彭斯副總統有關美國政府中國政策講話全文翻譯

239 回覆
322 Like 3 Dislike
怕長唔睇既,重點如下,歡迎補充

中國干預美國選舉,企圖影響結果
中國欺壓天主教、殘暴對待維吾爾人
中國留學生背後有黨派,係間諜,影響學術自由
中國干預美國影視創作
中國干預美國媒體,又提高美國記者進入中國限制,威脅其在華的家人
美國即將回歸印太戰略,保障區域穩定
批評「一帶一路」及債務外交,影響主權
做一連串小動作打擊台灣外交
怒屌Google等賣國商人
中國要求外資設「黨代表」干預業務
批評中國控制經濟、匯率以及損害知識產權
美國將加強實力震懾中國

呼籲中國開放市場、更引用魯迅說話呼籲持平等態度
弦外之音:中國你跪低把啦

唔洗補充,紅字係重點
好似independent day個美國總統宣戰咁款,團結全世界對抗支那
講香港果句唔翻譯?

有咩居心?
話人軍費多個句笑左
唔報=冇發生
想問問係邊句
同當年宣佈"鐵幕降下"嗰個演說嘅強度有無得比?
睇完覺得屌支那問題有少無多無誇張
中共真係罄竹難書
推上去 好熱血
Lm

真係無
"今年6月,北京發出了一份名為宣傳管理通知的敏感文件,其中提出了它的戰略。該通知的原話說,中國必須精准出擊,分化美國國內不同的群體。

為了達到這一目的,北京調遣其隱秘的行動人員、幌子組織和宣傳機構來改變美國人對中國政策的看法。我們情報界一位資深職業官員最近告訴我說,跟中國正在美國各地所做的事情相比,俄羅斯正在做的事情是小巫見大巫。

一些中國高級官員還試圖把美國一些工商界領袖意圖維持他們在中國的公司運營的願望作為槓桿來影響他們,要他們譴責我們的貿易行動。最近的一個例子是,他們威脅美國一家大公司說,如果該公司拒絕公開發聲反對美國政府的政策,就不批准他們在中國的營業執照。"

嘩! 同打壓香港雨傘運動一模一樣
而家都仲做緊啦

分化團體,扼殺學術言論自由

土共最怕本土人團結一致對抗佢
講到美國政府係中國操控哂咁⋯Republicans係咪驚自己會輸mid terms,諗定落台階呀
巴打同我睇緊同一篇嘢
呢個世界好似得兩個國家唔比google入
乜又係你呀?
個個post都入黎spin
其實同宣佈中國係敵對國家冇分別
Sor 我唔係撐中國,只係覺得美國politicians d accusation有啲搞笑。中國點influence美國public opinion while Trump is still there
睇少共狗既滲透能力
你都幾天真
彭斯演說將指控中國干預美國中期選舉- Now 新聞
http://news.now.com/home/international/player?newsId=322493&refer=

新聞被消失
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞