棍波van學車點先可以了解多d理論性既野??

98 回覆
6 Like 0 Dislike
岩岩學左2堂
靠死記背d開車/ 停車/ 轉波 steps好似好快唔記得咁

有冇d書/ 網頁 有系統d講 棍波 既理論
唔想死記硬背

阿SIR無講?
第一堂講書講左70分鐘
比10分鐘我轉左兩圈收皮
岩岩學左2堂

唔想死記硬背

你講緊呢啲大半都係圍繞住個極力子既問題,多啲接觸架車就識架啦
或者你睇下YouTube搵how to shift gear,用心啲睇,就明棍波吊極力子既原理同作用

踩盡極力子 = disconnect engine & wheel
放開極力子 = connect engine & wheel

咁開車時, 點解要disconnect左先 ....再慢慢放 放磨擦點, 先可以成功connect ?
開車時如果唔踩極力子, 直接N波 --> 1波, 再俾油, 部車會行嗎?

點解一開車時要慢慢放極力子
但轉波要又唔使咁慢放?

岩岩學左2堂

唔想死記硬背

你講緊呢啲大半都係圍繞住個極力子既問題,多啲接觸架車就識架啦
或者你睇下YouTube搵how to shift gear,用心啲睇,就明棍波吊極力子既原理同作用

踩盡極力子 = disconnect engine & wheel
放開極力子 = connect engine & wheel

咁開車時, 點解要disconnect左先 ....再慢慢放 放磨擦點, 先可以成功connect ?
開車時如果唔踩極力子, 直接N波 --> 1波, 再俾油, 部車會行嗎?

你咪試下咁做
睇下師父會屌到你點
轉波吊極力子靠經驗,唔洗睇理論, 死多幾次火就明
岩岩學左2堂

唔想死記硬背

你咪試下咁做
睇下師父會屌到你點

我知實仆街
但諗唔明點解
明明 放開極力子 = connect, 咁點解直接上1波俾油會仆街

求解答
有d野諗唔通會係咁轉牛角尖, 我都唔想
岩岩學左2堂

唔想死記硬背

唔踩極力子點轉波
轉波吊極力子靠經驗,唔洗睇理論, 死多幾次火就明

我知, 但1堂個半鐘$500....好貴
想準備多少少先上堂有基本concept先
如果唔係c fu講解時唔明又係徙錢
岩岩學左2堂

唔想死記硬背

唔踩極力子點轉波

又係喎. 自膠
有次預備停車時
輕踩brake --> 踩盡clutch (all along keep住輕踩brake) --> 但部車未停定時我唔小心多手由1波轉左N波 ..... 之後c fu即刻屌

但而家又諗唔返果時c fu屌我d咩, 同埋果時應該聽唔明

有冇巴打好心講下咁會出現咩問題
又諗到個問題
停車時
如果輕踩brake, 再踩clutch, 架車停定左, 但假如我未由1波轉返N波 就放開 brake & clutch....架車係咪會自己向前行 ??

又諗到個問題
停車時
如果輕踩brake, 再踩clutch, 架車停定左, 但假如我未由1波轉返N波 就放開 brake & clutch....架車係咪會自己向前行 ??

下次你試下
臨停之前彈一下個極力子
包你1take
又諗到個問題
停車時

停車時踩brake+ 踩盡clutch,拉手制再入空波,入完空波先好放clutch 及brake
如果仲係1波/2波,就算拉左手制,成架車都會向前彈
又諗到個問題
停車時

停車時踩brake+ 踩盡clutch,拉手制再入空波,入完空波先好放clutch 及brake

其實點解會咁?
車停定, 個engine唔俾油都會自己轉??
你唔好諗咁多錯既問題

開車,踏極力子,入一波,搵摩擦點(升太高死火),再鬆手制就行到,俾小小油

停車,就到慢慢路
你唔好諗咁多錯既問題

開車,踏極力子,入一波,搵摩擦點(升太高死火),再鬆手制就行到,俾小小油

停車,就到慢慢路

踩break,好近就一野踩極力子
又諗到個問題
停車時

其實點解會咁?

係 因為就算你唔比油架車都要維持好低嘅轉數 嗰個叫怠速(唔知有冇打錯字)如果你係1波拉手制鬆clutch就即係夾硬將引擎扯頭 所以會死火

其實點解會咁?

係 因為就算你唔比油架車都要維持好低嘅轉數 嗰個叫怠速(唔知有冇打錯字)如果你係1波拉手制鬆clutch就即係夾硬將引擎扯 所以會死火
你唔好諗咁多錯既問題

停車,就到慢慢路

咁如果停一陣 紅燈位 停完開車 係唔係都髮極力子 搵摩擦點 入一波 行?
你唔好諗咁多錯既問題

停車,就到慢慢路

咁如果停一陣 紅燈位 停完開車 係唔係都髮極力子 搵摩擦點 入一波 行?

停車就high brake 拖慢
差唔多到停嗰時踩極力子到底
再印brake停車

紅燈位都係咁停
之後預佢差唔多轉燈
就入定一波 搵摩擦點
一轉燈就鬆手制

如果轉燈先黎入一波搵摩擦點
慢少少既話會俾人響喇叭, 會好緊張,好易死火

利申: 棍van pass左幾個月
其實樓主會咁諗都岩,明左個道理本應會好易上手

不過我諗大部份識渣/pass 到既都唔會好刻意去諗個理論

反正極力子你一掂親一定最深再放,
你要開車,轉波又一定係要令架車有震果一下(磨擦點)

咁其實已經無咩要諗。
k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞