搞到啲密碼咁複雜,係為左阻止自己登入

177 回覆
723 Like 14 Dislike
搵個database儲低每個account唔同密碼
只要記得database一個安全既密碼就得
其實密碼越來越複雜係因為硬件越來越勁
用幾個數字密碼應該0.00幾秒就crack到
你呀媽係女人 咁樣搞好煩
放咗上Google sheet
有幾煩
其實夠長真係夠屈
不過淨係用英文字會好易俾dictionary crack到
唔記得nitendo定psn,
唔比三個數字順住tim
LastPass/keychains
in keepass we trust
我都係因為咁 cut 鳩左個戶口
垃圾e banking
唔識keepass/lastpass?
自己個名嘅速成碼
睇落去又亂又有數字通常都pass
個濕鳩keyboard真係click到火撚滾

仲隔一排逼你轉新密碼
舊密碼無得重用
諗個個真係天材
我相信全香港得佢一間銀行咁撚on9
為左保安完全放棄user experience
利申 因為呢樣野已刪户口
當常用英文字有3000個, 隨便用4隻字做密碼, variation係3000^4即係8e13咁多個可能性
1000 guesses/sec都仲要二千幾年先撞得哂
Yahoo經典呀
根本係佢自己保安有問題
搞到啲客啲資料俾人偷晒
之後仲要夾硬封晒啲email要客改個password
仲要唔只一次
覺得自己唔記得個密碼嘅機會仲大過比人盜用密碼嘅機會
1Password
之前用過一個網 , 半年逼你改一個pw . 我用開嘅pw就得兩個 , 到一年後我改留第一個pw , 佢話唔可以同之前嘅重複 , 我屌你而家第三個pw我就係唔記得咗所以無用落去
有啲網我直頭用forget password 登入
Qwerty201808
下個月Qwerty201809.....
我用全名+123
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞