點解台灣搶到金門???

117 回覆
2 Like 0 Dislike

咁遠
1. 古寧頭同炮戰有優勢守到
2. 韓戰
3. 一打世界大戰
一直以為金門係台灣個大島上邊

叫不叫做中華民國海外屬地?
823炮戰
毛澤東故意唔打下
驚老蔣一撤搞台獨
823炮戰
毛澤東故意唔打下
驚老蔣一撤搞台獨

你唔好話老毛無本事渡海﹙美國決心要撑,老毛唔死二三百萬人都攪唔掂﹚
因為無石油
823炮戰
毛澤東故意唔打下
驚老蔣一撤搞台獨

你唔好話老毛無本事渡海﹙美國決心要撑,老毛唔死二三百萬人都攪唔掂﹚

兩個因素我覺得都有

老毛要打金門,當時係做到既,但打台灣就冇可能。唔係渡海問題,係美國有核保護傘,一過海就會變世界大戰,到時唔洗美帝出手,蘇聯都會禁低老毛。

老毛當年同蘇聯爭緊大佬位,823炮戰其實係做俾蘇聯d馬仔睇,睇下我幾撚勇,有美帝撐腰都照開拖,但佢知道如果國民黨真係退晒去台灣,老蔣就唔會扮反攻大陸,咁到時國民黨一失勢,美國扶植台獨就順利成章。

所以專登唔攻下金馬,以後同國民黨都係扮下野互射。大家各取所需。
是鳩但啦,咪又係講蝗語
毛當時根本無擔心過蔣介石有台獨想法
你見佢去到退出聯合國都仲係漢賊不兩立就知呢個講法係幾唔可信
只係國軍未黎得切渡海退兵
就爆發韓戰扭轉局勢
情況其實同泰緬孤軍一樣
只不過金門馬祖距離台灣本島尚算可以接觸
而西南諸部已經無法聯繫必須放棄
大陳撤退之後
國軍放嚮金馬嘅兵力精實咗好多
加上老毛自信爆棚
炮戰先變成玩嘢心態
等國軍要用不成比例嘅資源支援從本島運輸
最後就好似港澳咁
留番一扇窗等未來有籌碼可用
中共有派過大軍去搶島,但俾美帝二戰輕型坦克M5A1打到仆街
823炮戰
毛澤東故意唔打下
驚老蔣一撤搞台獨

兩個因素我覺得都有

老毛要打金門,當時係做到既,但打台灣就冇可能。唔係渡海問題,係美國有核保護傘,一過海就會變世界大戰,到時唔洗美帝出手,蘇聯都會禁低老毛。

老毛當年同蘇聯爭緊大佬位,823炮戰其實係做俾蘇聯d馬仔睇,睇下我幾撚勇,有美帝撐腰都照開拖,但佢知道如果國民黨真係退晒去台灣,老蔣就唔會扮反攻大陸,咁到時國民黨一失勢,美國扶植台獨就順利成章。

所以專登唔攻下金馬,以後同國民黨都係扮下野互射。大家各取所需。

係一個日本人幫台灣守住金門 咩老毛唔打 on撚9

你最有國際視嘢啦 7頭

多過你就夠

好威呀

原來而家無知都可以咁撚惡
毛當時根本無擔心過蔣介石有台獨想法
你見佢去到退出聯合國都仲係漢賊不兩立就知呢個講法係幾唔可信
只係國軍未黎得切渡海退兵
就爆發韓戰扭轉局勢
情況其實同泰緬孤軍一樣
只不過金門馬祖距離台灣本島尚算可以接觸
而西南諸部已經無法聯繫必須放棄

1949年係未有條件拿金門
但1958年就唔係要迫退國民黨其實可以做到
唔做既原因一來係怕擴大戰事
二來係真係驚國民黨退守開峽中線,變左南北韓咁,所以823之後國共兩邊都繼續扮野互相象徵式開炮,一路打到鄧小平上台。我覺得的兩邊都有呢個維持"內戰"現狀呢個考慮
冇左內戰,就一定侷搞台獨,呢個係共產黨最唔想見。
呢個因素1949年時後係唔存在,1958年可以睇到d端倪,越後期就越明顯,留金馬係政治原因唔係軍事原因,其實就好似南沙太平島咁
大陳撤退之後
國軍放嚮金馬嘅兵力精實咗好多
加上老毛自信爆棚
炮戰先變成玩嘢心態
等國軍要用不成比例嘅資源支援從本島運輸
最後就好似港澳咁
留番一扇窗等未來有籌碼可用

就係咁,國民黨全退去台灣,海峽中線根本冇可能過到去,軍事上失去籌碼,政治就冇話語權,要台獨要歸美你都只可9叫

你最有國際視嘢啦 7頭

多過你就夠

好威呀

原來而家無知都可以咁撚惡

成隻小學雞咁
一直以為金門係台灣個大島上邊

台灣個大島上邊既外島叫馬祖
留名學嘢
當初共產黨想登陸金門嘅時候用嘅係漁民啲帆船,仲比風吹咗去目的地老遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞