Live:一班由香港起飛的阿提哈德航空a330客機疑出問題

320 回覆
13 Like 1 Dislike

該航班正急降!!

我想問下點解咁近機場都唔可以降落? 通常係因為咩事?

最大降落重量

咁我又想問下通常船舶同飛機會唔會有聯絡?
無啦啦係海上放油咪好易整落隻船度
定係個海有禁船區,佢地可以係依d區上面放油?

放油意思應該唔係憑空個種?係透過不斷盤旋消耗啲油?

利申 9up

放油有兩種
一種係經jettison nozzle噴出嚟
一種係冇jettison nozzle,就要經引擎不斷燒油

懶.....唔打字喇,直接影相算

講真就算唔係飛機膠
睇多2集空中浩劫都大致明啦

利申 9up

阿我頭先上網睇左
始終係因為太高氣壓低所以d油汽化哂唔會跌落地下
但又有網講唔會係陸地上放因為會污染民居所以好矛盾
想知答案

咁如果放放下爆咗下面就民居咪大鑊?
喺海的話叫佢死少啲人咁囉
利申9up
唔知佢哋啲330有無jettison.....因航同因龍嗰啲都無

利申 9up

阿我頭先上網睇左
想知答案

利申9up

航空火水好易vaporize

懶.....唔打字喇,直接影相算

講真就算唔係飛機膠
睇多2集空中浩劫都大致明啦

睇多兩集Air crash investigation 再玩埋FSX 就會明

利申 9up

阿我頭先上網睇左
想知答案

喺海的話叫死少啲人咁囉
利申9up

Sorry 原來唔係跟hx 回,又自轉中
我想問下點解咁近機場都唔可以降落? 通常係因為咩事?

最大降落重量

利申 9up

放油有兩種
一種係經jettison nozzle噴出嚟
一種係冇jettison nozzle,就要經引擎不斷燒油

jettison nozzle係翼底嗰碌野
上面巴打有圖

利申 9up

阿我頭先上網睇左
想知答案

利申9up

燃料會以霧狀的形式釋放,因此燃料會於空氣中氣化。
上面問果啲問題既人依家幾歲
點解冇新聞報?

無新聞價值咪唔報 好似係
無知一問
點解唔係去到目的地先放油?

去到目的地仲點會要放油
入幾多油預左嫁嘛
更何況佢去到目的地就冇事啦

姐係而家係有唔知咩問題想land番香港
所以先放油?

路線太長 機上既油太多 佢唔減輕既話降落好危險
至於佢依家係咪因為冇即時安全問題所以先唔放油
盡量兜圈用多啲油
咁就等其他巴打答 唔肯定

一隻去中東飛機d 油唔荒少
機上面氣氛應該

其實唔識有幾出奇

未夠18掛
唔知佢哋啲330有無jettison.....因航同因龍嗰啲都無

睇來好大機會沒買fuel dump systems
先係上空飛咁耐
無知一問
點解唔係去到目的地先放油?

跑馬拉松跑咗幾百米就拗柴
你會唔會跑埋淨低嗰四十公里先去搵人醫治
Lihkg 好多小朋友
唔識野之餘仲要聲大大

一隻去中東飛機d 油唔荒少
機上面氣氛應該

寫定遺書都好夠時間
好死唔死係赤鱲角迫降
最難降落就係呢個機場

未夠18掛

睇過吓空中浩劫之類都知啦
點解冇新聞報?

無新聞價值咪唔報 好似係

cctvb 連毒氣都冇提
而家多數講新聞學印度英文 中華掠影 時事單面睇
連下面走馬燈都唔報
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞