不赦島結局

120 回覆
5 Like 46 Dislike
inception 同 不赦島嘅結局
次次都有人大戰
有一班聰明人仲要一口咬定結局
最有力嘅論點就係「導演都咁講」、「小說係咁寫」
但如果認定/信服一個結局,意思真係不大
只係人地想講乜自己就收乜
「這就是他媽的藍窗簾」

反而可以諗通唔到版本嘅結局,而又解得通嘅
咁就真係醒喇
(我咁講係想 話認定得一種結局嘅,唔好以為自己好醒,當我撩交嗌啦

尋晚翻睇不赦島
今次係第三次睇

第一次睇嘅時候
去到最後十幾分鐘就恍然
諗「哇 屌你 又嚟幻術?咁open ending啦」
第二次睇
用里安係傻嘅角度去睇,會全部都解得通,
甚至仲會覺得 啲職員嘅不耐煩表情 好好笑。
但咁睇完就好似浪費劇情鋪排,好單調咁
第三次睇
就係用「里安係正常人,由佢入島前就已經俾人設計」嘅角度去睇
都係依然解得通,亦因為呢個原因想開post問下大家

有無邊個位,係大家發現用「正常人」嘅角度會出現矛盾?同解釋唔到。我唔想咁快,又再睇第四次

網上啲評論都好單調,覺得睇明「正確答案」就好聰明,睇到厭
所謂「正確答案」完全唔難理解,唔知有咩好自豪

有無巴打有興趣屌醒我
里安「一定」唔係俾人屈
故事解構(劇透)
(一)
Teddy曾經是一名參加過二戰的戰士,他曾經目睹了納粹集中營頭領由於笨拙的自殺方式,並且讓他在自刎失敗一個小時之後才死亡(壞心腸的他踢走了槍,讓那位首領不能補射自殺),並且當有一個納粹俘虜由於緊張想要逃跑的時候,他所在的隊伍毫不猶豫地把所俘虜擊斃,所以可知他患上戰後軍人創傷症。(結尾醫生也有交待,還原回憶)

(二)
Teddy的妻子並不是並不死於火災,而是被他槍殺。他接受不了自己槍殺妻子的事實,所以令他人格分裂,分裂出一個正義的自己 - 調查官Teddy。(結尾回憶有交待)

(三)
醫生醫治Teddy的方法有三:第一是用一般方式,即是利用藥物和外科手術,但對他無效;第二是外科手術,即故事中提到的前腦葉蛋白切除,讓人失去記憶,失去直覺等,把病人變成一位白痴,但故事中的醫生們皆反對;第三是Role-play,創造一個病人所臆想出的空間,時間,讓他在這段幻想中逐漸情形,走出幻想,從而真正的意識到自己,於是,醫生們為了給Teddy一個最後機會,所以在電影裡上演了一個「角色扮演治療方案」。

(四)
Teddy在船上時,暈船,不喝酒,就可以看出,他的潛意識裡非常懼怕水,因為他的孩子正是被自己的妻子溺死的,博士請他喝酒,他拒絕,是由於他酗酒導致家庭生活不如意,這點從他結尾回憶裡就能看出來。
來到小島之後,小島上的獄警們如林大敵,Teddy對此不以為言,其實,獄警們防範的只是Teddy本人,因為他就是島上最暴力和危險的重犯。故事初一個繳槍的情節,可得知,Teddy對槍的熟練程度和他的「助手」是截然不同的,因為Chuck並非同事,他只是Teddy的主診醫生。而Chuck對此訛稱他是「文職人員」。

(五)
Teddy在盤問病人情節中可知道其實所有病人也認識他,且非常怕他,正如寫下Run的女人非常清楚Teddy正在玩角色扮演遊戲,問的人其實正是Teddy自己和他的主診醫生(助手Chuck),但她怕激怒了他們,所以只好支吾以對,並支開了Teddy的助手Chuck(醫生),寫下了Run,希望他能逃離這裡,因為好心的她希望他能面對現實,而不用進行前腦葉蛋白切除手術。

(六)
醫生開會中的情節裡,醫生們其實正「做戲」提示Teddy是有可能突破並調查最危險的C區,讓他找尋真相,但無意中他們漏了67號病人的口風,證明醫療失敗。

(七)
第一位被尋獲的Rachel 是護士假扮,用意是刺激Teddy自己不願意面對的真相,但失敗。然後Teddy可以如人無人之境一樣進入C區,正代表了他非常熟悉C區。後來跟囚禁中的George對話中可知,George已經明言這一切只是一個針對他的「遊戲」,他只是迷宮裡的白老鼠,Chuck是監視他的人,除非他意識到事情的真相,真正放下他殺害妻子事實,否則他將永遠離不開這個島,即永遠無法從自己的世界裡走出來。
Teddy問Andrew Laeddis到底是誰的時候,George明示了Andrew就是他自己,而且他臉上的那些傷也是拜主角所賜,因為後者曾當面指證過他就是自己所苦苦追尋的Andrew Laeddis,結果是主角不信,反而打到他毀容。明示失敗,結果George只好把最後的一切線索指向了主角心目中的「燈塔」。

(八)
在山洞中遇上的第二個Rachel是Teddy自己的幻想(教授最後有說明,他每晚做的夢的Rachel只是一個幻想,一個關於島上人體實驗陰謀的幻想),在自己所幻想的世界裡走了一遭的男主角,終於清醒的認識到了自己究竟是誰,事實的真相到底是什麼,而我們也從他的口中聽到了自己對於真實世界的認知。在最後的「燈塔」事件中,一切仿佛已經說明他已經在這種治療的方法下完全康復了。

(九)
電影中最後的高潮是在第二天的清晨,他的主治醫師,也就是他的助手Chuck,坐在他的身旁,卻意外的聽見主角仍舊叫他Chuck,仍舊跟他討論計畫逃離這個島的事,在醫生和院長眼神的交匯中,可以看出,Chuck認為主角的意識還是不清醒的,他們的角色扮演計畫已經失敗了。他們徹底失望,從而不得不讓他進行前腦葉蛋白切除手術。

然後,男主角站起來,說了一句意味深長的話,“Which would be worse?To live as a monster...or to die as a good man.”當Chuck聽見這句話的時候,其實知道了主角的病已經完全康復了,只是,Teddy自己接受不了這樣的現實,他寧願生活在自己的世界裡,寧願在自己的世界裡死亡也不願意背負這那樣沉重的思想負擔而生活著。因此他選擇進行外科手術,To die as a good man,而Chuck最後只好尊重了他的選擇。
唔該晒轉貼
但有無咩意思?
最神都係個ending

正常人,知道自己俾人屈,故意去做手術;
痴線佬,最後都仲痴,俾人捉咗去做手術;
痴線佬,最後好返,接受唔到現實,故意去做手術。

人地比哂證據、電影細節、導演、原著黎證明自己立場你都話人咩懶醒
藍窗簾係指讀者無證據將內文過份解讀 但而家有哂證據既吻合度又高 無咩犯駁位
反而你一個合理counter argument同證據 你先係得個講字喎
人地比哂證據、電影細節、導演、原著黎證明自己立場你都話人咩懶醒
藍窗簾係指讀者無證據將內文過份解讀 但而家有哂證據既吻合度又高 無咩犯駁位
反而你一個合理counter argument同證據都無 你先係得個講字喎
咩野得個講字
你係咪睇唔明

有無邊個位,係大家發現用「正常人」嘅角度會出現矛盾?同解釋唔到。
當然 我都真係等緊你呢類聰明人出現啦
但唔係等你同大家講阿媽係女人

想你講下 「正常人」係點有問題法
你講打咁多字,講到半句未
好耐之前睇 印象模糊
唔清楚咩係主流睇法
講返個人感覺 覺得真痴 但又有間歇性清醒
清醒時同意手術
主流?
次次大戰都係有班聰明人話一定係「痴線佬」囉
今次開個topic問 點樣唔可以「正常」又無人講到點唔得
佢盤問個職員果到,個職員飲水果個位好奇怪架,好耐冇睇印象唔係好清楚,不過好似係條友扮飲水不過冇拎住個杯,由果到就已經覺得leonardo痴痴地線

個痴線婆 叫佢個拍檔斟水嗰幕
斟完俾佢,佢無拎杯飲。
之前嘅討論都有截晒圖
當時我都有覺得怪

但我今日睇嘅時候
會覺得好順
因為對方係 病患者
個問題係leodardo冇即刻challenge佢,因為果陣佢既角色係staff,leonardo見到係應該要覺得奇怪,所以我覺得佢冇左正常判斷能力
佢都知佢地係痴線 點會challenge佢呢
你記唔記得 佢對上一個訪問嘅係個痴線佬
佢無咁畫畫 迫癲佢添

里安係知道佢地痴線
佢盤問個職員果到,個職員飲水果個位好奇怪架,好耐冇睇印象唔係好清楚,不過好似係條友扮飲水不過冇拎住個杯,由果到就已經覺得leonardo痴痴地線

個痴線婆 叫佢個拍檔斟水嗰幕
斟完俾佢,佢無拎杯飲。
之前嘅討論都有截晒圖
當時我都有覺得怪

但我今日睇嘅時候
會覺得好順
因為對方係 病患者
個問題係leodardo冇即刻challenge佢,因為果陣佢既角色係staff,leonardo見到係應該要覺得奇怪,所以我覺得佢冇左正常判斷能力
佢都知佢地係痴線 點會challenge佢呢
你記唔記得 佢對上一個訪問嘅係個痴線佬
咁畫畫 迫癲佢添

里安係知道佢地痴線
你應該啱,我記錯咗佢係staff黎
我第一次回想都搞錯
俾啲截圖 引導咗思考

我都係因為今日用「正常人」版睇
完全搵唔到bug先開post
痴線版本,有兩個講法
1)比較多人講嘅係,全部係Leon FF
2) 個女人係職員安排,配合Loen嘅思維做戲
你up乜柒野呀
係咪弱智嫁

我唔滿意解讀?
我又幾時講咗啲咩 「簡單同客觀嘅野」
又幾時 「要助你認識故事」

當你文盲我就問多次
有咩係用「正常人」嘅版本解讀,係會出現bug/矛盾/唔通順...等等
因為我發現唔到,所以上嚟問有無人會發現到。
睇咗好耐了
我係問緊「正常人」有無bug
乜撚野正常人 你想講佢唔係真探長 都唔係病人扮探長?
乜撚野
你唔明就唔智推論到真探長啦

第三次睇
就係用「里安係正常人,由佢入島前就已經俾人設計」嘅角度去睇

盲嘅咩你,一早講咗啦

你鍾意嘅咪繼續用「真探長」去解說囉
解到未呀,講咁耐都未入到正題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞