484 回覆
104 Like 39 Dislike
好多巴打養紅腿 突甲係好定唔好?

我養隻都係長開暖燈,冇uvb燈,咁好唔好?洗吾洗補鈣果啲?

利申:新手

我想問巴打呢隻咩龜

賤龜偷貓糧,又咬人腳趾

正pk 仔

養左幾多年

唔應我

sorry 依家先睇到 大十歲 細果啲3-4歲 全部都係仆街仔。
屋企有鱷龜同巴西龜各兩隻。
如果想放生的話,放去邊到好?香港有冇小河岩佢地住?

咪撚癲啦

陸龜

亞達伯拉象龜? 師兄養左幾耐?

香港竟然有人飼養到

咪撚癲啦

捉你去火星放生

賤龜偷貓糧,又咬人腳趾

正pk 仔

養左幾多年

唔應我

sorry 依家先睇到 大十歲 細果啲3-4歲 全部都係仆街仔。

咁樣先得意架嘛
想問我隻珍珠龜 (草龜)皮膚變白
上面差係因為水質差所以搞到爛皮..
所以我隔離佢放左係醫生缸,想問點求佢?
佢好精神又食野,只係D皮膚變白...
係咪要乾養?諗住等佢自然康復?

咪撚癲啦

捉你去火星放生

想問下我隻刀背旦佢頭先用鼻呼吸有聲
係咪肺炎
冇開口 淨係用鼻呼吸 比我聽到有聲
利申 每年身體檢查一次 今年4歲
想問你地屋企養左幾多隻龜

咪撚癲啦

捉你去火星放生

唔好亂咁放生
養梗刀背旦6個月大
前幾日入左支暖管
未有暖管前佢可以全日都匿係個山洞D陰暗位度唔郁
而家有暖管就24小時都喪游狂向住同一個方向撞個缸
摸過水溫正常但想問隻龜正唔正常

我想問巴打呢隻咩龜

黃頭陸龜
新手想飼養蛋龜

暫時對刀背蛋/黑蛋比較有興趣。請問要唔要留個泥地比佢生蛋,水深又要幾多?

兩隻的主要分別又係咩?聽講黑蛋就活躍d同識爬樹;刀背就怕醜。

兩者可唔可以混合飼養/混種?

黑蛋混黑蛋都打到PK
好多巴打養紅腿 突甲係好定唔好?

我養隻都係長開暖燈,冇uvb燈,咁好唔好?洗吾洗補鈣果啲?

利申:新手

突甲,即是起釘,係個殼發育得唔好
UVB長開點都不及曬太陽,陰陰天去曬都有效過照燈,我都無再畀燈。
UVB要加埋熱力先吸收倒,所以夏天勁力啲,帶佢出樹蔭底行下仲好。
紅腿本身雜食,你畀佢既食物夠多元化就無須要特別補鈣。
紅腿可以食菜、生果,甚至係蚯蚓、粉紅色老鼠仔......
新手想飼養蛋龜

暫時對刀背蛋/黑蛋比較有興趣。請問要唔要留個泥地比佢生蛋,水深又要幾多?

兩隻的主要分別又係咩?聽講黑蛋就活躍d同識爬樹;刀背就怕醜。

兩者可唔可以混合飼養/混種?

黑蛋混黑蛋都打到PK

但我見好多人都係蛋龜混養,一個缸幾隻龜。

龜頭

好蠢

龜頭

好靚仔

影得幾好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞