立一個假想敵,意圖用一個簡單理論去解釋現況,例如中國咁慘係因為列強瓜分,香港咁慘係蝗蟲襲港,中央欽點特首,咁所以我地要仇視大陸人,基本上都係以對外仇恨維持,況且就算無本土思想本土文化一路都存在係香港社會

至於中國民族主義係共產黨打贏國民黨之前已經有,係清朝之前啲人無中國依個概念,係二次大戰時歐洲法西斯抬頭,到孫中山先有驅逐韃虜,恢復中華依啲口號,依家只不過依家比中共利用左做民意操縱嘅工具,

而香港本土主義更多係一種對中共干擾香港政務嘅一種反動,如果純粹係回歸後嘅身份問題,點解係中英簽聯合聲明嗰時就出現?點解會去到雨傘運動之後先出現?咁就證明左本土主義係政治上嘅壓迫先引起嘅排外主義,我只係唔明點解之前有個大陸妹係香港比人車死都有人慶祝,仲有人質疑個法官係受到政治壓力所以要重判個司機

到最後我都係唔明點解用依啲字就會令香港市民赤化

另外我唔係特登拋propaganda依個字,只係對手打得快過個腦就用左
係啟動唔係激活
cctvb成日用
咁鮮呢?
一開始有人講詞性
好似好有道理
但其實好戇鳩

而家係講緊語言
唔係答試題
你駛撚一定要用返對應嘅詞性咩

小明係小鮮肉
你講做 小明好青靚白淨

有咩問題
係戴啊唔係帶啊,繁體中文都學唔好點樣對抗赤化啊柒頭,你依啲人應該走去學簡體啦,簡體係設計比文盲讀㗎

用「一般」依個字去陳述事實又比你話戴頭盔,「通常」發得你依啲依啲廢文嘅都係on9仔

戴返個頭盔先
眼殘?
花𡃁仔
未聽過有人用小鮮肉型容黑實
上面好多巴絲話「小鮮肉」範圍闊過「青靚白淨」
咁其實「小鮮肉」解咩 係咪只得「後生」同「靚仔」

一google小鮮肉即刻出呢D游水有肌肉靚仔

點都係黑實多過白淨啦?

或者我好早期聽鮮肉係喺康熙來了

完全唔會用白淨黎形容呢類男仔喎
一錘定音唔係成語嚟㗎咩

存在即合理 痴撚線
係「臨尾搞掂」 唔係「絕殺 」
以前讀大學有啲臭閪港女質問個中文系教授

小鮮肉 點解係貶義詞同埋有歧義呀?大家都明有咩問題

教授諗都唔諗直接拎住支咪指住佢講:

咁我叫你做小鮮奶得唔得呀

勿相認
我屌你老母阿 咩撚野屌你老味
咩嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞