棍波van學車點先可以了解多d理論性既野??

98 回覆
6 Like 0 Dislike
搭單一問,假設路面情況許可
點先判斷應該一波上二波/二上三
師傅話van仔有時落斜唔洗比都可以直接一上二

我試下答
簡單啲講 你架車個轉數去到咁上下高
開始嘈多過去 咁就應該轉
粗略估計係過左三千轉左右
至於落斜有機會唔使畀油都轉到波
你架車落斜會因為地心吸力愈行愈快
所以轉數會自己上
去到咁上下咪踩極力子轉波
利申 甩P一年 有錯請指教
https://youtu.be/W93OXARLr1M

點解轉波要踩極力子?

利申 冇車牌
岩岩學左2堂
靠死記背d開車/ 停車/ 轉波 steps好似好快唔記得咁

有冇d書/ 網頁 有系統d講 棍波 既理論
唔想死記硬背

你講緊呢啲大半都係圍繞住個極力子既問題,多啲接觸架車就識架啦
或者你睇下YouTube搵how to shift gear,用心啲睇,就明棍波吊極力子既原理同作用

踩盡極力子 = disconnect engine & wheel
放開極力子 = connect engine & wheel

咁開車時, 點解要disconnect左先 ....再慢慢放 放磨擦點, 先可以成功connect ?
開車時如果唔踩極力子, 直接N波 --> 1波, 再俾油, 部車會行嗎?

唔踩極力子點轉波

N -> 1的而且確唔得,但係其實其他轉波,只要轉數match到,其實係可以唔踩,youtube見過有人做到
岩岩學左2堂

唔想死記硬背

你講緊呢啲大半都係圍繞住個極力子既問題,多啲接觸架車就識架啦
或者你睇下YouTube搵how to shift gear,用心啲睇,就明棍波吊極力子既原理同作用

踩盡極力子 = disconnect engine & wheel
放開極力子 = connect engine & wheel

咁開車時, 點解要disconnect左先 ....再慢慢放 放磨擦點, 先可以成功connect ?
開車時如果唔踩極力子, 直接N波 --> 1波, 再俾油, 部車會行嗎?

滾波嚟講,引擎同轆係直接咬死咗(極力子關閉狀體下),轆咩速度,引擎就會係相應速度(根據齒輪比),但係如果轆唔轉,引擎都唔會轉到。
情況就例如如果行緊車,只踩brake係會死火。
開車有啲似,如果完全唔比架車慢慢加速,係會拖到架車死火,因為唔夠力(基本上唔比油地彈極力子都係死活收場)
上面係其中一個原因,另一個係,你要兩隻齒輪可以match到,先攝到啲齒入去如果速度唔配合,一邊轉得快,一邊轉得慢(/唔轉),係攝唔到入去嘅。
至於極力子嘅運作,其實係夾住啲有摩擦力嘅嘢(簡單嚟講),等一邊嘅力可以傳去另一邊,並唔係齒輪嚟,所以速度有唔同,都可以慢慢傳啲力,直至兩邊速度配合,而極力子其實就係個夾,愈夾得實,摩擦力就越多。
又諗到個問題
停車時
如果輕踩brake, 再踩clutch, 架車停定左, 但假如我未由1波轉返N波 就放開 brake & clutch....架車係咪會自己向前行 ??

係無可能發生架,架車停車但係唔空波/踩極力子(任何解開引擎同轆聯繫嘅方法),一定死火

我學係2度油就轉
洗鬼理唔理佢磨擦點咩
踩離合再踩腳油落去
轟到2000轉幾斜都唔會溜/死火啦

渣左半年棍私我都唔知部車G點係邊
洗鬼理唔理佢磨擦點咩
踩離合再踩腳油落去

On9我老豆話你咁做部車唔會彈前? 你咪撚害鳩人
利申 : 我老豆揸左40年棍波車揾食 5.5噸以下佢都揸過
洗鬼理唔理佢磨擦點咩
踩離合再踩腳油落去

我渣左半年未試過彈
你老豆渣緊果部戰機來咋?
比少少油都彈射
洗鬼理唔理佢磨擦點咩
踩離合再踩腳油落去

我渣左半年未試過彈
比少少油都彈射

樓主架車係van仔個馬力大好多 斜路開車都係用離合器搞定 比到2000轉一定彈到仆街 你個架私家車先要比油行,同樓主學神要佢控制到2000轉付近重難
洗鬼理唔理佢磨擦點咩
踩離合再踩腳油落去

我渣左半年未試過彈
比少少油都彈射

樓主架車係van仔個馬力大好多 斜路開車都係用離合器搞定 比到2000轉一定彈到仆街 你個架私家車先要比油行,同樓主學神要佢控制到2000轉付近重難

唔會彈既
你一日未放哂離合點會彈呢
至多係大油搞到燒左套離合

我渣左半年未試過彈
比少少油都彈射

唔會彈既

你起步架車標一標前都死啦
睇左就會明架啦
離合器
https://youtu.be/6wrNh6ZoJuM
波箱
https://youtu.be/bXOR54P8GH4
無知一問 踩極力子個陣點先為之踩到摩擦點
個師傅一味叫我自己搵 自己搵 我問佢佢又話自己feel下反彈個下 聽下聲就知 但我覺得好空泛 求指點

feel到架車打尿震就搵到

你望住個轉數錶
到摩擦點果下會跌小小轉數
你可以唔放hand brake但放極力子
轉數跌到某個下限就死火
[quote]
我渣左半年未試過彈
比少少油都彈射

唔會彈既
至多係大油搞到燒左套離合[/quote]

我想講 你成日釣極力子 你估考牌果個剔唔剔你離合器果欄吖o拿 我估你個牌應該係棍私家車先咁講
棍van 九成彈 仲要樓主牌都未有 學神一個 你估佢會唔會一腳就放曬個極力子?

我渣左半年未試過彈
比少少油都彈射

唔會彈既

我想講 你成日釣極力子 你估考牌果個剔唔剔你離合器果欄吖o拿 我估你個牌應該係棍私家車先咁講
棍van 九成彈 仲要樓主牌都未有 學神一個 你估佢會唔會一腳就放曬個極力子?
岩岩學左2堂

唔想死記硬背

你唔踩極力子點推枝波棍傻仔
唔洗睇咪錶
架車一嘈就落clutch轉波
完全唔洗睇,感覺就得
一轉二,其實一起步一陣間就轉得
條路順D, 多少少位加速既就上三波
轉數d野唔洗刻意睇,渣渣下就feel到
無咩要諗
而家學車D棍van好撚大力,斜路開車吊高d極力子就得, 同棍私唔同架
而家學車D棍van好撚大力,斜路開車吊高d極力子就得, 同棍私唔同架

無錯
我師傅教我係斜路淨係用極力子控制架車上落同停定
但我男朋友揸開棍波私家車就叫我唔好淨係靠極力子,要俾油

到底考斜路起步個陣應該好似平時咁齋吊極力子夠力去,定真係要俾油等個考官知道我係知道要俾油呢

無錯

到底考斜路起步個陣應該好似平時咁齋吊極力子夠力去,定真係要俾油等個考官知道我係知道要俾油呢

你唔溜後個官就唔會理你嫁啦,同埋理論上學棍van 就淨係吊極力子唔俾油都識行唔會溜後(我考果陣都冇俾油起步),本身架車馬力正常就好過棍私好多

無錯

你鬆手制果下,吊clutch吊到佢唔郁/有動力向前,
只要架車唔係向後溜就得架啦
之後你先比油令佢郁就得
no worries

無錯

你唔溜後個官就唔會理你嫁啦,同埋理論上學棍van 就淨係吊極力子唔俾油都識行唔會溜後(我考果陣都冇俾油起步),本身架車馬力正常就好過棍私好多

明白 不過考車同真係自己揸有時會唔同所以問一問
唔該巴打!

無錯

你鬆手制果下,吊clutch吊到佢唔郁/有動力向前,
只要架車唔係向後溜就得架啦
之後你先比油令佢郁就得
no worries

其實第二次考啦
上次跟個師傅教我吊極力子解釋到1999 我考個陣溜後
不過而家個個師傅教得好清晰 都控制得幾好
多謝巴打解答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞