搞到啲密碼咁複雜,係為左阻止自己登入

177 回覆
723 Like 14 Dislike
我試過有個真係痴線,

符號英文數字大細楷,唔比連續英文/數字,唔比同 user name 連續有三個字相似,每兩個月改一次,舊密碼唔可以重用

次次都係咁⋯⋯
撞3次就lock啦,點樣1000guess/sec
iCloud 鎖匙圈幫到你
Security 都係爆左獲????
1password 有出事咩
自己買自己既算啦
教大家一個方法,方便易記

首先求其亂寫一串數字做密碼,例如123456789

然後根據你每個account name做hints,例如你個acconunt叫456789。

然後你可以用account name第x個數字做開頭,順序設翻個密碼。

例如上述例子咁,account name第3個數字做hints,咁對應嘅密碼就可以set 678912345
iCloud Keychain
Lastpass 和 keepass 都好用呀,又唔駛錢
我通常第一個大楷
之後1=i
0=o
咁會好記啲
上次有個客要幫佢整番個email
屌佢老母就係用你呢個方法
第一已經唔記得個入apps 既密碼要reset
入撚完去見到佢密碼係亂碼
eg: AKjfbE1p6442
屌佢老母入撚到自己炆
又話換電話麻煩
最撚麻煩就係呢班懶係高安全性改撚到啲pw亂哂既垃圾it狗
換電話唔記得左本身密碼搞唔到
Lm
可以將密碼轉碼再抄入筆紀本
我用死一個
變黎變去都係 4 5個變種
之前我係
但搞下搞下個個網站要求唔同
有啲又要用大階有啲又要有數字有啲又要用符號
搞下搞下全部都要唔同組合
次次都入唔返
早前報導 google 內部用咗 external device authenticare 成年無發現過入侵
用開 lastpass 都ok 但有啲site 都係capture 或者 入唔到 password
呢個係我唔換 iphonex 嘅原因
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞