棍波van學車點先可以了解多d理論性既野??

98 回覆
6 Like 0 Dislike
而家學車D棍van好撚大力,斜路開車吊高d極力子就得, 同棍私唔同架

無錯
我師傅教我係斜路淨係用極力子控制架車上落同停定
但我男朋友揸開棍波私家車就叫我唔好淨係靠極力子,要俾油

到底考斜路起步個陣應該好似平時咁齋吊極力子夠力去,定真係要俾油等個考官知道我係知道要俾油呢

你鬆手制果下,吊clutch吊到佢唔郁/有動力向前,
只要架車唔係向後溜就得架啦
之後你先比油令佢郁就得
no worries

其實第二次考啦
上次跟個師傅教我吊極力子解釋到1999 我考個陣溜後
不過而家個個師傅教得好清晰 都控制得幾好
多謝巴打解答

唔洗考慮太多野
你未放手制,吊好左個極力子就會feel到佢有一下衝前感覺,
無既老閪都唔好放手制,最多吊高d,
極力子踩得愈淺愈大力,愈唔怕溜後
出到繁忙馬路邊有聲你聽
周圍咁嘈
流後/唔郁咪放多D
郁咪放鬆佢
出到繁忙馬路邊有聲你聽
周圍咁嘈
流後/唔郁咪放多D
郁咪放鬆佢

你去揾架棍van 揸下就知啦 完全同棍私唔同
棍van 啱位o既話 架車會打冷震
睇曬d comments
多謝大家分享
又想請教一下

有關 "燈位前準備開車" 既問題
諗到幾個可能性 (歡迎再補充其他可能性)
假設在1 OR 2波行緊

1) 一心想直接拖慢部車 以低速過
做法: 慢慢印下印下個brake過 +/- 俾d油 (不用理clutch)

2) 想停定, 但在停定前 (以極低速行緊) 發現要繼續行 (這時已踩盡clutch + 印住brake)
做法: 放brake, 搵磨擦點, 車繼續行

3) 先停定, 1秒內再起步
3.1) 車停定, 但未有時間拉handbrake , 就準備開車
做法: 放brake, 搵磨擦點, 車開始行
3.2) 車停定, 已拉HB, 但未有時間由1/2波轉回N波, 就準備開車
做法: 放brake, 搵磨擦點, 鬆handbrake, 車開始行
3.3) 車停定, 已拉HB 已入N波
做法: 正常起步steps

-------------------------------------------------------
我諗到既做法有冇問題??
3.1) 係咪應該點到拉左handbrake 先??

出到繁忙馬路邊有聲你聽
周圍咁嘈
流後/唔郁咪放多D
郁咪放鬆佢

你去揾架棍van 揸下就知啦 完全同棍私唔同
棍van 啱位o既話 架車會打冷震

棍私都會嫁
又想請教一下

做法: 慢慢印下印下個brake過 +/- 俾d油 (不用理clutch)

2) 想停定, 但在停定前 (以極低速行緊) 發現要繼續行 (這時已踩盡clutch + 印住brake)

3.1) 車停定, 但未有時間拉handbrake , 就準備開車
3.2) 車停定, 已拉HB, 但未有時間由1/2波轉回N波, 就準備開車
做法: 放brake, 搵磨擦點, 鬆handbrake, 車開始行

-------------------------------------------------------

1 點會又印brake又比油,兩套系統係到鬥力
2 踩盡極力子就停車拉手制啦,想肥空波滑行?
3 考試停車一定拉手制
又想請教一下

3 個到, 應該係揾到摩擦點先鬆brake, 如果唔係架車會溜後
thx樓上2位巴打...受教了
我朋友突然諗到個疑問
如果佢考牌過左期
佢理論上係可能考試
但無得練車
如果考試同個學牌個有效日期差一個月
你地覺得有冇必要續

其實我地幾個朋友跟唔同師傅
幾個都唔係次次睇學生個學牌
但唔知Last day會唔會查
個師傅會唔會屌鬼
我朋友突然諗到個疑問
如果佢考牌過左期
佢理論上係可能考試
但無得練車
你地覺得有冇必要續

個師傅會唔會屌鬼

緊係要續,過左期個官即刻唔洗同你考添
我朋友突然諗到個疑問
如果佢考牌過左期
佢理論上係可能考試
但無得練車
你地覺得有冇必要續

個師傅會唔會屌鬼

唔係丫
考試唔駛架 上網有
佢一次都未考過左期 淨係延期過一次
原因入黎第一次個師傅太濕鳩 轉師傅但換唔到
兒家係考前一個月 仲未過期
我朋友突然諗到個疑問
如果佢考牌過左期
佢理論上係可能考試
但無得練車
你地覺得有冇必要續

個師傅會唔會屌鬼

唔係丫
考試唔駛架 上網有

宜家個例係學牌過期都可以考
但係由個牌過期果一刻你就唔可以操車,直至考試果刻
一個月我就建議續,始終一個月唔操可以差好遠
我朋友突然諗到個疑問
如果佢考牌過左期
佢理論上係可能考試
但無得練車
你地覺得有冇必要續

個師傅會唔會屌鬼

唔係丫
考試唔駛架 上網有

宜家個例係學牌過期都可以考
但係由個牌過期果一刻你就唔可以操車,直至考試果刻
一個月我就建議續,始終一個月唔操可以差好遠

http://www.td.gov.hk/tc/public_services/frequently_asked_questions/driver_licensing/#a7
7. 如果駕駛考試的路試部份會在現有的學習駕駛執照的屆滿日期後才舉行 , 我是否必須續領學習駕駛執照?

根據香港法例第 374章《道路交通條例》,學習駕駛者在任何道路上駕駛車輛,必需持有有效的學習駕駛執照,但學習駕駛者在進行駕駛測驗時則屬例外。
其實唔洗刻意記咁多野
上多幾堂個身體自然有反應知點樣好好控制架車
個腦係用黎集中係路面情況,隨時準備突發事件
lm 先屌
6月考
lm
又想請教一下

3.1 個到, 應該係揾到摩擦點先鬆brake, 如果唔係架車會溜後

3.2 要確保轉返1波。2波起步就波段運用唔正確
其實上緊斜定係咪都係迫力先落 後極力

有時驚上緊斜慢 再踩迫力會溜後
極力先迫力
Hiace唔比油淨係放clutch快得滯都彈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞