脊醫係咪好貴?

169 回覆
5 Like 12 Dislike
810,肯定要睇多幾次
我頸痛左都有半年左右 呢排痛到朝早起身頭會好痛
擰左擰右個陣 條頸又扯住左 向下低頭個陣 下巴個個位頂住左 摸落下巴位入少少覺得有舊骨突左出黎
未去到喉核既位置

依家都諗緊係要搵脊醫師定跌打定物理治療師好

過幾日去醫院排急症照下x-ray睇下有無移位先
見巴打話有移位就去跌打 無就物理治療或脊醫
脊醫唔係醫生
如check左係椎間盤突出,已經試過睇私家骨科,物理治療,針灸,艾灸,推拿,係有好轉,但隔一排又痛番 ,想問有無過來人俾意見可以去邊度求醫
脊醫無乜用,親人睇過,每次去做都係幫你按下同做機舒緩,一定要keep住去先無咁痛,隔一排唔去又回復以往
椎間盤突出唔復位好難斷尾,一係啪骨一係做手術
樓主係時候買張成皮野嘅電腦椅啦
第一次就應該MRI 啦
急症室真係好難同你照MRI,咁耐都未試過,次次都X Ray
搵骨科專科寫信去照 唔去公立啦 等到on9
千奇唔好買package
睇一兩次就無妨既
MRI 其實唔係好ge diagnostic tool, 好多時候見到GP referral 寫 MRI shows L5/S1 spondylolisthesis , ok 咁但係佢係唔係pain origin 先 其實好多時候都唔係 反而postural problem leading to muscle tightness > trigger point referral 仲多
樓主今日點阿
起碼睇到佢係咪slipped disc、神經線、游離體
X ray除左骨 其他野都唔清唔楚
樓主感覺今日點
巴打有料喎
有無睇開Peter O'Sullivan 澳洲物理治療師嘅new back pain approach?
係澳洲同英國heat緊
啱 但係mri貴過xray好多
樓主講咁少 好難幫你喎
醫生同物理治療師講過啲咩
做咩動作特別痛?

利申物理治療學生
講真有啲錢真係唔慳得 就算你唔睇物理治療/脊醫 一定要睇好嘅骨科醫生/ 私家物理治療師 做好個診斷
做好診斷 所有嘢就變得簡單好多

有時公家治療師同醫生唔係唔想幫你 只不過真係太少資源 太多病人 一日睇成三四十個症 私家物理治療師同骨科醫生 一日都係睇八到十個症到 香港醫療係咁 要肯洗錢先有高質素嘅醫療
俾人Dump下証 就會知5千蚊好平 慳埋啲時間
通常頭一次都會叫你照xray,
少則三四次treatment就可以隔好耐唔睇,
嚴重則無上限(通常啲上左年紀一路唔理嘅人
你可以帶埋張片去睇脊醫
脊醫呢類偽醫生係無牌
佢專登整傷你係冇得賠

身邊有人睇完一次
就比條仆街整傷左條大陣
朋友試過, 照MRI 椎間盤突出,做過物理,針灸,都無幫助, 行路 睡覺都好痛,最尾o係醫院做手術 切除個凸出嘅軟組織, 休息一斷時間,好返,做得返運動
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞