[HKCC]香港專上學院 新生入門攻略[4] 先看Q&A後發問

1001 回覆
14 Like 12 Dislike
我都係諗住讀返science,希望係中大
一年唔知有幾多個毒撚俾人撚咗入去
中大得一科top up natural science 會收我地
我想問下engine第一年入翻poly嘅engine有冇機會
其實你係咪迷離哥哥dicky仔?
咁無望了
簡單講一講year1走
Asso year 1走係入翻ugc year 1
條件有:
3322或同等資歷 可用ielts/igcse 代替
GPA要夠高(至少3.8或以上)
Interview in得好
大約係咁
明白
其實好少人yr1走
因為某fd CGPA4.0仲讀緊
yr2走選擇多好多

//由學院舉辦的開學典禮將於 2018年9月1日 舉行,所有同學均需出席。 同學將於8月底的迎新講座獲發邀請函,請依照信內的時間及地點出席開學典禮。//

上面有巴打提到welcome ceremony應該就係依個?
我個時冇去都冇野 我諗除咗個reg day所有人都要去 9月1個個起碼9成人冇去
Yes 我上年冇去 welcome ceremony 係聽店長演講
提提各位Fm Myhkcc用到了
想見店長一面咪去
睇唔睇到佢幫你reg左咩科?
睇唔到
剩係開咗幾頁 重要嗰啲全部冇 姐係reg科都冇權睇住 IT9
6963易入啲 好似係
未有時間set掛
Or可能等所有人都reg day左先再搞
Q&A
以下係HKCC過來人嘅心得
N展: year 1 sem 1 GPA有3.4或以上就一定要記得報hku year1 好有機會有offer
JS6963
得科applied computing 要背書 , 果科中文好輕鬆架咋其實!
數科就做多啲就得
Applied computing 背到死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞