不赦島結局

120 回覆
5 Like 46 Dislike
答咗你喇
無呀 你自己FF咋
你直情用隻屎眼睇戲
幻想
答到你就答囉
幻想
死淨把口
hkg個post樓主其實出發點其實同你一樣,但人地逐點擊破男角係有精神病,而你就
高低立見
我問緊你有無bug位呀
答到未呀柒頭
駛唔駛cap圖出嚟塞住你把口 ?
自己發雞肓仲話人睇到
重點唔係男角有冇精神病,
男角有精神病呢條線梗係make sense,
如果唔係點叫有兩條線,
重點係樓主問,點解男角係正常人呢條線唔make sense,
你不斷話男角有精神病都答唔到佢既問題
好簡單,如果李安係比人屈

佢第一次發夢見到妻子死時點解無啦啦火災又會中槍?

槍傷點黎?

槍傷一早已經證明佢深知自己妻子係死於槍,火災係個夢由頭到尾都冇燒落妻子身上

套野根本唔係open ending
係,呢個先係樓主要既bug位
如果李安係正常人,呢一幕係解釋唔到

我就係想傾呢啲位

呢個位就係我話我唔同意上面「筆者」嘅地方
如:佢老婆係死於佢開嘅鎗傷
不過佢接受唔到先當係放火
成日講高登個post
我好早嘅留言就覆咗

我當年都係咁諗
都俾人截圖誤導咗「水杯」位嘅bug
但原來係無bug

高登有兩個留言 好適合你睇
會argue邊個先係真結局既人都on9
套戲勁既地方就係兩條route都講得通

如果套戲只係得一個結局, 導演洗唔洗花時間兩條route都放D hints呀?
用下個腦, 諗下導演其實想比D咩你睇 你考試答問題都要諗下改卷果個想你答D乜啦

如果你睇完得出一個結論 "套戲既結局只有一個"
好老實講你根本未識得去欣賞套戲

信 official answer 班人覺得唔信班人 '扮晒眾人皆醉佢獨醒'
唔信果班又相反覺得佢地 '唔識欣賞'
又係就黎變月經
其實樓主再睇多幾次 自己同自己討論會唔會仲好
連登咁多聰明人 一定會睇得叻過我

更加重要
我一開始都話想搵bug位
自然想人反駁啦

不過無諗過講到咁明
啲人仲要講面嗰層
導演係蠢人
叫導演出返去啦
等下次有人播先再傾啦
無人記得啲細節

我試下做下引子

1)佢根本未結婚,佢打咗咁多年仗,無老婆亦都無仔女
老婆同仔女都係政府洗腦洗出嚟
2)佢有老婆都唔會有三個小朋友,仲要分別咁大。
佢長期服兵役先回國,唔會可以生到唔同年紀6至10歲嘅小朋友。啲小朋友係政府用「失蹤女病人」嘅事洗佢腦洗出嚟
3)「老婆」同「小女孩」係由二戰嘅時候,佢遲咗去到集中營,怪自己遲咗所以投射出嚟,政府亦都係用呢點洗佢腦,洗個老婆同女出嚟。

放到呢點
我就停一停再講下我昨日嘅睇法

因為難得上面有一位巴打認真講鎗傷

你地有無發覺
成套戲無乜講兩個仔?只講佢個女呢?

佢老婆嘅鎗傷、女孩怪責里安嘅「遲嚟」
全部都係回應緊二戰嘅畫面
而套戲完全唔用兩個仔去怪里安
其實開post可以有第二個 正常回覆
真係感動到想喊

我都即刻打返段解說
4)有人話點解唔直接搞掂里安,捉佢做手術。

其實套戲提咗唔只一次
佢地呢度就係做緊人生實驗,
做完之後就放佢出去「辦事」
衰咗都無人會信一個「痴線佬」講嘅野

因此成套戲咪就係玩緊洗腦囉
好比問點解要Inception植夢一樣
點開post先可以過濾到啲文盲呢
「水杯」 及 「鎗傷」
講咁耐得兩個有智慧巴打貼題

當IQ題玩下,都好丫
Cctvb又唔會播
都唔知幾時有機會開post傾
ching 你應該一早用以里安比人洗腦/設計既角度講會好d
因為我覺得2個結局(你上面講既假設)既電影開頭,里安都已經癲撚左
所以我地都會圍住正常人依個point講
之後就變雞同鴨講
可能我都講得唔清楚
希望你明
係嘅
我一開始句說話用咗「假設里安係正常人,之後xxx」
有啲人睇得快,或者一睇到「正常」呢兩個字 就無再講其他野了
樓主你算把啦,人地好心分析你聽點解唔係open ending 你又唔聽,一味叫人搵bug位bug位,搵到bug位你又用萬能既“藥物控制”黎強行解釋,不停係到自圓其說,到有人用avenger 3雷神既例子去講你既諗法有咩問題既時候你又唔正面回應,活係自己既世界度,眾人皆醒你獨醒咁

你試下跳岀黎企係其他人既角度諗下啦,咁多人話你諗法有問題肯定係有原因架
你係咪盲嫁懵撚
俾上面位盲俠
真麻鳩煩

盲嘅都上連登 真係難應酬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞