搞到啲密碼咁複雜,係為左阻止自己登入

177 回覆
723 Like 14 Dislike
所以我咪話密碼長係好
不過用晒英文字都未必夠安全
其實你有冇睇
不如你記唔記得自己up過乜, 我回應緊你句「好易俾dictionary crack到」
我依家講緊correcthorse!batterystaple會安全過全部都係英文字
明未
呀師兄你係咪又唔記得自己講緊乜?
原本我證明緊correcthorsebatterystaple secure過Tr0ub4dor&3
轉頭你又轉topic講乜9 GPU cluster, 捉錯哂用神
然後我澄清返個topic, 你又先至識轉返入去原本個topic
我唔係唔同意你話加多個!會secure啲, 問題係你答非所問
我從來冇否認過長既齋英文句子會secure過短但難記既密碼
所以我話「其實夠長真係夠屈」
不過齋用英文字都未必夠
所以我話「不過淨係用英文字會好易俾dictionary crack到」
而我根本唔係屌緊你呢樣野, 我係屌緊你冇啦啦GPU Cluster答非所問而已
有密碼管理軟件都唔用,用紙寫?!
你自己assume 1000guesses/sec
根本唔make sense
我用dashlane
最近隻野要俾錢upgrqde 上7
有冇人買左?
1000 guesses/sec係個漫畫入面畀出嚟, 我用返同樣數字做對比
你鍾意咪set到1e100 guesses/sec, 根本完全唔影響個對比結果
iCloud Keychain
你講左啲咩呀
回緊邊個呀?
點解我睇唔到嘅
我從來冇質疑過correcthorsebatterystaple係secure啲
我唔明點解你一定要focus喺個對比度
從頭到尾都冇人質疑過個漫畫, ok?
1e100 guesses/sec都係唔make sense 因為太大
所以我舉咗個實際有人做到既guessing rate數字出嚟
假設你用呢個GPU cluster crack correcthorsebatterystaple只需要~250s
所以我話其實可以加其他字符令佢再secure啲唔會vulnerable to dictionary attack
明未
好辛苦
你唔撚比為左係人名?! 你搵個人叫為右先再討論
通常會放喺note再上鎖 但隔唔中先用一次又要搵返出黎真係幾煩
哂鳩氣
有無邊隻好用又安全 呢啲軟件掛強國公司既名真係倒米
用緊舊版, 冇咩問題呀, 佢都仲有更新俾
我都覺
恆生銀行 因為個ebanking所以已經冇用恆生好耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞