梁啟智:速評《紐時》匿名公開信事件

92 回覆
13 Like 4 Dislike
Thanks
Trump玩死你
每一次Trump話搞鳩大陸,呢度集體高潮,但就唔理佢係咪真係會搞。

當自由派媒體報新聞,連登仔就會話fake news不了。媒體vetting質素當然可以質疑,自由派媒體立場偏頗都確實抵屌,但唔等如每篇都係fake news。

Flynn通俄落台、Roy Moore衰十一、Michael Cohen洗錢,再加埋白宮出走嘅消息,有邊單唔係Trump口中嘅fake news先。

關於匿名消息,美國每日大撚把匿名爆料,你睇到嘅白宮消息都係咁嚟,聯儲局議息前啲風又係咁走出嚟。

當然,你可以話op-ed唔落名好離譜。但紐時而家做法就係押咗自己聲譽落去,衰咗就自己攞埋新聞專業呢個招牌陪葬咁。但冇名就等於唔出得,我諗都冇咩美國新聞可以睇。
貿易戰:美國農民已經嗌緊救命,要用鋼嗰啲行業就成本上升,準備加價。

圍牆:唔計圍牆,邊境管制要嘅錢多咗好多, border patrol要即刻請人。講遠啲,假如冇咗墨西哥廉價勞工,美國物價肯定會升到傻,買提子都要逐粒揀

再講遠啲,帶頭歧視黑人,挑起種族矛盾,變相撐極右。

喺連登講呢啲,我都預咗收皮了。
你要對付全國最大邪惡國家啊大哥,有得無代價打低中國既方法之前一早用左la, 係Trump 先出到手用tariff 打中國
你未一齊做生意lor, 到時中國控制全國個時邊個重在乎美國農民?
Deep state
其實侵點歧視黑人?
一見到fact check網就不想討論了,睇現實政績好過睇呢d 扮哂中立既interpretion
你無道理去到邊都收皮架啦!
痴撚左,Trump點樣歧視黑人?
收撚皮啦你
大家屌得好,我出返去先 #MAGA
侵侵選舉前提過既大部份政綱都一一落實,邊境非法移民,貿易問題,失業率,照顧退役軍人,healthcare, 經濟增長,但係反侵撚就要捕住d 扮哂中立既fact check網 (希拉利選舉時最鍾意叫人睇 ),搵堆9up tweet捉下有咩講錯/數據錯,真係好可悲
所以先話DNC狗成日講民主,但其實最唔民主係佢地
今日nytimes可以不具名指控,兼唔洗負舉證責任,就唔出名放文出黎
美曰其名係為國家未來,但其實唔出名放攻擊政府既文章先係對美國制度最大既破壞
吹到nytimes賭上自己個名,我又想問下至trump當選之後佢有幾時無柒過? 基本上咁多間media 佢同cnn就係biased得最嚴重,俾人鬧fake news都無可厚非
依家咁樣同blackmail有咩分別
flynn係講大話所以被定罪,其餘兩個係其他問題
但一開始個panel係查佢通俄,咁依家trump通到俄未呀
搵唔到證據就不斷搵其他定罪去告鳩佢個團隊既人,做咩通通下俄會變左其他野

講到匿名消息,以前最多係放下風
今次篇文匿名,不具名指控,而且指控嚴重,同政變無分別,咁都可以話無問題
為左反侵可以去到幾盡
而家最怕就係甘迺迪再現, 大家都知當奴侵係一隻甩繩馬嬲.
陰謀論最常提既幕後大家族應該係真確存在同忍唔到.
美國農民將會有補貼
邊境管制本來就應該有,ICE本來就應該執法,原來唔執法由得非法既人留係國境都得
咁唔怪得某啲州可以俾非法移民投票啦
同埋歧視黑人,又係racist white guy
之前8年選個黑人總統,過左8年就變racist撚
FYI:

Marco Rubio

America has one duly elected president.
Anybody serving at his pleasure should do so faithfully.
When they feel they no longer can, they should resign & speak in their own name so the country can evaluate their insights with a full understanding of where they are coming from.

Proper guardrails on any President isn’t staff subterfuge, it’s elections & our constitutional checks.
The giddy reaction by some to the op-ed in @nyt shows how, for far too many people, on both sides, partisan animosity has overtaken a commitment to our constitutional republic.
fake news 點只係出錯咁簡單, 極度biased再將人地講既野take out of context再曲解已經夠哂Fake news 出錯=MISTAKE, purposely done=fake news
不過講又講 呢堆垃圾NEWS 既rating已經趺到仆街 我諗連左膠有陣時都睇到唔想睇
Trump上任到而家講咗四千幾個大話,呢度仍然咁信佢。成日反口覆舌都讚佢英明

紐時、華郵、CNN柒完出埋更正,連登就繼續話佢哋係fake news。爆其他嘢就當睇唔到。

不如唔好再講咩fake news,認自己信alternative facts咪得囉。
你名都無,我話白宮有人屌左你老母都得la
NYT 係fake news 唔代表Trump 無9up wor
所以先話DNC狗成日講民主,但其實最唔民主係佢地
今日nytimes可以不具名指控,兼唔洗負舉證責任,就唔出名放文出黎
美曰其名係為國家未來,但其實唔出名放攻擊政府既文章先係對美國制度最大既破壞
吹到nytimes賭上自己個名,我又想問下至trump當選之後佢有幾時無柒過? 基本上咁多間media 佢同cnn就係biased得最嚴重,俾人鬧fake news都無可厚非
依家咁樣同blackmail有咩分別
不過講又講 呢堆垃圾NEWS 既rating已經到仆街 我諗連左膠有陣時都睇到唔想睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞