[港產片] 輕鬆鬼片《女皇撞到正》討論 (周秀娜 + 張繼聰主演)

140 回覆
27 Like 9 Dislike

演員:周秀娜, 張繼聰, 葛文輝, 邵美琪, 吳耀漢
導演:甄栢榮 《救彊清道夫》
類型:喜劇、奇幻
故事簡介:
自小在兒童之家成長的美琪(周秀娜飾),小時立志做個了不起的人物,年達30,她任職酒店高層,風頭一時無倆;可是她卻被背叛,職位男友被搶,一切回到起跑線!就在人生谷底,美琪被流星雨隕石碎片擊中而重傷昏迷,心臟停頓了7分鐘,她醒回後,奇妙地可以看見古靈精怪的嘩鬼,尤其打扮80年代的阿伯(吳耀漢飾)、中年漢爆牙輝 (葛民輝飾)及Auntie (邵美琪飾)更入住了美琪家居;美琪唯有招攬靈媒張子進(張繼聰飾),他是陰年陰月陰日陰時出生,不單沒有能力驅鬼,卻成了嘩鬼寄居體!嘩鬼搞笑多於嚇人,美琪決意開一家名為「B4 i die」噱頭酒店,讓住客可以嚇到笑,而美琪則為三隻嘩鬼完成未完心願,令他們最後安心離世!
星期四上畫
有冇人會睇?
點解鬼片會笑架? 有愛情又有溫情? 睇 #女皇撞到正 咪有齊囉
https://www.facebook.com/hotelsoulgood/videos/2141901639401196/

女皇撞到正合作篇 製作特輯
https://www.facebook.com/hotelsoulgood/videos/272118589968750/

女皇教室:開天眼篇
https://www.facebook.com/hotelsoulgood/videos/2216349748597231/
初版海報:

劇照s:

一係抄西片,一係抄泡菜片,唔信有新野
本身都高期望 睇完好撚失望

娜姐正常不俗水準 張繼聰都係一貫自然搞笑 男女主角合格

但劇本真係廢到 成套戲剪到支離破碎 配角完全冇刻劃過 感情冇鋪墊 尤其搵得葛民輝邵美琪黎演但寫成咁真係好浪費 plot twist好老套亦好夾硬 overall情節跳得快到乜咁 每個scene都一兩分鐘完 但對白節奏出奇地慢 結果真係睇唔到有咩內容

tonick主題曲唔算差 個人覺得點都好過長相廝守 弊在入歌位奇怪突兀 插曲唔岩feel 配樂很一般 部分鏡頭重味精

唔會形容佢爛 始終唔係賀歲片果種爛橋或者林盛斌李思捷式笑點 但整體真係大失所望 本身睇到呢個題材係即刻聯想起我左眼見到鬼 唔期望一樣水準但結果真係好大落差

總結兩個字:浪費
爆谷片嚟講幾好睇
笑位夠唔夠貼地先?
推一推 套戲完全冇人留意
今日已經睇咗 好正好好睇,今年第二套好睇既港產劇,btw個結局麻麻地,因為睇過韓國個套戲叫開心鬼家族,有睇過既人就會明
睇咗覺得幾好睇
自從我左眼見到鬼之後,香港好少呢類戲溫情+喜劇
我都喊咗2,3次
同埋新導演拍,算唔錯啦
開movie6見到一片綠油油
究竟真係咁唔吸引? 定係冇人知有呢套戲存在?
娛樂片黎講幾好 幾多笑位 娜姐
其實佢係咪買左版權? 完全一樣咁濟wor
但我都係喊到傻左
其實呢類PO係咪宣傳公司自己開?

頭先睇左,
我隔離有兩個女仔係咁笑, 再隔離果個係咁碌電話(臭西,要睇電話返出去啦)
我就冇笑, 不過我本身睇咩戲都可以冇表情
個寧養院好唔香港
牛頭馬面話要5000萬係最好既笑位
我都想佢哋搵打手開post呀
我唔想港產片上咗冇人知呀
我唔想港產片幾年後啲人睇道地星期日戲院先話:原來當年有套戲都幾好睇
剛剛睇左
發現周秀娜做戲幾好睇幾自然
(我冇睇29+1唔知佢之前做戲係咪呢個水準)

張繼聰一貫交到貨 但係都係印象唔深嘅角色

配角組合新鮮 但希望著墨多啲
睇得出劇本有野想講 但又蜻蜓點水咁

輕輕鬆鬆唔用腦笑下放鬆下 我覺得幾好
起碼唔係果啲連入場意慾都冇嘅爛片

近排啲港產片真係回勇
29+1更好
宣傳不足
我都係睇毒魔前面d廣告先知有呢套戲
笑位笑得出,周秀娜又靚到仆街,香港d小品不嬲都做得好唔錯
其實唔算話差 都睇得幾開心
但個劇本真係浪費左啲演員
唔差, 但唔新穎
但我覺得比無雙更值得入場
無雙個劇本仲爛
為張生而入場 有少許失望 可能唔關張生事 係劇本未夠好 張生就保持到水準 希望張生可以keep住自己既風格 唔好做埋啲周式幽默
剛剛睇左
入場支持港產片
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞