linux開心用家互助揮手區 2018

233 回覆
24 Like 15 Dislike
linux 有冇window 输入法整合器
可以手寫中文的程式?
我都係跟你用arc theme
收到,多謝巴打咁有心教路
原來無開到
可能arc dark出事,試下light theme
有咩人適合用arch Linux ?
都仲係搞唔掂vscode用anaconda
同埋lag會唔會關display card driver事?還是intel onboard 問題,因為我laptop 係雙display ,我估應該無用到張amd
係點lag法?
開application 嗰度好似唔夠fps咁
login 要等一陣是否正常?有時開檔案都有等一陣先彈出黎
gnome死症
原來係咁,仲以為我問題
google過又話gnome 最穩定嘅
感覺有排搞,vscode未搞完,而家藍芽喇叭連到但出唔到聲
要順就kde

藍牙喇叭開control panel -> sound睇下係咪default,再用pavucontrol睇下output sink係咪a2dp sink
kde 無gnome咁靚
睇咗唔係,但打過 systemctl start bluetooth 之後再重連係出到聲,但啲聲會斷斷續續
算了,訓教,唔搞了
btw感謝debugger巴打解答
你果部咩notebook黎
vscode同anaconda兩樣野黎架喎
你係咪想用黎寫code
點解一定要用arch? 見到你搞極都唔掂就覺炆
有冇人知kde theme 點裝,我指上kde store org down落嚟嗰啲 tar.gz
係,想用vscode 黎打python,裝anaconda 貪佢咩都有唔洗煩
射巴打
今晚返去研究下先
唔建議裝anaconda,因為anaconda俾到既功能其實python已經做到哂,vscode都整合得好好。
你唔想煩,就應該用番你部laptop原本個OS
靚既theme (adapta等)全部係arch repo有,唔係既話開setting手動import
kde setting 好多 theme 都 search 唔到
要焗住上網 down
手動 import 又話唔support tar.gz 檔名
但我 down 啲 theme 都係最近至 update 完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞