棍波van學車點先可以了解多d理論性既野??

98 回覆
6 Like 0 Dislike
有次預備停車時
輕踩brake --> 踩盡clutch (all along keep住輕踩brake) --> 但部車未停定時我唔小心多手由1波轉左N波 ..... 之後c fu即刻屌

但而家又諗唔返果時c fu屌我d咩, 同埋果時應該聽唔明

有冇巴打好心講下咁會出現咩問題

空波滑行呀,
唔係話一定唔岩,
但考車只要距離長少少都即刻肥你

做法應該係brake, 臨停定就 full clutch,
停定就手制 空波 放哂clutch , brake
又諗到個問題
停車時
如果輕踩brake, 再踩clutch, 架車停定左, 但假如我未由1波轉返N波 就放開 brake & clutch....架車係咪會自己向前行 ??

一波停定=死火。
無賽車game 底既話,
買套G27 /G29駁電腦,有哂三個腳制同波棍
自己係屋企玩下d腳制同波棍,好易上手
又開追悼會架啦
有次預備停車時
輕踩brake --> 踩盡clutch (all along keep住輕踩brake) --> 但部車未停定時我唔小心多手由1波轉左N波 ..... 之後c fu即刻屌

停定車先轉N波,你轉左N波 = 無動力 = 失控
keep住1波當你想加速時就可以即刻去

停車brake到差唔多先兩腳一伸>停哂>轉N波>拉手掣鬆腳收工
多識上面解答的巴打
有次預備停車時

停定車先轉N波,你轉左N波 = 無動力 = 失控
keep住1波當你想加速時就可以即刻去

停車brake到差唔多先兩腳一伸>停哂>轉N波>拉手掣鬆腳收工

我冇記錯 師傅教我係停哂>拉手掣>N波>慢慢鬆腳(以防路有暗斜 手掣拉唔足導致溜前溜後)

有錯請指點

利申 學車未死過火但衰on9野1 tick pass唔到
岩岩學左2堂
靠死記背d開車/ 停車/ 轉波 steps好似好快唔記得咁

有冇d書/ 網頁 有系統d講 棍波 既理論
唔想死記硬背

你講緊呢啲大半都係圍繞住個極力子既問題,多啲接觸架車就識架啦
或者你睇下YouTube搵how to shift gear,用心啲睇,就明棍波吊極力子既原理同作用

踩盡極力子 = disconnect engine & wheel
放開極力子 = connect engine & wheel

咁開車時, 點解要disconnect左先 ....再慢慢放 放磨擦點, 先可以成功connect ?
開車時如果唔踩極力子, 直接N波 --> 1波, 再俾油, 部車會行嗎?

你試下停車拉左手制冇落空波
一鬆極力子你就會知道答案
無知一問 踩極力子個陣點先為之踩到摩擦點
個師傅一味叫我自己搵 自己搵 我問佢佢又話自己feel下反彈個下 聽下聲就知 但我覺得好空泛 求指點

真係要自己feel
個師傅一味叫我自己搵 自己搵 我問佢佢又話自己feel下反彈個下 聽下聲就知 但我覺得好空泛 求指點

真係要自己feel

其實只要慢慢放clutch, 就算唔可以精準地搵到exactly果點摩擦點, 部車都應該開到??

真係要自己feel

我明 但係我唔知到邊個位先係摩擦點
我踩盡極力子 再慢慢放 (由唔嘈 變到有聲+車震)我都feel過晒 但就係唔知邊個位先係
就係開始嘈個下?

有錯請屌爆我

個人覺得聽引擎聲一沉最準
車震架架車唔同冇咁可靠

真係要自己feel

其實只要慢慢放clutch, 就算唔可以精準地搵到exactly果點摩擦點, 部車都應該開到??

上斜會出事

真係要自己feel

平路/落斜你點都得啦 唔死火就得
上斜你未到摩擦點架車未有動力你放曬brake 一流後就收皮

真係要自己feel

平路/落斜你點都得啦 唔死火就得
上斜你未到摩擦點架車未有動力你放曬brake 一流後就收皮

未學到上斜
好彩提一提

因為真係要feel 一般鬆一半左右,實際就feel到架車chok一下就啱

真係要自己feel

你做到慢慢放個一下轉聲就好明顯了
留名學野

真係要自己feel

你做到慢慢放個一下轉聲就好明顯了

好撚簡單,你停哂車拉左手制先
然後開始踩盡極力子,再慢慢收
到個g 點你就feel 到部車想向前衝
就係咁feel 下個感覺
磨擦點
你地學車時同師傅講聲,比5分鐘你鳩磨,就自然識搵
考棍波唔知棍波原理,不如唔好考
樓住想知多啲可以上youtube 睇下呢兩個channels

Learn engineering
Engineering explained
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞