[連登蝗語系列]究竟係「耳筒」定「耳機」?

140 回覆
456 Like 6 Dislike
唔好一本通書睇到老。
耳筒一詞應該黎自聽筒一詞。
聽筒就係初期電話用黎聽既一部分。
高質
你識乜吖
連登仔話係就係,根本唔需要證據
多謝樓主 希望嗰嗰都睇到呢嗰post 唔使再成日拗
樓主舊post好似有講
https://lihkg.com/thread/717768/page/1
我上一個po有嘗試論證過
當時論點係「手機」可能係大陸傳入
但論據只限於舊報紙,而且仲要唔齊
同埋冇口語資料(電視、廣播)嘅支持
所以個論點都好薄弱
但我冇乜時間去深入研究 唯有當係拋磚引玉
我想表達下自己既經驗
唔啱聽當我無講過
本人二十多年前已經用緊天地線
cdma要對住個箱先打到既年代
一直用手提電話用到宜家
以前絕無人用手機黎影容手提電話
po埋過cc台啦
MMIS好嘢嚟

遲啲得閒開post論證「支付」唔係蝗語
其實由細到大都叫耳筒
係中學先第一次聽叫耳機
俾老師同考試耳濡目染之下
到依家個個都講耳機耳機
耳筒就愈來愈少聽人講
話耳機係原本叫法個d
先係年紀太細冇經歷過個種轉變 係唔會明
筒係俾較粗圓筒形中間空心嘅物體: 竹筒,郵筒...
earphone就係兩粒嘢咁,何來筒?

child登d細路跟本冇經歷過以前個年代就扮晒蟹咁大大聲屌人蝗字,自曝其短,笑撚死人。

以前高登有條友又係咁,話我用簡體字,繁簡不分,叫我離開高登。

佢話"晌哩度"個"晌"字係繁體,但佢柒咗,又唔離開高登,笑撚死
唔好一本通書睇到老。
耳筒一詞應該黎自聽筒一詞。

聽筒就係初期電話用黎聽既一部分。

論據?同埋以前電話聽筒咩形狀?
聽筒 又可以係醫生聽心肺果d,所以個型同耳塞一樣,變左耳筒
原始電話 同醫生聽筒係差唔多

唔用耳塞我真係唔知點叫呢粒野
題外話,其實查報紙呢個方法,係逐份睇定係有database 可以一野search?
MMIS係圖書館嘅database
入面有大量舊報紙
樓主好有心
1. 似樣唔等於個名係來自於佢。
2. 1果點其實冇乜關係,headphone叫耳筒冇乜問題,但earphone係一粒嘢,同筒形冇關,所以earphone唔應該叫耳筒。

但你哋點叫都冇所謂,我係笑鳩d child登仔大聲夾冇準咁屌人。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞