IT界討論區(44)IT狗盡情叫春格劍掍撞棍,比客屌完又一日

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
你地=programmer工作
programmer工時

我=保安工作
保安工時
好多HR/Agent/老屎忽都唔明
用乜language唔係難題所在
熟OO概念,logic正常,識problem solving
轉用乜language/framework,都只不過係用時間去熟習syntax/practice
Logic + 概念重要過好多野
跟本冇人預1種language夠用成世掛
香港好多人你叫佢由C#轉Java都叫哂救命

「點解冇xx Library ?點解xx class冇yy呢個method?」

冇又唔識google,google冇又唔識自己寫

根本好多係懶,又或者覺得自己係全世界第一個面對個問題
我隔離嗰個 exact7ly 就係咁叫春
聽講佢之後再轉返 C# 工唔再做 Java
今時今日邊洗寫曲!
個界面用lib砌
後面又用lib做
果d乜鬼sorting 計日子有齊哂lib

基本上睇說明書 砌模型咁ja
搵岩料 隊落去就係啦
極少情況要自己custom
今時今日邊有人寫raw code

果d咩不停進修tech 根本bullshit
說明書都唔識睇 你番去飲奶啦仲獻世
香港哋有邊個唔抄 code
唔抄靠自己諗嗰啲天才一早過咗矽谷啦
打code呢d花多小小時間就實過到,反而係間公司點樣搵返自己舒服既位置同上位先係關鍵
由你口中講出 無乜說服力
可以抄 一定抄
網上有得抄=好多人用過=有保證
工作上d code有得抄=有條理=排版好
最好就直果開個function save底佢
Copy 都懶 好怕成日寫wet code
唔係做開發的話 抄係好正常
但最緊要抄完你要知你抄左舊code個flow

嗰陣group proj寫web我嗰組就係咁
想要咩功能、花款就上去睇下有咩lib啱用 啱用就隊落去
整到靚靚仔仔,出到嚟個印象都好好多
正常都選2,如果間野同你有仇就1啦
head over
成日針住佢個名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞