點解台灣搶到金門???

117 回覆
2 Like 0 Dislike

我都post返幾張先,部電話影相好撚廢

瓊林風獅爺
有冇住古厝
當年美國做到最錯, 係無將第7艦隊 駛入長江

如果第7艦隊駛入長江, 到時共軍唔敢渡江, 國軍可以保住長江以南

咁撚長點守,入到盡咪南京,因間俾人陸路包抄就仆街喇

唔熟歷史
解放軍有蘇聯提供軍火
但美國唔妥蔣介石,好似冇乜支援國軍?

話冇話冇其實都好多,遼瀋個邊d精銳全部美式裝備,輸係死守大城市,俾打開運動戰既解放軍圍點打援,另一個致命傷係國民黨d軍隊都各懷鬼胎,親疏有別,各自為戰

就好似ISIS 一開波果陣, 都試過打敗 伊拉克政府軍既裝甲部隊

咁撚長點守,入到盡咪南京,因間俾人陸路包抄就仆街喇

唔熟歷史
解放軍有蘇聯提供軍火
但美國唔妥蔣介石,好似冇乜支援國軍?

話冇話冇其實都好多,遼瀋個邊d精銳全部美式裝備,輸係死守大城市,俾打開運動戰既解放軍圍點打援,另一個致命傷係國民黨d軍隊都各懷鬼胎,親疏有別,各自為戰

美國係台灣既西方公司(西方公司係一個機構名)有培訓國民黨軍事人才,只係美國唔支持國民黨反攻大陸,一攻就可能冇埋台灣呢個太平洋島鍊,守住就算

即係美國佬都 心知肚明, 國軍根本無能力反攻到大陸

金門有座中華民國福建省政府大樓

上次去金門時影

利申:中環banker
反而想知有冇計由香港去廈門再搭船去金門再飛台北

香港 可以先去深圳北坐高鐵去福州南站 然後坐三個鐘巴士去平潭 再轉小巴入澳前鎮 然後坐由台灣營運的麗娜輪 3 小時即到台北港

利申:每月都去台灣做野 坐飛機坐到悶 所以成日用呢個方法去台灣

香港 可以先去深圳北坐高鐵去福州南站 然後坐三個鐘巴士去平潭 再轉小巴入澳前鎮 然後坐由台灣營運的麗娜輪 3 小時即到台北港

利申:每月都去台灣做野 坐飛機坐到悶 所以成日用呢個方法去台灣

幾錢

幾錢

1000蚊內

幾錢

1000蚊內

香港>深圳北站>廈門站/北站>轉的士去五通碼頭>搭船去金門>金門機場>內陸機飛台北

火車飛+船飛 好似係300咁上下
記得搭台灣船,因為平過大陸船
內陸機票大時大節應該會好爆,記得要買定

幾錢

1000蚊內

香港>深圳北站>廈門站/北站>轉的士去五通碼頭>搭船去金門>金門機場>內陸機飛台北

火車飛+船飛 好似係300咁上下
記得搭台灣船,因為平過大陸船
內陸機票大時大節應該會好爆,記得要買定

我未試過金門去 下次都試下先
金門一定要飛機?可以船去台中嗎?
好似一開始共軍真係想攻佔,好在最後指揮由國軍十大廢將頭五名:湯恩伯變咗林保源。如果前者繼續指揮,金門絕對會陷共。依場仗輸,當時毛澤東唔係好在意,因為佢係想攻海南島先。

之後炮擊都已經係政治化事件。一開始老毛真係想攻,係射射吓老毛同周恩來先醒起,真係搶晒國府啲離島,美帝搵人殺蔣公,換人上,台灣島就可以即刻獨立。所以之後先射空包彈宣傳彈。有種說法係總統搵中間人經香港去北京同周恩來講再傳俾老毛知。

唔係搶到,係守到。當時金門長期有十幾萬國軍守住。
屌,無支那証,睇黎都係去唔到金門

飛台灣轉內陸機咪得

飛台灣轉內陸機咪得

返香港又要飛轉台灣先返黎

番學俾心機讀書ok?

算吧啦
俾舐台撚叻返次啦

個個日本台灣po都見到你,成日打機俾台狗串?

就係大學識台灣人先知佢地咩料
似得你日日幻想點台港友好咩
中共有派過大軍去搶島,但俾美帝二戰輕型坦克M5A1打到仆街

屎忽撞棍有三架坦克死火停左係沙灘過夜,咁岩支那兵係果個灘登陸

打靶咁打
有時有啲野真係整定,又會咁啱有一部M5A1死火,之後派兩部過夜去保護佢,點知中共就個晚搶灘

當時仲有隻戰車登陸艦因為走私違背軍令喺金門留多幾日上落貨,咁啱又遇著共匪用登陸舢舨,即刻上前線用機炮掃場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞