linux開心用家互助揮手區 2018

233 回覆
24 Like 15 Dislike
睇下先
我要另外再睇下用ryzen嘅話要點搞
喺linux入面要passthrough張卡入vm用
首先就要isolate左張卡唔好比部實機load到佢個driver
咁容易config既方法就係兩張gpu係一紅一綠
(假設你想比綠卡部vm用)
咁我只要blacklist左個opensourse driver同埋nvidia driver(可以直頭唔裝)reboot就已經差唔多
唔洗blacklist driver,blacklist vm卡個device id就得
https://bufferoverflow.io/gpu-passthrough/
呢份教學未必帶到你去終點
但都應該帶到你入最後直路
我試過但fail左
有可能係我有某D config打錯
我依家用緊既solution係blacklist driver
用到
所以就冇番手研究了
啱啱醒起手頭有多張amd卡,咁就可以試喇
有冇人已經放棄咗DE,直接上window manager

刪鳩咗成個 EFI 分區,想問點樣起返個grub出嚟,自己整狂彈error

Windows 喺呢方面就方便好多,插手指 next next next 等佢自動波起過
睇reddit見到有人將physical嘅Win10喺linux上當係vm咁boot,咁我咪可以留返依家個windows又用到嚟打機
跟arch wiki
完全冇問題,我之前都係咁過渡
一堆error 琴晚撚咗我幾粒鐘

都係直接重裝算
咁姐係咩error
冇cap圖,返去再試畀你睇
點加入linux用家
次次windows 更新比人撚狗咁撚
56k網速次次係後台更新我部電腦就無撚左上網功能
放棄鳥,重裝好過
終於搞好曬啲基本野
多謝巴打介紹用manjaro 有無多啲theme推薦
不過唔知點解好似唔算係順咁,lag lag地,有時開home 個folder 要等一陣
有時好似死機咁要reload,登入速度無想像中咁快,有冇巴打教下路。

btw 新仔仲研究緊裝咗anaconda係邊度開同點整落vscode度用
係咪用左wayland?wayland可能by default開左,有機會唔穩定
開個terminal $ ps aux | grep Xorg睇下

我用開arc theme
Wayland係有啲Bug bug地
我喺fedora開wayland會搞到個synergy用唔到
係直程唔support,wayland同x差太遠
唔係好明,我打你條code無料到
btw 開程式嗰度好慢 ,但又唔似lag機咁,想要desktop放野係咪要down extensions?
另外想問下左上角manjaro 個logo有冇得改
同埋點解會咁樣
原諒我直接用電話影
你打左我條code冇料到,姐係你用緊wayland
你要入root改/etc/gdm/custom.conf,set WaylandEnable=false

desktop放野要裝個叫nemo定唔知nemo-desktop既package,因為gnome 3.28開始剷左原生功能

WaylandEnable=false之後睇下開program會唔會快d
你指條bar唔見左?試下開gnome tweak全部轉返default theme (adwaita),睇下係咪theme既問題,gnome 3.30改左野,你個theme未必support
=false之後,重新開機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞