不赦島結局

120 回覆
5 Like 46 Dislike
你都係翻睇啦 唔好FF咁多
無野掛佢後面
只係船上面 就有唔同刑具鎖具

都係果句啦
你真係唔明我問乜
就當我作條iq題出嚟考你
你唔識答,可以上一頁嫁喇
樓豬你係唔係現實版teddy
因為你要分析電影一個劇情,提出另一個解讀完全無問題,愈好既電影應該係愈多解決方式。
但你要咁做都唔係直接跳去結論,話里安係正常人,比人設計。跟手調番轉問人有咩bug
即係avenger3,我覺得後便其實一切都係雷神既想像,佢其實係比thanos船上便己經逼癲咗,有咩bugs?請出招。
一係你就認真詳細講下你有咩理據認為teddy係正常大比人設計
明明開post我都重覆又重覆講「正確答案」
呢四隻字,點解仲有人不斷又loop過

我無本事識整飛機
都有幸體驗到 想整飛機班友嘅難處

係咁講「正確答案」:「呢個世界有樣野叫地心吸力呀」、「人要地上行呀」、「舊鐵好很重呀」

大佬呀
都話知囉
而家就係想問可唔可以用氣流送舊鐵上天空呀
覺得「唔得」嘅,大家咪講「bug」位出嚟囉,
唔駛再講「人一定要行」嫁喇

好難理解咩
你講得好好
點解我地唔會揀雷神FF嚟討論呢?
甚至乎套套戲都可以添

因為咁做係無意思

而呢套不赦島
點解得呢?因為山洞嘅一幕
入嚟所講嘅野,唔駛觀眾自行FF,
全部都係呼應去「正常人」版
用佢地劇情入面嘅解說就可以解讀返套戲

亦套戲最勁嘅地方
當然呢樣野未必係佢有心為之
但好明顯佢係做到

你睇下咁多人只可以話我過份解讀
但一個實際嘅bug都搵唔到
又或者我再講多個細節位

山洞入面可以唔駛提「食煙令佢痴線」
如果職員係做大龍鳳去醫里安,更加唔會迫佢去諗呢點
但點解都仲要提呢?
真正原因可以自行再作解讀

但好有趣嘅一個效果係
佢一提完,就會呼應返佢拍檔船上面第一次見面就俾煙佢食,「被設計」版
真係好諷刺

好多巴打講「正確答案」,
呢排七月節,我在唔同嘅post講無鬼。
都無咁多人講「正確答案」

反而我想問下 一條「IQ題」就咁多人咁回我
你d所謂bug揾唔到係因為你睇三次都係唔知套戲想表達d乜野,你仲好意思話人揾唔到樓主自己細節位一個都冇發現

https://m.hkgolden.com/view.aspx?message=2857700&&page=1
有bug你就直接講啦
唔駛貼呢條舊link

搞笑嘅係
你呢條link 可能搵到我添

你答到條IQ題就答啦
答唔到就唔好拿返渣沙,直接上一頁啦
樓主覆一覆丫
雖然你1999加你個類比真係亂鳩咁黎,但我勉強理解。
你而家到底係發明左飛機,定未發明想證實可以送舊鐵上天先。
發明左你就唔洗係咁問人,bug係邊?bug係邊?你拎出實證,因為一定有人已經做好咗研究,斷估班飛機工程師唔係用魔法將架飛機昇空挂,跟手又問你,有咩bug?
如果係後者,咁你提出理論,點樣令架機飛起先有討論空間。
如果唔係你機又唔識飛,理論又無,有咩討論空間?
你提到teddy呢個「假名」
就講多個有趣位

結局時,醫生行埋去係唔無直接稱呼佢,因為佢要肯定里安對「自我」係咩認知。
佢聽完里安要去「die」,佢想嗌住里安,唔係叫佢「真名」Andrew Laeddis,而係佢嘅「假名」teddy

佢一直想佢做Andrew Laeddis
而佢都驚覺里安呢句說話
但竟然行刑前竟然係依然叫佢「假名」唔係真名

幾有玩味
覆咗喇
自己碌下啦
算啦幫你搵埋

你咁問得即係唔會睇其他層

你嘅論點其實可以更進一步添
「一鎗殺咗佢咪唔駛搞咁多野囉」

Inception 都可以唔駛做
綁架佢咪算囉,反正都捉住咗佢
如果你係開始唔再問人有咩bug,慢慢提出你講既細節位建立好你講既結局,大家先有討論空間
我都話 搵到bug就講啦
你覺得一味「正確答案」嘅人會討論

仲講咩討論丫
睇下啲人表現文盲好過啦
至於你講嘅 魔唔魔法
你就真係類比錯誤喇

呢個「被屈」嘅解讀有咗好多年喇
唔係我第一個講
你仲話叫我去「建立結局」
你就真係類比錯誤喇
係呀 你講既都可以 但有分合理程度
因為做大龍鳳設計一個"平民"做手術 係不必要 同唔合理

inception 係有合理性 人地背後成個大財團 綁架佢肉體係on9 冇用 必需由意識改變佢
由一開頭佢坐船有幻覺,同埋個人物設定係死左老婆要報仇既人,我就好難以佢係一個正常人去睇(加上有幕幻覺佢老婆自己爆曬肛,同佢話燒死既事實不相符),但即使係咁喺最尾里安決定做手術之前,我都仍然覺得有一絲機會係被人老屈。

利申我剩係睇左一次,純粹個人體會
Btw 成個post最蠢算係你呢個留言
竟然以為 我係最新講呢個版本嘅人 叫我提出理論俾人討論

不過我唔當你蠢
只係當你係伸手黨啦

字我就唔打喇
「求其」上網搵一段都已經有:

劇情二:
主角原名為Teddy Daniels,妻子是Dolores Chanal,沒有子女。妻子在公寓裡,被縱火狂Andrew Laeddis燒死。在追查過程中,主角透過那位唯一進入過“不赦島”,而又成功逃走的大學生George之口,得知“不赦島”在進行人體實驗,而Andrew Laeddis也被關在“不赦島”內。主治醫生Lester Sheehm與院長Cawley害怕Teddy Daniels愈查愈深,最後會揭破“不赦島”的一切,唯有先下手為強。借Rachel Solando(女性,殺害了自己三名子女後,被關入“不赦島”,但日前失踪)一案,引誘主角到島上進行深入調查。主角不知有詐而前往,卻沒想到,由上船一刻已經是刻意安排,在迷煙(香煙)的影嚮下,主角漸漸地失去自制力。雖然經過重重難關,主角始終沒法有所突破。因為全島上下佈下迷局,利用主角在二次大戰期間的經歷,以及喪兒殺妻的慘痛傷口,配合迷煙(香煙)和各類藥物(偏頭痛藥等),慢慢地侵蝕主角的神智,催眠主角,以使其相信自己是有精神病和相信「劇情一」等事情。如此一來,主角將來所講的所有說話,都會被當作精神病人所講,不為他人所相信。主角在崖邊石洞內得悉一切,但為時已晚。自己深陷“不赦島”,永無逃出之日,只好趁自己仍能自主時,主動扮作精神病,動手術做活死人,to live as a monster or to die as a good man。
係嘅
咁我地唔好用「正常人」呢三隻字
因為由opeing佢食第一枝煙開始,佢就已經唔可以做到正常人嘅表現俾我地睇
Copy多段仔喇
雖然我唔係全部同意個筆者
但我都怕咗某啲蠢人無方向

筆者更傾向於相信劇情二。原因有以下數點特別之處:

1-由船上抽「同伴」的煙後出現二次大戰片段,到出現偏頭痛吃藥後,出現妻子被火燒死片段,再到屋內聽到音樂後,回想起二戰時屋內情景,最後在崖邊吸入香煙後,見到「同伴」「墮崖」等等,都顯示:每次在藥物的影響後,主角都會出現幻覺!
2-在崖洞內,主角醒來時,是女醫生Rachel用手推醒主角的,證明那一刻,主角並不是在幻覺中!
3-女病人寫下“Run”字,若其正在「扮演」整個「角色扮演」治療法裡面的一個角色,無理由要寫這個字,因為一切都是善意的!
4-在他從崖下爬上來,回到室內,院長馬上問其要不要香煙。而在其拒絕後,則馬上拿出煙斗抽煙,並噴向主角!試問一個慣常吸煙斗的人,為何將盒裝煙也隨時帶在身上?其中一個解釋,則是那包煙是為主角而隨時準備的!

無論那個劇情,當中的「同伴」Chuck是醫生身份以及Cawley是院長等等,這些都不容置疑,不同的只是在「劇情一」中,他們是好人,而在「劇情二」中,則全部都是心腸狠毒之輩而已。

我一開始咪講咗船上有男角精神病鎖鏈掛住喺男角後面咯 ,你隻眼係咪生喺屎忽到 ?
依家我發覺你同男角都好撚似,一樣咁鐘意幻想有另一個結局

最好笑係連個男主角最後都醒到 但樓主仲幻想緊
細心睇多層

佢地係不斷塞藥俾里安食,跟手就有「幻覺」
「頭痛藥」就可以話因爲里安頭痛先俾佢食
但煙呢,個醫生都不斷塞俾佢食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞