DC 係咪輸到痴撚咗線,整套咁既野出 - SHAZAM !!!

275 回覆
165 Like 56 Dislike
DC版雷神(電神)
佢係我會睇依套戲嘅其中一個原因
以前追開chuck
dc撚又講歷史
阿七死忠表示一定會入場支持
trailer剪接 套國個feel郁好似marvel
除咗套suit

如果可以叫佢地客串下就無得頂
以為搵歌名個個app
個角色造型咁柒,唔做搞笑片好難拍得正經有型WOW.
就係來自呢個角色啦
屌⋯⋯應該入場睇到喊
邊到真 個名同角色既版權本身都唔屬於DC

因為captain marvel呢個角色係1939年由Fawcett comics發行 能力上除左由中學生變身之外 因為好似超人所以俾DC告

由1941年開始打官司打左12年 最後逼住Fawcett賠左40萬俾DC 角色成個版權仲係Fawcett到 但係唔可以幫個角色出漫畫

之後60年代Marvel不斷注冊同”Marvel”字眼有關既商標同產品 然後注意到Fawcett有個漫畫人物叫Captain Marvel 不過因爲Fawcett輸左官司唔出得漫畫 一過10年商標無左 Marvel就名正言順咁注冊左Captain Marvel為旗下英雄

後來又發現有間叫MF enterprise早M記一年注冊左個角色 最後M記用左4500美元正式買左個角色名既版權返黎

而DC個Shazam已經要到1989年因為DC俾Time Warner收購左 先有錢同Fawcett買埋成個角色既版權(唔包括名) 但係本身個角色就係叫Captain Marvel 所以就出現左DC同M記同用一個角色名既情況 到2011年New 52就索性改做Shazam
睇完條trailer就覺得鮑阿七開始老啦
係時候翻煲了
套水行俠就真係似DC雷神,又係宮廷鬥爭故事.
識貨,chuck好笑
女主角又正
特務阿七
中學回憶
水行俠trailer 勁多CG怪獸,伏咪濃郁
be humble
套衫好膠
咁唔計版權問題,按時間先後來講佢真係第一個叫Captain Marvel嘛

的確係captain marvel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞