脊醫係咪好貴?

169 回覆
5 Like 12 Dislike
下背痛已經年幾 ,政府醫院嘅物理治療同中醫針灸都睇過,治標唔治本,而家下背右邊組肌肉仲硬過石頭,
想試下脊醫,但係驚負擔唔起,有冇巴打有經驗
之前開post問過
啲巴打建議物理治療多過脊醫
有無試過按摩
唔該巴打,睇兩三次冇所謂呀,最驚要長期睇,真係驚負擔唔起,政府醫院啲物理治療好hea,淨係教你三幾種放鬆背肌啲動作,我有keep 住做但係成效不大,而家晚晚訓覺都痛醒幾次 好辛苦
按摩治標唔治本,鬆完兩日好快扯返緊
脊醫六七百一次, 要睇幾多次就視乎嚴重程度
政府醫院照X Ray 話唔關骨事,照完X Ray醫生話冇事,轉介去物理治療睇完一次,教兩三種放鬆肌肉嘅動作就打發我走
我最怕唔知又要照乜照物,張單一出黎成幾千銀
骨科既按摩 ,並唔係普通按摩
冇呀,礙於經濟問題,我都淨係睇過西醫同中醫針灸
而家下背右邊組肌肉仲硬過石頭

你似係脊椎側彎
https://hk.lifestyle.appledaily.com/nextplus/magazine/article/20180905/2_620568_0/

【恐怖醫生來了】港男瞓厲頸去睇脊醫 下場係全身針拮痛險被弄癱
咁都幾難好
照完X Ray 都係打發我走,話冇問題
第一次點都要x ray, 1500-2000 啦
今朝起身右下背痛到痴線,琴晚又醒幾次,又唔敢請假睇醫生人都癲
我女朋友都係脊椎側彎,45度
都係其中一面肌肉硬過石頭
你可能低過唔知幾多度所以先叫你走
如果真係太攰可以去針灸,有電個隻
電完會放鬆D
次次都係用電個隻針,針完個兩日係好舒服,之後就打回原型
其實有時訓得衰/個人緊張都會令到啲肌肉好硬, 未必一定咁大件事既
我淨係打平訓,痛起上黎先要打側訓
你平時係唔係坐得好衰?
你咁痛既話一直要逼自已坐直
千奇唔好 比脊醫呃左成皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞