(有圖)香港機場真係好靚,廿年都仲係咁襟睇

426 回覆
1781 Like 49 Dislike
你去下德法個啲機場,同南非差唔多
機場黎講,亞洲大城市機場多數都靚過歐洲
4年咋喎
4年靚過佢咁多
係香港政府
以前係支共先叫佢做港英
一有post讚香港機場
仲有啲坡撚出嚟話樟宜機場仲正點點點
坡仔機場係多野睇同玩,但講靚真係唔夠香港嚟
作為一個親身用過啟德機場嘅乘客
我可以話呢個機場嘅效率係相當驚人
客運大樓雖然細 但動線都係好細心規劃
出境、入境由landside到airside都係同一層唔使行上行落(泊outerbay就當然係無奈嘅選擇)
我覺得呢方面都係影響咗新機場嘅設計
樟宜係室內設計精緻但冇氣勢
上面有巴打講到香港機場落車行去check-in
推住行李車行過條橋落斜
大堂一覽無遺 次次都有種毛管戙嘅感覺
新機場T2雖柒,但係人流logistic都係極高效率

落車 -> 同層checkin -> 行到尾落電梯 -> 過安檢同immigration -> 上無人車 -> 到閘口(北衛星除外)

成個flow可以30分鐘內完成,外國無一個機場做到咁完善,當然餐廳果d集中曬係T1禁區又係另外一回事

T2低層留返做大陸車候車大堂其實幾好,留返曬d蝗係個香港人唔會去既位
其實T2本身冇入境部份、要靠APM等我覺得都唔係問題
如果T1現有入境大堂夠晒用,咁T2又係咪有必要整多個?
最錯係改咗T2呢個名,因為好多人覺得係一定要有齊出入境先可以稱為terminal
所以聽聞重建後T2真係會做埋出入境
拎行李個位呢幾年飽和得好緊要, 其實應該一早要分拆
咁係因為多咗三跑嗰邊嘅新客運廊
T2「短命」被人批評
其實啟德最後歲月嘅擴建部份咪仲短命
不過係充分利用 唔似而家T2咁睇落好似underused
Sense of place 呢d urban planning 嘅概念你識條鐵喵
講cx就會提sq
分隔d支那人呢點幾好
等上機睇風景
坡佬行埋一邊啦
淨係光猛已經好好J,大陸啲咩一線城市機場又暗又霉咁
HKIA真係好靚,每次去旅行都忍唔住影返幾張相
大 有名designer設計都無用
大陸d車站 機場永遠好暗好焗
有種我終於去到機場嘅感覺
細個一路行條橋一路望住吊住嗰架飛機,一定有種香港機場好巴閉嘅感覺

坐機鐵永遠冇呢個feel
項目初期由英國著名建築師Norman Foster建築師事務所主理設計,而項目建築師是香港胡周黃建築師事務所
ching我都係咪同一個tg group
遲下會有再近啲既位
直頭係apron睇到人做嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞