梁啟智:速評《紐時》匿名公開信事件

92 回覆
13 Like 4 Dislike
其實而家白宮畀trump搞到立立亂都唔係咩新聞。
個問題trump係咪對中國真係咁強硬。之前兩黨都反對佢放生中興但佢照放,仲有佢個家族同中國啲生意已經有好大conflict of interest。
trump撐極右白人至上主義wor
希望對付中國已經係國策,換人上都係一樣la.
真係唔知換左民主黨會唔會又走去打中東+俄,又信中國
你有跟開新聞就知到非法移民同healthcare個兩個bill已經死左。個tax cut bill幫左佢自己生意減稅,但民間好唔受歡迎,連gop係midterm都唔敢宣傳。貿易問題一次過得罪晒歐洲同加拿大傳統盟友,對中國有高高舉起輕輕放下,放生中興華為呢啲黨國企業。失業率同經濟增長係佢上任之前已經開始。
唔好人講你又講,證據呢?
劉細良太平紳士見到呢個回應會唔會激到吐血?
佢又上alex jones節目,又quote conspiracy theory, Charlottesville之後又唔肯即時點名遣責neo nazi同white supremecist
侵侵選舉前提過既大部份政綱都一一落實,邊境非法移民,貿易問題,失業率,照顧退役軍人,healthcare, 經濟增長,但係反侵撚就要捕住d 扮哂中立既fact check網 (希拉利選舉時最鍾意叫人睇 ),搵堆9up tweet捉下有咩講錯/數據錯,真係好可悲
你有跟開新聞就知到非法移民同healthcare個兩個bill已經死左。個tax cut bill幫左佢自己生意減稅,但民間好唔受歡迎,連gop係midterm都唔敢宣傳。貿易問題一次過得罪晒歐洲同加拿大傳統盟友,對中國有高高舉起輕輕放下,放生中興華為呢啲黨國企業。失業率同經濟增長係佢上任之前已經開始。

唔好睇咁多左/黨媒, 會上腦的

"盟友"比Trump搞一搞邊個係人係鬼, 依家先發酵
由倫敦市長到加拿大總理都開始比佢地國內傳媒批評為左支那錢放棄人權自由原則立場
屌Trump就聲大夾惡放晒熱氣球
見到習近平就笑騎騎走去握手
達賴喇嘛就當瘟神
新疆集中營就當無發生過
有維吾爾難民求政治庇護就成日"程序出錯"送左返支那
(最新一單係瑞典)

我永遠都唔會忘記果條阿婆話出賣台灣比支那換減國債!
如果當初係marco rubio呢啲主流gop上場對中國可能仲強硬,不過而家gop 畀極右把持rubio呢啲內政的溫和派應該之後幾年都無機會。
上同性戀主持人既節目就係基?
你endorse同性戀唔一定係基,
你endorse white supremecist但肯定最少係一個 white supremecist sympathizer
你講的野同我講無衡突,我個point係trump唔識pick fight集中火力對付中國。
我睇到既係剛剛相反
Trump響度逼"盟友"選邊站
//個tax cut bill幫左佢自己生意減稅,但民間好唔受歡迎//
唔知你個民間唔受歡迎點黎

//貿易問題一次過得罪晒歐洲同加拿大傳統盟友//
依家已經同EU傾緊FTA,加拿大睇黎都就黎屈服
而且明明係歐盟同加拿大都靠美國搵食,盟友就俾人當水魚咩
中國有機會5000億MERCH落TARIFF,乜撚野放生中國

//失業率同經濟增長係佢上任之前已經開始//
講左N年不解釋
呢單野我信NYT喎
你睇佢換幕僚換得咁密就知

上任兩年唔夠,炒Bannon , Priebus , 連Tillerson都炒埋
又屌鳩自己任命既司法部長,連聯儲局Powell都屌埋

白宮入面無人唔服佢?搵鬼信
呢篇係少數左癌上腦既西媒(其實係日媒)中寫Trump寫得比較持平既一篇
雖然係借中國專家把口

https://www.ft.com/content/f83b20e4-8e67-11e8-9609-3d3b945e78cf
咪係
依家歐盟同埋北美都就黎揀好
日本應該係下一個
如果全部大經濟體都同美國簽好哂FTA,WTO直接玩完
點會唔係集中
人地話明係盟友本身就企係美國個邊,走去開人拖根本無原因。
牆已經起緊,Border增派人手。obamacare個individual mandate已經廢除左,黎緊10月頭仲會將平D既short-term plan由90日延期到一年

另外tax cut益佢仲好笑,佢唔係美國人? 另外其他所以人不論有錢中產窮人一樣受惠,由其tax cut亦都令多d公司願意留番係美國,創造就業。仲有你話民間好唔受歡迎,呢個你真係活係平行時空,每次侵侵Rally一提到tax cut已經拍哂手掌,仲有大把街頭訪問將Trump既tax plan扮係希拉利既黎問人鍾唔鍾意,個個都話係Cut tax好。

貿易問題同歐洲mexico已經傾好,又係呢d咩得唔得罪簡直係on9,呢家係為美國爭取利益,咁都有得屌?  

另外貿易戰已經打到支那仆街,放生中興只不過係生意佬negotiate既一啖砂糖一啖屎,基本上中興呢家已經廢左9成武功

失業率創新低同埋多左manufacturing job都係一定關佢事,之前升緊唔代表咁就唔關佢事,經濟增長更加係佢功勞 2016年GDP growth只有1.5%, 呢家2018年都未完已經有4.2%
人地話明係盟友本身就企係美國個邊,走去開人拖根本無原因。

唔同意
原來有中文版

萊昂納德:許多中國人認為特朗普兼具戰略家和戰術家的才能,在搞“創造性破壞”:先摧毀再重建國際秩序。

歐洲對外關係委員會主任馬克•萊昂納德為英國《金融時報》撰稿

唐納德•特朗普(Donald Trump)給世人留下兩種形象。 在西方,大多數外交政策專家認為他魯莽、難以捉摸、總是搬起石頭砸自己的腳。 而在亞洲,儘管很​​多人像歐洲人一樣不喜歡他,但大家認為他是個比較有內涵的人物。 我最近在北京呆了一個星期,與多名官員和知識分子交談過,其中很多人對他兼具戰略家和戰術家的才能感到敬佩。

我見到了中國前外交部副部長何亞非。 2009年哥本哈根氣候大會上,何亞非向時任美國總統巴拉克•奧巴馬(Barack Obama)語帶指責地發了一通議論、接著使敲定協議的希望破滅,由此在國際上聲名鵲起。 講到特朗普,他的口氣中沒有那麼大的火藥味。 他擔心“戰略性競爭”已經成為新常態,並表示“貿易戰只是冰山一角”。

在與我交談的中國人中,很少有人認為特朗普最關心的是讓雙邊貿易逆差恢復平衡。 他們說,如果是這樣,他會與歐盟、日本和加拿大聯手對抗中國,而不是用關稅將美國的盟友一網打盡。 他們認為這位美國總統的目標無非是重塑全球秩序。

他們認為,特朗普覺​​得自己上任之時,正趕上自己偉大祖國相對衰落。 不是說當今秩序對美國沒有好處。 問題是,相對而言,當今秩序更有利於其他國家。 更糟糕的是,美國正投入巨額資金和相當多的人力來支持各種聯盟和國際機構,而正是這些聯盟和國際機構在製約美國卻助中國崛起。

在中國人眼中,特朗普的回應是一種“創造性破壞”(creative destruction)。 他正在系統性地摧毀現有機構和協議,從世界貿易組織(WTO)和《北美自由貿易協定》(NAFTA),到北約(Nato)和伊朗核協議,這只是第一步,最後是要重新談判世界秩序,商定更有利於美國的條款。

中國精英認為,一旦現有秩序被摧毀,特朗普將進入第二個階段:就美國與其他大國的關係進行重新談判。 因為美國仍然是世界上最強大的國家,如果一次只與一個國家交涉、而不是通過削強扶弱的多邊機構,它將居於有利的地位與其他國家進行談判。

多位和我交談的人士表示,特朗普是40多年以來首位在3條戰線上同時打擊中國的美國總統:貿易、軍事和意識形態。 他們把他描述為一個戰術大師:一次專注於一個問題,並且盡可能多地爭取他國的讓步。 他們談到了特朗普對待中國的巧妙方式。 “看看他是如何處理朝鮮問題的,”其中一人表示,“他一再讓中國同意了聯合國的製裁(6次),從而在經濟上扼制了朝鮮。中國幾乎把朝鮮變成了其不共戴天的敵人。”他們還認為他是一個戰略家,願意在拿不到更多讓步的時候宣布停戰,然後重新開闢新戰線。

在中國人看來,甚至連特朗普與俄羅斯總統弗拉基米爾•普京(Vladimir Putin)在赫爾辛基舉行的充滿討好意味的新聞發布會也具有戰略意義。 他們認為這是與亨利•基辛格(Henry Kissinger)正好相反的做法。 1972年,美國推動中國疏遠蘇聯,以向其真正的對手蘇聯施壓。 如今,特朗普正拉攏俄羅斯,以孤立中國。

短期內,中國在回應特朗普的貿易攻擊時口氣強硬。 與此同時,他們正試圖通過拉攏歐盟、日本和韓國來建立一條由多方組成的與特朗普對抗的陣線。 但目前有許多中國專家私下里呼籲重新考慮這個長期戰略。 他們認為應該著手做好準備,以期能在中國退縮(retrenchment)的情況下與美國做成新的“大交易”(grand bargain)。 不少人認為中國處理得有點過火了,並且擔心從經濟上和軍事上(在南中國海)同時對抗美國是錯誤的。

相反,他們主張在經濟上作出讓步,並轉變已成為中國近期外交政策特徵的強硬策略。 他們呼籲奉行中國版的“光榮孤立”政策,著重發展國內市場,而不是通過出口工業剩餘產能擾亂其他國家的經濟。

那麼哪個才是真實的特朗普呢? 正在摧毀多個重要聯盟的魯莽保守分子,還是向中國施壓的“穩定的天才”? 答案似乎取決於你在哪兒問的這個問題。 北京和布魯塞爾看到的情況截然不同。

本文作者為歐洲對外關係委員會(European Council on Foreign Relations)主任
美國農民就叫救命
支那賤民就一定係喜迎加價啦
你跟開美國新聞同今年midterm你就明個tax bill有幾唔受歡迎。

我唔明啲人成日話咩eu當美國水魚,第一,eu幫手睇住俄羅斯,又有國家畀佢駐軍,美國一直係用經濟利益交換地緣政治利益,而家歐洲有唔少極右政黨 flirt緊俄羅斯,你仲開人拖只會令歐洲國家親美的政策受更多反對。第二,美國最不滿eu 的係農產品的進口限制,但問題係美國啲激素牛氯水雞過唔到eu的食物安全標準,唔怪得人。
EU唔係幫手睇住俄佬,係佢本身自己驚俄佬,美國佬本土根本唔會受威脅,歐洲有唔少極右政黨 flirt緊俄羅斯請你比SOURCE
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞