點解台灣搶到金門???

117 回覆
2 Like 0 Dislike
係咪掉轉左黎講 金門一直都係中華民國手喎
真係唔知原來臺灣有咁近大陸既領地
樓上巴打唔好咁躁,大把人以為台灣得台北台中台南
1. 古寧頭同炮戰有優勢守到
2. 韓戰
3. 一打世界大戰

有日軍前將領加盟

你唔好話老毛無本事渡海﹙美國決心要撑,老毛唔死二三百萬人都攪唔掂﹚

兩個因素我覺得都有

老毛要打金門,當時係做到既,但打台灣就冇可能。唔係渡海問題,係美國有核保護傘,一過海就會變世界大戰,到時唔洗美帝出手,蘇聯都會禁低老毛。

老毛當年同蘇聯爭緊大佬位,823炮戰其實係做俾蘇聯d馬仔睇,睇下我幾撚勇,有美帝撐腰都照開拖,但佢知道如果國民黨真係退晒去台灣,老蔣就唔會扮反攻大陸,咁到時國民黨一失勢,美國扶植台獨就順利成章。

所以專登唔攻下金馬,以後同國民黨都係扮下野互射。大家各取所需。

係一個日本人幫台灣守住金門 咩老毛唔打 on撚9

日本幫中華民國
2. 韓戰
3. 一打世界大戰

有日軍前將領加盟

點解日軍要幫中華民國
留名學野
2. 韓戰
3. 一打世界大戰

有日軍前將領加盟

點解日軍要幫中華民國

日軍仲有幫中共國

中共空軍之父是 一名日軍
係咪掉轉左黎講 金門一直都係中華民國手喎

無錯
標題應該改做:「點解 國軍守到金門」
2. 韓戰
3. 一打世界大戰

有日軍前將領加盟

點解日軍要幫中華民國

日軍仲有幫中共國

中共空軍之父是 一名日軍

日裔好慘
兩面不是人
文革仲要俾d巔佬鬥
是鳩但啦,咪又係講蝗語

你咪又係
扮咩姐支那狗

駁吾刀要咬人
真心一問,而家金門縣都係屬於台灣?

yes 所以中華民國其實依家唔止淨番台灣省 仲有一少part福建省

唔係
係屬於中華民國福建省

yes 所以中華民國其實依家唔止淨番台灣省 仲有一少part福建省

holy shit,之前真係完全唔知
留名學野

唔係
係屬於中華民國福建省

即是?

唔係
係屬於中華民國福建省

即是?

唔係台灣省囉

除左廈門對出近海既金門,
仲有福州以東近海既連江縣馬祖
同台灣海峽中間既澎湖馬公係兩回事

仲有東沙,南沙太平島,屬高雄

仲有東沙,南沙太平島,屬高雄

東沙係廣東省汕頭對出意外幾近香港南沙係菲律賓巴拉望島對出,
都無金馬咁近大陸唔太相同
估唔到樓上咁多人唔知金門係咁近福建
係咪以為砲戰d砲係射到咁遠?
d大聲公可以播音跨越台灣海峽?
大陸要睇到“三民主義統一中國”,塊banner要有IFC咁高

唔係
係屬於中華民國福建省

即是?

唔係台灣省囉

佢應該唔識分中華民國同台灣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞