不赦島結局

120 回覆
5 Like 46 Dislike
https://www.zhihu.com/question/22979743
殘體慎入
睇咗好耐了
我係問緊「正常人」有無bug
乜撚野正常人 你想講佢唔係真探長 都唔係病人扮探長?
乜撚野
你唔明就唔推論到真探長啦

第三次睇
就係用「里安係正常人,由佢入島前就已經俾人設計」嘅角度去睇

盲嘅咩你,一早講咗啦

你鍾意嘅咪繼續用「真探長」去解說囉
解到未呀,講咁耐都未入到正題
睡前一推
真係麻鳩煩
我都特登開post時候打長啲
想過濾走班蠢人

點知第一個留言就
又貼多次「精神病」版本
大佬呀,n年前嘅解說駛撚你貼咩,
個個都識google啦
「算,我都客客氣氣問你有咩高見」

屌喇星
原來真係盲嘅

你地個腦,如果真係諗唔到「精神病」嘅解說
其實唔駛覆嫁喇
咁你可唔可以講下一個正常人 點樣俾人設計佢入島查案 ?
你自己重睇啦 問問問
佢同佢拍檔避雨 提過一次
入山洞又提過一次

你個腦轉唔到就唔好入嚟啦
你次次睇都有新睇法 咁眾人皆醉 不如重睇多次 試下用外星人角度黎睇?
補充多少少啦

套戲係有小說 03年就出嫁喇
套戲係10年上

小說得一個解讀方法
電影拍出嚟可以有兩個解讀方法,就係佢神奇嘅地方

如果你係停留前者,無所謂。你上一頁就得。
如果你係諗到後者,可以一齊討論。
如果你係反對後者嘅就一齊傾下bug位。

開post咁耐,得一個講「飲水」位
仲要有弱智貼個前者出嚟,真係嘔血

希望訓醒有新野回覆
得啦文盲
人地講咩又唔明,照貼;
套戲講咩又唔明,仲問....

除咗撩鬧交,仲有無野真係講到?
無就走先啦
仲有 唔係我眾人皆醉

套戲不嬲都有 兩個解讀,唔係我作出嚟
有腦嘅觀眾都會諗到,只係你盲毛,只明一個解讀
有兩個解讀因為係martin個拍攝手法引觀眾以為leonardo俾人屈呀嘛 但最後咪又係得一個解讀
阿文盲先生
你仲係睇唔明人講乜

如果你係第三種就講低有咩bug位喇
唔好講其他廢話喇
有睇making of 嗎?
導演話其實Teddy 本身就係精神病院入面嘅病人,所以唔存在兩個解讀
因為要屈一個人做手術 唔需要咁花功夫 打暈佢就可以 要咁花功夫 應該係想醫佢 而唔係逼佢
首先個導演一開始已經知結局(痴線佬) 再就住(正常人)咁拍出黎既原因 係因為要令觀眾感受到 痴線佬知道自己係痴線既係好難好難 點分正常?/痴線?

佢拍出黎 令大家諗多啲 究竟佢係俾人屈 定係真癲 而佢好成功 大家有得諗之外 都搵到答案(佢最後同院長既對望 如果佢本身係正常既 院長個眼神唔會咁遺憾 因為院長令佢由癲變正常但佢都決定要做手術)你要解讀佢為正常人咁你係浪費哂導演既心血
因為搞咁大場龍鳳都洗唔到佢腦
首先個導演一開始已經知結局(痴線佬) 再就住(正常人)咁拍出黎既原因 係因為要令觀眾感受到 痴線佬知道自己係痴線既係好難好難 點分正常?/痴線?

佢拍出黎 令大家諗多啲 究竟佢係俾人屈 定係真癲 而佢好成功 大家有得諗之外 都搵到答案(佢最後同院長既對望 如果佢本身係正常既 院長個眼神唔會咁遺憾 因為院長令佢由癲變正常但佢都決定要做手術)你要解讀佢為正常人咁你係浪費哂導演既心血

你諗多咗喇
而家係作為觀眾欣賞完套戲之後
你仲做唔做到多一步

再簡單啲講
你係第三種人嘅話,講返bug位就得
今日再補充一點啦
禪語有一句去形容思考

見山是山,見水是水。
見山不是山,見水不是水。
見山仍是山,見水仍是水。

第一次接觸套戲
大家會係第一層

當大家睇第二次/小說結局/導演的話
就會係第二層

而家我係問緊
做唔做到第三層
而呢層係無咩「正確答案」
只有做到定做唔到

如果你係覺得「唔可以」嘅,里安一定要係「住咗兩年嘅病人」。

咁你就去話俾大家聽有咩bug位,所以佢一定係舊病人。
而唔係講返其他野

所謂「正確答案」已經有咗好耐
唔駛特登再copy喇
當然我都唔介意,麻煩咗巴打去幫忙啦
仲係唔明嘅話
最最最最簡單去問一嘅話

你唔好理咩山山水水
當係我建基於呢套戲去做條iq題出嚟去考大家啦

「假如里安唔係住咗兩年嘅舊病患,套戲會有咩bug位出現」
因為佢地想「洗腦」
「洗腦實驗」失敗所以失望

你嘅論點其實可以更進一步添
「一鎗殺咗佢咪唔駛搞咁多野囉」

Inception 都可以唔駛做
綁架佢咪算囉,反正都捉住咗佢
仲有一點
佢唔係捉里安做手術
你重睇多次,或者理解多次呢一句

係里安自願去做手術
紅字人地真係講得好好,本身電影故事設定就係男角有精神病,精神病院既職員就一直配合佢完成探長治療精神病實驗個角式.

你真係過份解讀咗導演想表達既野,用咩正常人去代入啫,男角開場一上船嗰陣導演就有tips暗示佢係精神病人,解開咗精神病人鎖鏈掛住喺男角後面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞