點解台灣搶到金門???

117 回覆
2 Like 0 Dislike
真心一問,而家金門縣都係屬於台灣?

唔係
係屬於中華民國福建省

即是?

唔係台灣省囉

佢應該唔識分中華民國同台灣

有冇聽過“台澎金馬”呢個term
一直以為金門係台灣個大島上邊

叫不叫做中華民國海外屬地?

海咩外 中華民國憲法包埋大陸領土
留名學野
一直以為金門係台灣個大島上邊

叫不叫做中華民國海外屬地?

海咩外 中華民國憲法包埋大陸領土

唔係
係屬於中華民國福建省

即是?

唔係台灣省囉

一中兩表同台獨?
但係福建省屬唔屬於台灣政權?
當年美國做到最錯, 係無將第7艦隊 駛入長江

如果第7艦隊駛入長江, 到時共軍唔敢渡江, 國軍可以保住長江以南

唔係
係屬於中華民國福建省

即是?

唔係台灣省囉

一中兩表同台獨?
但係福建省屬唔屬於台灣政權?

有國軍駐嘅地方咪屬“台灣政權”
解放軍嘅地方咪共匪政權

如果第7艦隊駛入長江, 到時共軍唔敢渡江, 國軍可以保住長江以南

其實最錯係你未出世...

朱大將軍一出,誰與爭峰

咁撚長點守,入到盡咪南京,因間俾人陸路包抄就仆街喇

唔熟歷史
解放軍有蘇聯提供軍火
但美國唔妥蔣介石,好似冇乜支援國軍?

其實最錯係你未出世...

見到唔知金門係台灣外島就無國際視野
真係笑撚左
去中環ibank 大行問下有幾多人知金門依個地方
台灣本來係國際上已經wfc 更何況一個外島仔
中共有派過大軍去搶島,但俾美帝二戰輕型坦克M5A1打到仆街

屎忽撞棍有三架坦克死火停左係沙灘過夜,咁岩支那兵係果個灘登陸
真係笑撚左

ibanker有乜咁國際視野?

唔熟歷史
解放軍有蘇聯提供軍火
但美國唔妥蔣介石,好似冇乜支援國軍?

話冇話冇其實都好多,遼瀋個邊d精銳全部美式裝備,輸係死守大城市,俾打開運動戰既解放軍圍點打援,另一個致命傷係國民黨d軍隊都各懷鬼胎,親疏有別,各自為戰
真係笑撚左

番學俾心機讀書ok?

算吧啦
俾舐台撚叻返次啦

yes 所以中華民國其實依家唔止淨番台灣省 仲有一少part福建省

holy shit,之前真係完全唔知
留名學野

金門縣(官方中文羅馬字名稱:Kinmen County)是中華民國福建省的一個縣,轄區包含金門群島的金門島、烈嶼及代管的烏坵等島嶼,通行閩南語(烏坵通行莆仙語)。也是已虛級化的福建省政府所在地,縣治所在地位於金城鎮。

唔係
係屬於中華民國福建省

即是?

反而想知有冇計由香港去廈門再搭船去金門再飛台北

唔係
係屬於中華民國福建省

即是?

講省其實冇乜意思,已經虛級化左
屬於台灣係冇錯

岩岩先去完金門
過兩日出遊記

岩岩先去完金門
過兩日出遊記

我都係喎巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞