[認真討論]究竟「超市」同「手機」係咪蝗語?

22 回覆
75 Like 0 Dislike
頭盔:小弟讀中文出身,但主力唔係研究粵語同語言學,所以只係想拋磚引玉,引起討論。

事緣:https://lihkg.com/thread/717208/page/1

我發覺連登好多人討論粵語/蝗語嗰陣,都係憑印象去判斷,好少拎出論據深入咁討論。

一、首先要定義下咩叫「蝗語」。就我個人嘅理解,「蝗語」係指入侵咗香港本土嘅中國大陸用語。
二、點樣判斷一個用語係咪「蝗語」?可以睇下個用語出現嘅時間,如果香港早過大陸開始用,咁好大機會唔係「蝗語」。語料可以取自舊報紙、電視、電影,因為我淨係睇到舊報紙,所以下面只可以用舊報紙做例子。

以下係我透過香港舊報紙資料庫(範圍只限1991年前嘅《華僑日報》、《工商日報》、《大公報》)、人民日報圖文數據庫檢索「超市」/「超級市場」、「手機」/「手提電話」所得到嘅一啲發現。

第一部分:「超市」/「超級市場」

(1)「超級市場」喺香港舊報紙出現,最早可見於1960年。

圖一:華僑日報,1960年4月27日。

圖二:工商日報,1960年11月18日。

(2)「超市」喺香港舊報紙出現,最早可見於1982年,但直至1991年所見,「超市」只會出現喺報導嘅標題,內文會用返「超級市場」。

圖三:華僑日報,1982年7月8日。

圖四:大公報,1983年7月16日。

圖五:大公報,1989年11月24日。

(3)「超市」喺《人民日報》出現,最早可見於1985年,而且位置不限標題,亦見內文。

圖六:人民日報:1985年7月1日第3版。

小結:香港舊報紙用「超市」一詞,時間上早過中國第一大報《人民日報》,但用處只限於標題,內文依然會用返「超級市場」,即使係紅底嘅《大公報》都係咁,可見「超市」應該係香港報章對「超級市場」嘅簡稱,而香港用先過大陸。報章標題縮短用語好多時都係為咗方便排版,呢個情況好常見,而「超市」用喺內文嘅情況喺香港舊報紙見唔到。香港大眾講「超市」其實係咪只係受到香港報章標題簡稱嘅影響呢?咁樣「超市」仲算唔算係「蝗語」呢?

第二部分:「手機」/「手提電話」

(1)「手提電話」喺香港舊報紙出現,最早可見於1986年。

圖七:華僑日報,1986年6月28日。

圖八:大公報,1987年3月17日。

(2)「手機」喺香港舊報紙出現,最早可見於1995年。(1992-1994年間舊報紙比較難檢索到,改為搵期刊,但都係見唔到有「手機」)

圖九:文匯報,1995年4月13日。

(3)「手機」喺《人民日報》出現,最早可見於1993年。

圖十:人民日報,1993年4月8日第7版。

小結:香港舊報紙用「手機」一詞,遲過《人民日報》,而且係由《文匯報》、《大公報》帶頭用先,好可能係受到大陸影響,因此「手機」應該係「蝗語」。

不足之處:因為時間同能力關係,只能睇到幾份報紙,而且又睇唔到電影電視,冇法子知道口語上係咪都有同樣情況,如果大家搵到其他資料,歡迎補充。
咁有心機
認真post預咗冇人理
幫你推下
其實mmis 係好好嘅工具

其實支付都唔係蝗語
唔記得咗係188X 定192X已經有用
如果啲報紙再齊啲就好
推 好有心
而家睇返其實我搞錯咗最後張圖o)

「手機」最早出現係《人民日報》係1996年,遲過《文匯報》
但係我又搵到另一個證據

取自《光明日報》1994年5月2日,早過《文匯報》用「手機」呢個詞語
"手機"一定係大陸傳落嚟,首先"telephone""電話"嚟自和製漢語取代上海人譯GE德律風
1876年發明telephone
1877年引入日本譯做"電話"
1878年引入上海譯做德律風
1920年代和制漢語淘汰哂中式譯法 (Physics 格致物理 logic 名學邏輯)果類
電話一詞就咁用咗幾十年

-----------------------------------------------------------------------------------------
1973年發明咗可以拎住周圍行GE"電話" Mobile phone
80~90年代頭 手提電話得2個功能..打同聽,市民對佢GE印象仲係一部可以周圍行GE"電話"
日本譯做"携帯電話" 香港譯做"手提電話" 初期電話巨大外形又有"水壺""大哥大"咁GE花名
中國最早1987年喺廣東開通TACS制式流動網絡 果陣叫做"廣東移動電話局"
即係直到1987年都係稱呼"手提電話""移動電話"
直到1995年中國只有15個省有流動網絡
比起第一代體積細幾倍GE電話 對比起由"水壺"年代已經用緊GE香港人,Mobile phone發明近20年大陸人第一次見到外型更似一部"對講機"多於"電話"的東西...搜尋百度百科會發現1995年愛立信電話經典款式係用"對講機"嚟形容,加上後來功能又多咗,所以大陸人先會叫"手機"

90年代中電話價格已經好親民 所以"手機"呢個詞比幾億人流傳,90年代中先開始普及
幫推
樓主好有心
可唔可以搵多啲例子 整個系列出嚟
physics譯格致咁Chem譯做咩
支持樓主
LM一定要推
師兄 咁優化係唔係蝗語
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞