汽車用品店員,你問我答 (2)

1001 回覆
9 Like 13 Dislike
爆左舊 post

將某 d 成日有人問既野先 post 左先

1) 做唔做鍍膜好
--> 做左鍍膜的確係易 keep d,

2) 鍍膜自己做難唔難?
--> 唔難, 係心機同時間, 有貓紙

3) 太陽紋/蜘蛛網紋要點去?
-->唔太深拗光已經得

4) 咩叫拋光
--> https://www.hkcarproduct.com/compound-vs-polish-vs-wax-%E7%B2%97%E8%A0%9F-vs-%E6%8B%8B%E5%85%89-vs-%E5%B9%BC%E8%A0%9F/

5) 鋪頭係邊?
--> TG: http://t.me/hkcarproduct

6) 玻璃好似好唔清要點攪
--> 去油膜去水漬
肥仔車神*

編輯

隱藏
有冇邊隻水鍍膜既洗車水介紹?
洗鈴係咪CarPro Iron X最好?
無知想知係咪有軚蠟?整到條軚好似新軚咁

有冇邊隻水鍍膜既洗車水介紹?

洗鈴係咪CarPro Iron X最好?
的確係相當唔錯

無知想知係咪有軚蠟?整到條軚好似新軚咁

正路 ok 的
但記得唔好留係表面太耐, 怕中控台 d 膠唔知受唔受得
情願一次唔得就做多幾次, 但每次都唔好留太耐
新手一問
內籠玻璃係咪用普通玻璃水抹就OK? 唔駛外面咁做去油去水既專用清潔劑架可??
巴打,有冇邊隻防眩後鏡好推介?
巴打洗車液推介?
可以咁講既
有冇做鍍膜? 有咩要求?
呢個真心唔知, 因為幾部車都係廠跟已經有無機會自己試
sosad,我部車新買都冇
咁玻璃跣水邊隻好?
中鏡定側鏡?
中鏡如果唔係電子防眩,鏡底應該有條黑色掣可以啪上去
關於Carpro Hydro2 LITE
1. 洗完車, 重濕緊時, 噴野, 沖埋水, 最後可唔可以用布抹乾? 怕唔怕抹甩個coating?
2. 可唔可以用落玻璃當做埋"線"水功能? 係我就唔駛買soft99支野
利申: 個shopping cart已經有成8-9樣野. 就快買滿車尾箱!

唔識
1. 洗完車, 重濕緊時, 噴野, 沖埋水, 最後可唔可以用布抹乾? 怕唔怕抹甩個coating?
當然要抹乾

2. 用到落玻璃
倒後鏡hi花左少少,圖係下面,買邊隻蠟先攪得掂? 同埋用抹車布夠唔夠做?
巴打你介紹個隻T2好似好多工序
呢隻就咁噴上去就搞掂,呢隻掂唔掂
lm
呢隻都係噴?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞