linux開心用家互助揮手區 2018

233 回覆
24 Like 15 Dislike
Hdd 用linux順唔順?
打算安裝linux 落hdd dual boot
用vm太慢
原來係因為自己將輸入模式較咗做全繁體字造成...
唔係,打某啲字照樣排位會有唔同,好唔慣
你打速成? 我用速成經典set全中文字好似冇問題
倉3
差少少可以全轉kde gnome好lag
撳落LIHKG ICON LIST 堆 ICON 到要等0.5秒左右至出 ICON,係gnome問題定我超頻唔穩定嘅問題?
gnome?
all in KDE
但 kde 冇 gnome 咁多嘢玩 (如: 插件),而且後者同輸入法整合得幾好,以我為例,裝完 ibus 之後可以直接喺 keyboard setting 到揀返自己要用嘅中文輸入法,另外又可以撳 shift 中英切換 (就好似 windows咁),kde 我搵極都冇呢個選項...
kde插件都少好多,想完全整成gnome style都硬係差d野
想入坑先用咩版本嘅linux好?
manjaro
debian 都唔錯
不過要自己做多 d 功夫
KDE本身咁多野玩 真係要插件?
我覺得係GNOME本身太過簡單先要插件補救

KDE下面如果裝咗iBus,可以喺tray搵番個icon出嚟較setting呀,設定short cut嗰啲

利申:KDE死忠
KDE 中英切換有冇得淨撳一個掣 (如: shift)?

我自己見親都要SET組合鍵 (姐係要兩個掣一齊撳)
呢個係IME自己嘅設定,應該唔關KDE事喎
我喺KDE用親iBus都可以用shift切換中英文
你個shift制壞左呀
ram大ok
樓主可唔可以講下你用kvm gpu passthrough 嘅經驗?
利申未用過linux想試下
依家linux倉頡有聯想字功能未,已經等咗十年
你應該要有兩張display card最好一紅一綠
有咩特別原因要一紅一綠呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞