[HKCC]香港專上學院 新生入門攻略[4] 先看Q&A後發問

1001 回覆
14 Like 12 Dislike
相信咁多位2018DSE嘅考生都放緊一個悠長嘅暑假,無論你成績好定差都好,都係時候睇下萬一DSE失手可以有咩途徑升返上UGC,而ASSO就係一個唔錯嘅選擇。我希望可以透過依個post幫到大家了解更多HKCC嘅嘢,去揀最適合自己嘅課程同學 除咗下面嘅Q&A之外,任何有關HKCC甚至係ASSO嘅嘢都可以入黎討論㗎!
此post參考 [HKCC]香港專上學院2017新生入門攻略 所寫
常見問題 Q&A

Q1. 讀ASSO定HD?
A: 升學嚟講,ASSO會比HD更好,因為ASSO嘅升學率高過HD嘅課程。如果你想讀完兩年就做野,就揀HD啦

Q2. Retake DSE定讀ASSO?
A: 唔敢亂答,有人差一兩分有人差七分都話retake,只可以話睇你鐘唔鐘意DSE果啲考試同學習方式、科目同適唔適合讀,retake唔代表你手上有上年個分再升分,係由0考起,有機會跌分,咁就一年。ASSO有50%分數都係平時做assignment, present同mid-term拎嘅,考試範圍又會話埋比你知,可以比你提早準備,講學習氣氛一定係輕鬆啲。不過ASSO你讀唔返UGC就無可以準備出嚟做嘢又或者得返自資學士課程可以揀。另外,非常唔建議雙修因為兩邊都好花時間讀,二揀一啦。除非你係衰1科嘅話都可以考慮下retake個科,否則chur死你都似

Q3. 點解要揀HKCC?
A: 所謂「三大CC」包括HKCC,HKU SPACE ,CCCU,知名度較高。HKCC 2017年嘅升學率更達至87.5%,87.5%當中有60.3%嘅該屆畢業生升返UGC-funded嘅學士課程。HKCC嘅所有課程都由PolyU監察,有質素保證。
如果想了解下HKCC唔同商科科目嘅畢業生升去邊就可以睇下:http://www.hkcc-polyu.edu.hk/abouthkcc/Associate_Degree_Scheme_in_Business-87.html
其他科目要去返HKCC個網睇 不過依個網嘅資料唔係最新,歡迎大家留言發問

Q4. 揀科時應以該科的升學率高低為最大考慮?
A: 升學率固然重要,但最緊要係睇你對果科有無興趣 ,無興趣嘅話99%升學率你都可以係個1%。

Q5. 我有啲科1左,讀唔讀到HKCC?
A: 5科當中包括中、英兩科必須有2或以上先符合所有課程嘅入學要求,即使數學/通識/選修科1咗都唔緊要 (少量課程對語文程度有較高要求,例如中英語文傳意副學士課程)。不過老實講中英1咗都可以試下搏CC收你

Q6. HKCC有分紅磡灣同西九龍兩間,邊間好d?
A: 兩間應有盡有,有靚lecture theater有電腦有printer有好導師有自修室有wifi,唔同科會係唔同校園上堂,上堂位置請參考HKCC用於及設施一覽嘅校園類部份

Q7. E-APP報定放榜日報好?
A: 梗係E-APP報好啦,放榜個日你攞住conditional offer可以排另一條隊幫你搞掂入學手續,又唔洗諗失咗手點算,攞咗HKCC offer先再算

Q8. 屋企窮但又想經ASSO升返上UGC學位,點算?
A: 學資處幫到你,家庭月入及資產唔過限額的話係會批Grant Loan比你埋學費讀,視乎你窮成點,可能批你75% Grant (免還款資助),仲會借生活費比你(要還)渡過呢兩年,所以比心機啦。而屋企唔合資格但又唔夠錢讀既同學可以揀免入息審查貸款即係Loan
專上學生資助計劃網址: https://www.wfsfaa.gov.hk/sfo/tc/postsecondary/fasp/overview.htm

Q9. 去唔去OCAMP好?
A: 去OCAMP可以識到多啲朋友,同埋可以問組爸組媽問題/R source ,不過HKCC只有學生會幹事會同同編委會嘅OCAMP會係開學前搞,其他學會嘅OCAMP係開咗學先有得報,所以有機會要走堂,要自己衡量值唔值得

Q10. 開左學咁唔好彩遇到freerider咪爛GPA?
A: 首先group project有freerider係可以向lecturer投訴,同學最好紀錄低各人工作量,出席會議次數以至WhatsApp紀錄作為證據。當lecturer認為有充分證據個位同學freeride project時,會降低個位同學嘅coursework分。通常group project係1科入面只佔約20%-30%嘅整體分數,而final通常佔整體分數40%-60%,即係話final比較緊要,遇到free rider唔洗擔心會攞好差嘅grade,不過要你做埋佢個份咁解

Q11. HKCC嘅面試洗唔洗著suit?
A: 商科嘅話係建議要,其他課程例如社會科學你著T-shirt牛仔褲都得。不過身為學店著唔著真係無咩所謂,唔洗咁緊張

Q12. HKCC嘅面試會問啲咩問題?
A: 通常會先叫你自我介紹下,問你對時事嘅睇法同小組討論。其實想讀ASSO,你肯比錢又符合佢入學要求就入到,唔需要太緊張。但讀起上來就唔係話特別易,上左船就無得返轉頭

Q13. 英文唔好會唔會唔夠其他人競爭?
A: ASSO真係咩人都有,有DSE廿幾分衰中文既人,有讀過恆管/ASSO/IVE嘅人,個人認為英文有3已經可以應付ASSO嘅課程,拎2嘅一定要加倍努力學英文,因為無論做咩coursework (assignment/essay),英文能力都會係其中一個評分標準,英文2咗嘅唔努力可能會唔夠人爭。始終都係大學入門,有機會直升大學year3,notes都睇唔明又點高分?

以下係HKCC過來人嘅心得
N展: year 1 sem 1 GPA有3.4或以上就一定要記得報hku year1 好有機會有offer
商科: 想搏HKU同中大 PACC DSE英文無4唔洗諗
有用連結
HKCC官方網站: http://www.hkcc-polyu.edu.hk/
校園設施booking: http://www.sao.cpce-polyu.edu.hk/facilities-campus.php
玻璃房(小組研習室)booking: https://weblib.cpce-polyu.edu.hk/facilities

HKCC用語及設施一覽

校園類
HHB: 紅磡灣校園
Science/Engine/IT/Design嘅home campus
最近港鐵站: 黃埔/紅磡

WK: 西九龍校園,分南、北兩座
Business/文科嘅home campus
最近港鐵站: 油麻地/奧運

Shuttle: 來往WK-PolyU本部-HHB嘅穿梭巴士,Express為不經PolyU本部嘅班次

myHKCC: 紀錄大量資料,睇GPA,reg科,聯絡資訊都係度改

CARES: Co-curricular Activities Registration System嘅意思,係用嚟報義工/talk/課外活動嘅System;讀HM要報Hotel Stay都係到報

Moodle: 用嚟download lecture notes,入面有link連去past paper database

圖書館/拉巴:
WK拉巴入口同counter位於N5
5樓有電腦同printer
4樓入面有間電腦房,電腦房出面好多圓枱同玻璃房
6樓係藏書區,借書需要到5樓counter辦理外借手續;同時設有玻璃房、電腦同大量自修用座位比你用,玻璃房用嚟傾project,每間玻璃房都有電腦同圓枱

HHB拉巴入口同counter位於10樓
10樓有電腦同printer,玻璃房位於圖書館入口外面
9樓係藏書區,借書需要到10樓counter辦理外借手續;同時設有電腦、大量自修用座位比你用
*Exam period星期日及公眾假期可以透過貨Lift到WK4樓溫書,HHB10樓玻璃房長期開放
*HKCC學生亦可以用PolyU本部嘅包玉剛圖書館

網吧: 即學生電腦中心,位於WK S5及HHB11樓,提供電腦以及printer、notebook同iPad租借服務、並設有printing quota增值機
*每一學年免費refresh 2,000 quota,幾多quota都係只會補充到2,000

Express Printing Area: Printer位置
WK: S1、N7、S9,HHB: 1樓、3樓、6樓

MPH/Hall: 禮堂,WK hall設於SUG、HHB hall設於1樓,可以利用上面booking網址book場

鏡房: 舞蹈室,設於WK NUG及HHB2樓,可以利用上面booking網址book場

明日: 即24小時開放嘅明日課室,位於WK S2同HHB UG;入面有好多張備有差座嘅六角枱 (雖然好似好啱傾project,不過實際上好嘈+好多MK長期霸佔,好少人係度傾project)
*想搵地方傾project/食飯/做功課/hea嘅話可以考慮下一啲周圍嘅枱,例如WK S7咁,除咗圓枱之外都有插座

Cafe: 即Pacific Coffee,位於WK S3及HHB4樓;同位置設有7-ELEVEN

獸醫: 學生保健中心,位於WK NLG及HHB LG $15睇1次醫生 不過d藥廢的

HKCCSU Office: 學生會辦公室,位於WK S3及HHB4樓

嫂房: 屬會辦公室,位於WK S3及HHB4樓
學術類
Sem: Semester,即係學期;1個學年總共有3個Sem
Sem 1: 9月-12月 13 Teaching weeks
Sem 2: 1月-4月 13 Teaching weeks
Summer Term: 6月-8月 7 Teaching weeks

Lecture: 通常上兩粒鐘,某啲科要上三粒鐘

Tutorial: 做exercise同review返lecture講過嘅嘢,同時都係做presentation嘅堂嚟,大概有25人1個tutor

Lecturer: 負責教你個科嘅老師

*HKCC sem1 你上嘅所有tutorial都會係同一班人,係識朋友嘅好機會

Mid-term: 通常考返Week 1-6內容嘅測驗,佔coursework嘅30~50%不等

Final: Final examination,佔整科0%/40%-50%

Sit堂: 上其他lecturer/同一個lecturer其他時間嘅堂,通常Sit得都係唔得閒上自己個時間、一係你個lecturer太廢

Day-off: 星期一至五其中一日無堂叫1日day-off、2日叫2日day-off,1日day-off唔難整出嚟

Grade: 每一科嘅成績咁解,A=4.0 B=3.0 C=2.0 D=1.0;HKCC嘅sub-grade得plus,冇Minus,而plus= 0.5,所以每一科最高嘅Grade係4.5,某D科係唔會派A+例如英文

GPA: Grade Point Average,係由你嗰個sem讀嘅每一科嘅grade加埋除返你嗰個sem讀嘅科目數量計出嚟

CGPA: Cumulative Grade Point Average,累積咁多科嘅GPA

Credit: 學分,HKCC所有科都係3個cre;1個sem大概讀15個cre,下限12、上限18

GE Subject: 通識科目,HKCC學生一定要係5個類別入面讀至少4個類別嘅科先可以畢業;GE科有quota限制每科人數

DS Subject: 你個division嘅科,例如Science Program要讀返嘅science科

Reg科: 每個sem嘅Week 6去揀下一個sem嘅科目

AddDrop: 用嚟揀timeslot揀老師揀科嘅,因為每一個lecturer嘅vacancy有限所以要鬥快reg入去你想入個班,每個sem嘅頭2個禮拜你都會見到成堆人係網吧不斷refresh vacancy,通常Year-2先要透過AddDrop揀科去換走唔想要嘅科
*新生第一個Sem係冇得AddDrop的

Transcript: 成績表

Turnitin: Check plagiarism嘅工具,check你份assignment有冇抄人

Consultation Hour: 每個老師每個禮拜會有3粒鐘坐係自己office,你可以問書、舉報freerider、同佢吹水等等

Freerider: 對份project無/少貢獻嘅人,明明唔做嘢但係又好厚面皮咁痴住你去攞分
*如果想舉報freerider,請收集好證據 (例如:WhatsApp cap圖,Google Drive修改記錄等)

Killer: 意指專出爛grade嘅lecturer HKCC好少killer (Helen Yeh係個好lecturer)

Deadline Fighter: 每樣嘢都要接近deadline先做嘅人(例如聽日交project今日先開始做)

校園組織類及其他
CAT: Co-curriculum Achievements Transcript,紀錄你參加過嘅HKCC活動,唔係所有活動都會落CAT,HKCC有獎學金比儲CAT嘅人

CFM: 校園設施管理處設於WK SLG及HHB LG,物品報失請往CFM

CSAO: CPCE Student Affairs Office,處理學生活動成績表嘅order,多數活動申請表都係依度交;位於WK N3及HHB4樓

FSCC: Further Studies and Career Centre,入面有關於升學/搵工嘅資訊,有本薄仔有畢業生資料 (例如GPA+programme+interview details+佢收到咩offer)

GO: General Office,比較少事情需要到GO辦理;位於WK N13及HHB16樓

IK: 詢問處,亦都係校務處,多數係度交文件,關於academic嘅嘢都係度處理,位於WK N2同HHB UG

ITU: IT Unit,負責處理所有IT問題,counter設於網吧門口

PDA: Personal Development Area嘅意思,由CSAO開嘅地方,入面有得做下心理測試同聽音樂放鬆下,你都可以係到搵到社工傾計

HKCCSU: HKCC學生會,分為3個大組織;
ExCo: 幹事會,負責搞活動,處理文件
Press Com: 編委會,負責出版事務
Council: 監委會,負責核數同批核文件
*ExCo(大O)同Press Com(中O)嘅o-camp係新生註冊個幾日招生,ocamp會係開學前

屬會: Under ExCo嘅嫂
*屬會嘅o-camp(細O)會係9月第1個禮拜係Hall擺Booth招生,ocamp會係Week2/3舉行
以下係關於所有HKCC學生嘅Q&A

Q1. 咩叫死亡鐵三角?
A: 所謂死亡鐵三角,係指CCN1003 大專中文傳意,CCN1004 Creative and Critical Thinking同2科English for Academic Studies I&II
*英文2左嘅同學要係Year-1 Sem1讀多科CCN1002 Practical English for College Students
*有傳2018/19學年開始英文2咗嘅同學要讀Academic English I&II而非EAS

Q2. 點解要叫死亡鐵三角?
A: 主要係因為依3科爛grade機會比較大,中文主要用普通話上,唔排除有lecturer間唔中用粵語,但假若你聽唔明普通話,可以準備全個sem坐係到自修,而且end-term好撚多濕勁野考,包括考你寫簡體字,而呢科最高grade係A (聽聞2017/18 Sem1 有人A+);EAS學起上黎就冇咩難度,但份mid-term真係偏難,mean得50分到,英文底唔好既依關都幾難過,呢科最高grade都係A,但得3%人拎; CCT對concept夠清嘅人嚟講係可以好淺,但對某d人嚟講係好難,讀落去先會知道自己究竟明唔明CCT講乜。唔明白既話,你份mid-term50題MC有機會一題都唔識做,最高個grade派到A+

Q3. 死亡鐵三角嘅grade爛咗可唔可以retake搏靚grade?
A: 中文同英文唔會fail你,就算比個爛grade你都一定要你pass,所以冇得retake而CCT就可以retake

Q4. 咩grade先retake到?
A: C+或以上retake嘅機會都比較微,C/D/D+就比較大機會但都要睇下多唔多F嘅人retake;你話你B/B+都想retake嘅話就視乎個科多唔多人F,位會俾咗低grade嘅人先,真人真事有人MO B左都俾佢retake

Q5.點樣申請retake?
A: 去ik搵佢拎Form 31 - Application for Retaking Subjects / Taking Unqualified Subjects,填完交返比ik等佢批,記得講清楚係拎邊份,有兩個版本
1. retake passed subject;2. retake failed subject

Q6. Retake要幾錢?
A: 每科$5,000

Q7. 幾時俾retake既錢?
A: 報咗名先,上到mid term前嘅幾堂就會有交錢個deadline,好似平時交學費咁交

Q8. Retake有冇得reg時間/lecturer?
A: 視乎個科多唔多人retake,睇佢開幾多班,原先教你個lecturer未必會係Summer Term再教

Q9. Retake既mid-term/final係幾時?
A: 6月中開始,7月中mid-term,8月頭final,8月尾放GPA

Q10. 應唔應該讀Summer Term?
A: Summer Term專門用嚟俾retake嘅同學讀,retake就唔多講;如果你因為想Sem3讀少一科,即係Sem3讀四科,或者英文2咗Sem3要讀6科,Summer Term可以比你讀定其中一科先令自己Sem3冇咁chur
*Summer Term係比較chur嘅,有可能會係夜晚上堂,例如5PM-9PM (lecture tutorial連住上),每個禮拜2堂

Q11. 點樣睇Summer Term有咩科可以讀/timeslot/幾時deadline
A: 可讀嘅科目,幾時截止同幾時開sem嘅日子年年不一,想讀Summer Term請check實自己學生email

Q12. 進步獎/HKCC金銀銅獎/政府Outstanding Performance Scholarship (OPS)點申請?
A: HKCC提名,唔洗申請,等email就得

Q13. 英文好係咪有優勢?
A: 英文好確實有優勢,但唔讀書都係冇用,有人DSE英文攞5,EAS都係拎B,講左咩自己參透下

Q14. Year-1唔過3,係咪quit得?
A: 我同你講你可以咁做,但亦有唔少人Year-1唔過3而Sem3&4爆4最後有UGC offer,以上嘅例子多不勝數,但講完你聽而又唔讀書,咁最後有上面嘅例子又如何呢?Year-1完咗自己可以睇下你CGPA幾多,再計下你下兩個sem假設爆4嘅CGPA係幾多決定要唔要quit
以下係最多人會問嘅問題:

點樣用printer print野?
https://youtu.be/c_FQOjRiiRI
條片教左 好詳盡
邊個lecturer教得好
新生sem1係冇得add drop
所以唔好問xx lecturer 教得好唔好
好唔好你地都要硬食
答好係咪唔溫書?

玩唔玩ocamp好?
我個人看法:
你有能力handle讀書同玩樂嘅話
你咪玩囉
但唔好俾玩樂影響到你嘅學業
始終學業先係你讀asso最重要嘅野

王精衛巴打提供的看法:
Ocamp要玩上到U先玩啦
已經衰左dse 你入asso既最終目的我諗係ugc啦掛 既然係咁 好應該專注返響讀書
唔係話咩ocamp得3日2夜就唔玩影響讀書 重點係你ocamp識既人 接觸到既野 好大機會影響你之後讀asso既心機 學識左所謂大專博盡無悔心態/一大堆reu無限延續落去/被招莊 最後好容易失焦
尤其響sem1呢d心態轉換期 個人會勁脆弱
記住 你讀asso 目標好明確-UGC degree
所有可控制既障礙/阻力應該完全控制好 唔係到時放gpa唔過2唔過3 你可以攬住你d組爸媽喊既 但於事無補囉

利申 升三大過來人同個人睇法 當然如果你本身玩得讀得 有能力 就例外啦 我都好佩服
Push
咪玩ocamp/入soc/上莊呀!
玩乜嘢淘出cc就冇所謂
sem1個幾科都係同一班人,實揾到fd嘅。
Agger
講座個啲活動係reg day即時報埋?
Or 之後用email報 (係deadline 前)
部printer好快
係啊,正野,本部都無咁正
拉把嗰部最正
用開有感情
睇完printer條片唔知做緊乜
以拉把印野為例
用學校電腦
搵你想要print嘅野
按下「列印」按鈕
選擇你要一頁印4張slide or 1頁幾多slide
學校電腦已預設是最近的影印機
走到影印機前
拿出學生證
拍卡(拍上指定的位置)
選擇要print 的項目(touch mon黎)
禁print制
Logout
唔見左張聲明書點算好
Print過囉
好醒
攞咗學生證嘅同學仔速速上library借本Calculus Done Right
咁就唔使買
但唔知學生證activate咗未
咁唔係可以點
HHB拉把裝修緊
諗住手抄
點解要咁傻
好彩你冇咁做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞