(有圖)香港機場真係好靚,廿年都仲係咁襟睇

426 回覆
1781 Like 49 Dislike
T1擴展部份唔知會搞成點
所以CP1係唔係都要起番一舊
不過Baggage Reclaim真係唔夠位
個屋頂都吹翻過幾次喇 唔殘?
http://www.chinanews.com/gn/2013/03-09/4629199.shtml
為大而大,去過一次,為咗搭一班機行到腳跛
好多香港人真係用過哂4個Terminal

新加報機場好多先天缺憾先搞到要整色整水

樟宜T1 (3K to HKG)
死氣沉沉以為入咗舊啟德
入閘前想搵塊窗都難

樟宜T2 (TR/TZ to HKG)
除咗有塊懷舊航班牌同樓底高少少外同T1冇咩大分別
對眼都係冇咩遠野望好攰

樟宜T3 (SQ to HKG)
登機櫃位係全機場最好嘅一個(所以國營SQ有T4都唔走)
但上面天花啲裝飾同下面啲擺設完全唔夾
出咗境後一條直線分2層設計想搵野食上上落落都見到有間冇昆蟲行餐死
公園個塘仲要養蚊OMG

樟宜T4 (CX to HKG)
造工用料下流(講真可能差過香港T2)
怪唔得只有廉航、大韓同CX過去
最靚嘅天幕喺不準停留嘅出入境櫃位前
其餘地方又係天花版高少少嘅T2

全部Terminal大直線設計
然後幾架so call Sky-train又每個Terminal停1兩個地方
班次又耐,坐完都係行死人

我真心唔明
咁水皮靠左擺件野又擺件野遮醜嘅失敗設計
成日自製積水又要多蚊蟲都可以吹奏
坡哩你地面皮真厚

新加坡都知再無限加Terminal遲早深近視/腳痛
決定照抄香港國際機場過去做Terminal 5

俾返版權費香港未
t2 7仔對面差電位果個唔男唔女人
Szx咪睇撚到頭暈 有密集恐懼症應該好辛苦
會變色架屌你
唔向上望都算
啲光會打落食物度
見到KFC啲雞又綠又紅又紫又橙
唔撚知以為自己食緊分子料理
你冇留意冇贊嘅人出樟宜嘅圖架咩
因為啲景太弱
打唔到卡

唯有周圍擺劣質膠雕塑俾人打卡

不過點講都好
管理上樟宜>香港
唔係點會有人去完個劣質機場都撐佢先

香港有硬件冇軟件
離完全支化不遠矣
擴展會有停車場,加自助行李託運counter食埋T2現有既check in櫃枱,再會加2條行李轉盤位

到時航空學院/幼兒院會搬過去T1 annex,上面仲有比機場員工用既餐廳同設施例如球場
最正嘅位係佢啲結構, Foster啲structure
個roof, 個span

sorry冇影過, 要用網上圖
(更㠪)下面果段係搬去CP4 extension幢野至啱
學黃子華話齋入機場已經係一場旅行
好難唔抱住興奮期待嘅心情入去
而且設計又巧妙到令機鐵同巴士客一入去都好有氣勢
條斜路令人可以居高臨下咁步入機場順便J下天幕
有圖
但個roof既設計係唔可以掛啲大型掛飾,所以咁多年都唔見佢吊啲大大件既野係上面做裝飾,最多掛條新年快樂上去

嘩好柒
唔掛嘢係好事 搞到不倫不類
咪咁架 政府盡力想淡忘架
樟宜軟件真係好好多
我帶小朋友有好多野玩
又多櫈坐
安檢係登機前先做都好好
唔洗點排隊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞