【重製】《小松奇妙物語!》

970 回覆
450 Like 7 Dislike
Push
等文等到
一陣返屋企出
墨巴咁多分身
一個分身咋嗎,總共兩個ac
「嘿嘿~我唔會咁絕情嘅。」小松酷似早有預謀,揚起深至酒窩的嘴角:「不過,我想知道點解你可以咁快到場?」

「呃⋯呃⋯⋯」生芥草難以啟齒:「呢層⋯係關於公司機密。」

「講啦~我最鐘意聽機密。」小松向他單眼,說:「我哋當普通計吓計咁。」

「嗚啊⋯!」面對那懾人的單眼,生芥草心臟彷如中槍,神志大受震撼:「請你唔好咁可愛⋯⋯!」

「呢條友真係誇張。」我抬頭望向生芥草。

「哈哈。」小松聽見我的說話後,掩嘴輕笑。

「你嘅彩虹小馬到!我已經將新鮮嘅貓草放入毛公仔入面,請慢慢享用!」那侍應把那玩偶,放到圓桌上。

「嗚啊⋯!」呼吸的瞬間,一陣不明的氣味直攻我大腦。

那氣味,是發自彩虹小馬玩偶之中。
好少
定係我live咗
很快地,我感到渾身不對勁!

腦袋開始轉動得很快很快⋯⋯

同時,也像毒品一樣令人上癮。

不需三分鐘,我經已撲向那毛娃娃不停抓咬,想要吸上更多的氣味。

我的情感亦逐漸被放大,外人的聲音聽起來是如此緩慢,這個世界就像只有我的存在,讓我任意翻滾。

「啲貓草⋯令到佢變到好誇張咁。」這次,換生芥草對我說。

「冇任何貓咪可以抵擋貓草。」小松趁機對我亂揉亂摸。

「好妒嫉⋯⋯」生芥草小聲地嘆氣,然後望望我、又望望小松:「小松!你係咪⋯想知,點解我可以咁快到達現場?」

「唔係公司機密咩?」

「我當介紹吓我哋報社咁講⋯⋯」生芥草猶豫地說:「都應該冇問題嘅。」

「冇任何雄性可以抵擋小松。」墨說趁機對小松亂揉亂摸。
「咳咳⋯」生芥草先清一清喉,問:「喺講之前,我想問吓你⋯⋯點解會咁留意呢宗車禍?」

「咁係因為,我想搵番俾人拐走嗰隻貓。」小松真摰地回答。

提到芳的下落,沉醉在貓草迷幻的我,也突然清醒過來。

「嗯,佢係你寵物?」生芥草仔細地問。

「你可以當,佢係我朋友嘅朋友。」

「明白。」生芥草一副認真的表情:「小松,實不相瞞,其實我哋「墨報」係一份專報奇妙事聞嘅報紙。」

「呃?」小松聽不明白。

「簡單啲嚟講,即係專報奇怪嘅事。」生芥草數數手指,點算著:「例如⋯⋯鬼怪啊、都市傳聞之類。」

「但呢宗應該只係⋯⋯普通車禍?」小松說。

「但我報社唔係咁諗。」生芥草合上眼睛:「我哋報社有位預言家,係可以預知發生靈異事情嘅地方。」
「唔⋯」小松的表情在說明,她正在努力地理解。

「我一早知⋯」生芥草黯然地低頭、掩臉:「同人講出我真正嘅工作,果然係會被當成白痴仔⋯⋯」

「幾得意咁喎。」小松輕淡一笑。

「 なに!?」生芥草眼睛發出光芒。

是「什麼」的意思?為什麼我又懂得解讀這語言。

「你居然冇當我係傻⋯⋯?」生芥草不可置信地說。

「我細個嗰陣呢,媽咪成日同我講鬼怪嘅故仔哄我訓。」小松續說:「哈哈哈,芥草先生,你繼續講喇,所以宗車禍同靈異事情有關?」

「無錯!」生芥草感動無比,彷彿第一次被人肯定。

「但係呢,我睇你哋專頁篇新聞,都冇咩特別咋喎。」小松馬上滑起手機,給生芥草觀看:「你睇吓,你哋都冇話特別報道乜嘢鬼怪搞事,令到呢次車禍發生。」
「喔,咁係因為你仲未成為訂閱付費嘅會員,如果想睇靈異嘅事,一定要訂閱付費我哋,先有得睇。」生芥草說下去:「如果我哋亂咁免費發佈呢啲資訊出去,好快就會世界大亂。」

「哈哈哈哈,或者俾人恥笑?」小松喝口巧克力奶:「我返學都成日同朋友講怪談,但都會俾佢哋笑返轉頭,然後瘋狂駁故。」

「好彩伯母喺你細個,就一直薰陶你。」生芥草點頭。

「都唔知係好事定壞事。」

此時,在圓桌上半躺的我,忍不住出聲:「小松,問落去,嗰種車禍同靈異事物有咩關連。」

「喔!」小松點頭,續問:「芥草先生,咁你可唔可以透露吓,呢宗車禍有咩特別?」

「其實我長時間都喺外面standby,一收到報社電話,就會過去事發現場瘋狂影相,好少話會了解係咩事。」生芥草想了想:「所以⋯⋯我諗報社入面嘅人,會最清楚。」

「喔⋯⋯原來芥草先生只係無辦法接觸真相嘅低級記者。」小松瞇眼成線。

「哈哈哈⋯⋯」生芥草尷尬一笑後,緊握拳頭:「今後我會努力工作!」
「呼~」坐得久了的小松,伸伸懶腰:「不過真係估唔到,會關靈異事。」

「即係芳嘅下落,再冇下文?」我鎖眉。

「實有嘅,放心。」小松摸摸我腦袋。

在話題結束後,兩人重回平靜。

那低級記者生芥草裝作東張西望,實際上是往小松偷瞧。

另一邊廂,咖啡店的貓兒都玩累了般,開始一個一個地睡去。

「芥草先生,之後可唔可以繼續拜托你啊?」小松忽然問。

「係⋯係!?」生芥草的心,怦怦一跳。

「有咩消息,再同我講。」小松擺出槍擊的手勢。

「呃⋯好⋯好⋯⋯好。」生芥草連忙點頭。

「咁我走先啦。」小松向他道別,然後拍拍肩:「上嚟喇,將軍。」

「又要坐你膊頭⋯⋯」我不情願地跳上去。
小松去櫃檯付款後,被收銀機前這位留長辮的男性叫住。

「小姐。」面容瘦削的他,禮貌地作出自我介紹:「我係呢間咖啡店嘅老闆,李靜。」

「你好⋯」已經準備推門離開的小松,點點頭。

「由於你結帳滿一百蚊,我可以免費幫你占卜一次,願意嘛?」李靜身穿純白襯衫,與咖啡色的皮膚大顯分別。

「唔⋯都好。」小松同意。

此時,生芥草也剛好準備離開。

「你想占關於嘅嘢係?」李靜淡淡地問。

「愛情,我未經歷過。」小松淺笑。

「好,請你抽三張。」李靜把塔羅牌放到面前,任她抽取三張。

「一、二、三!」小松直接抽走左面的三張牌。

「好,我幫你解讀一下。」
老闆解讀期間,生芥草來到了:「呃咦⋯⋯小松,你仲未走?」

「我占緊愛情啊。」小松坦然地說。

「怦」生芥草心臟,又響起了。

數分鐘後⋯⋯

「生芥草先生⋯⋯你真係唔洗等我。」小松無奈地說。

「唔緊要!我唔趕時間!男仔當然最後走,俾女仔離開門口先!呢種禮貌嚟。」生芥草不斷說出強差人意的籍口。

兩人反複之間,老闆李靜經已解讀出卡牌。

「小姐,關於你嘅愛情⋯⋯好奇怪。」李靜有點苦惱地說明:「一種,好遙遠,但又好近嘅感覺。」

「我呢個人果然同愛情無緣⋯⋯」小松又無奈地瞇眼。

「似乎,係一個同你經歷過生死嘅人。」李靜沉默良久,續說:「而且,佢仲喺呢間店舖入面。」
此話一出,生芥草兩邊鼻孔急急噴出血液:「有⋯有冇話⋯⋯係邊個?!」他橫視咖啡店一周,見男性有五、六人。

「冇。」李靜淡淡地搖搖頭:「唔可以咁準確知道任何事。」

「Yes,計埋老闆,七份之一機會率⋯⋯」生芥草暗暗細數。

我拍拍小松的臉蛋:「走,個芥末草已經再冇情報提供到。」

「唔可以咁對人嫁,將軍。」小松反拍我的頭。

小松向為他占卜的李靜老闆和提供情報的低級記者生芥草道謝後,就踏上回家的旅途。

車上,我望著窗外的風景,希望想要無意間,看到芳的身影。

但這種事,當然是痴人說夢。

世界太大了,但憑我一個,又怎能找到。

我還得依靠,這個在車上睡得正熟的少女。
靠著周遭的風景,我察覺到小巴已駛到石澳一帶,於是我拍拍小松的臉蛋,將她弄醒。

「唔⋯」她皺眉。

還不醒就會坐過站。

「小松。」我持續拍打她的臉蛋。

「唔⋯⋯將軍啊,唔好咁調皮啦⋯」她閉著眼說話。

「要落車。」

「係喎⋯」她緩緩打開眼睛。

下車後,小巴拂塵而去,一副倦容的小松步入到寧靜的別墅區。

途經水清木華、水色一天的湖泊小道,但小松似乎都看厭了,眼角也不瞧一下,眼皮半合半開地回家。

「叮噹」她按下門鈴。

不出數秒,屋內傳來傢俱移動的聲音,木門更被大力地推開,那急速的步伐也叫人聞風喪膽。

開門的,卻是和藹可親的爺爺。

「歡迎小松歸來!!嘻哈哈哈,爺爺今日整咗一流嘅料理,等你返嚟食!」爺爺還喘著氣,感覺很急忙地趕來。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞