[連登蝗語系列]究竟係「耳筒」定「耳機」?

140 回覆
456 Like 6 Dislike
Source: 香港公共圖書館香港舊報紙主題館藏
https://mmis.hkpl.gov.hk/web/guest/old-hk-collection?from_menu=Y&dummy=
成日有人話「耳機」係蝗語,應該叫「耳筒」
例如呢個post:https://lih.kg/BgbRPV
好奇心旺盛(屎忽痕)嘅我就去查下舊報紙,睇下舊時香港係咪真係冇「耳機」呢個用語

「耳筒」呢樣嘢好早已經有
《華僑日報》1955年5月24日「收音機及耳筒小巧輕便」

上圖可見「耳筒」明顯係指頭戴式headphone
有趣嘅係,同一篇報導入面,亦都會叫頭戴式headphone做「耳機」

耳機儲備室」。雖然唔太清楚,但都可以見到好多頭戴式headphone掛喺度

另一個例子:《香港工商日報》1963年5月6日「台灣省府竟有此禁令 不准在收音機上加接耳筒聽廣播」

有趣嘅係,同一日嘅報導,另一份報紙係用「耳機」呢個用語。
《華僑日報》1963年5月6日「台禁止收音機裝設耳機

雖然冇圖,但應該都係指頭戴式headphone,因為入耳式earphone/earbuds要去到80年代先普及

可能係第一隻入耳式earphone,1981年Denon AH-P1

同場加映1985年Walkman WM-101

結論:早於1955年,香港報紙上已經有「耳筒」同「耳機」兩個用語,而且可以指同一樣嘢(頭戴式headphone),因此可以相信「耳機」唔係蝗語。
幾點開po都冇人理
上一次下晝五點幾講「超市」係咪蝗語都係冇人理
https://lihkg.com/thread/717768/page/1
我自己理解耳機係戴頭式果隻..
耳筒係塞耳果隻
矯枉過正
Same
兩樣野 覺得無乜好嘈
冇人用耳筒啦呢個年代

用耳筒呢個字唔係香港定中國

係呀伯先用

正如耳塞呢個字
高質已follow
連登啲細路玩Witch-hunt都唔係第一日

大point又駁唔到人,淨係捉人字蝨同屌人老母
讀多啲書先啦
耳塞都講得出口
有諗過呢個問題
最後用哂英文算
headphone, earbud, headset
圖文並茂高汁post冇人理
叫開耳機同耳塞
高質post 唔係鳩up 真係有證據證明
依家叫咩都係叫耳筒 耳機個印象一定係大牛龜先會叫
Earphone 係入耳式
Headphone 係大隻cup住耳仔嗰類
耳筒 耳機唔知啦
不過頭戴式凹住隻耳仔嗰種應該係叫耳牛
白痴,講緊本土文化用詞既習慣,唔係翻譯正名既正統性囉

鬼唔識個中文點解咩
支持
有時講耳筒 啲fd聽唔明 改口做耳機
高質求證post 大力一推
筒係俾較粗圓筒形中間空心嘅物體: 竹筒,郵筒...
earphone就係兩粒嘢咁,何來筒?

child登d細路跟本冇經歷過以前個年代就扮晒蟹咁大大聲屌人蝗字,自曝其短,笑撚死人。

以前高登有條友又係咁,話我用簡體字,繁簡不分,叫我離開高登。

佢話"晌哩度"個"晌"字係繁體,但佢柒咗,又唔離開高登,笑撚死
高質post留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞