(有圖)香港機場真係好靚,廿年都仲係咁襟睇

426 回覆
1781 Like 49 Dislike
你去過啟德未架

啟德係個IGS同九龍城望到飛機果種震撼感,客運大樓好撚垃圾的

當年新機場開, 全香港都好興奮, 我d屋企人會拉大隊去參觀,珠三角有親戚來香港唔係搭飛機都會專登試下機鐵同去機場半日遊,98年果陣真係劃時代既建築風格

藍底白字呢個係香港之前都無機場咁樣用,大部份都係黃底黑字,而家全世界都係咁配色,再加高樓底同自然採光
唔識分T1 T2但真係無香港咁靚

啟德去赤鱲角等於舊公屋搬去獨立屋
英國人最後既禮物
用得多錢 但用得其所
比起而家用咁撚多錢 咁撚多問題 港共垃撚圾
機場站都好靚 都係norman foster設計?
仲有香港機場隻藍色底係獨有顏色嚟
Pantone上面搵唔到
因而命名「HKIA Blue」
以前讀書 呀sir講過T1個建築師好高要求 果陣好多人話佢晒錢係門面野
出到黎就見到一分錢一分貨
呢個真係唔得
個頂太喧賓奪主
英國人收100蚊交100蚊貨
中國人收100蚊交50蚊貨 還會賴你們的地很硬
多謝英國佬留比我地嘅玫瑰園計劃
睇到眼花
呢樣真係唔知
所以真係唔知咩咁靚
第一次去桃園(T2)
一到台灣
屌你個抵境大堂細撚到
完全冇任何指示點樣搭地鐵
鋪頭更加唔使講 少到仆街
離境嗰陣入到去竟然係同抵境同一層
加上指示又唔清晰
搞咗好耐先知原來係上面嗰幾層
仲要逐層逐層搭扶手電梯上去
唔似得香港一落車條天橋就已經帶你去離境
一抵境就好明確咁指你去搭車或者搭地鐵

仁川幾好 冇乜好講
D stand for ?
黃底黑字我覺得幾靚
Heathrow airport 都係咁配色

藍底黑字而家比支那濫用晒
搞到香港冇咁靚
其實HKG先係香港國際機場簡稱
HKA人唔笑狗都吠啦
G stand for ?
same
禁區office係點
但郵輪碼頭係失敗之作
禁區office租左比客就係等客搞

講office開hkia tower同awtc入面都好靚,隔音又好好..
SG係得T4正
T1T2始終偏舊
無敵既T1禁區....9影

中場客運廊的日與夜

仁川出境大堂

仁川入境大堂某一部份...張相個陣係17年12月

關西機場入境禁區外...
去過幾次都心諗呢到咩事

關西機場出境好好多....趕住入禁區9影

不過TPE T2真係唔掂...
T1入境個到啲設計搞到我個人望多陣都覺得暈
T4 個頂既三角環跟著音樂D郁, 仲有個瀑布都好靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞