【政府打港獨】陳浩天:警方建議保安局長禁香港民族黨運作

240 回覆
13 Like 203 Dislike
民賤聯邊會死錯人架
理據?

咪係
佢地有冇做過嘢都好
因為個主張就要打壓先係最嚴重嘅問題
泛民唔係社團,幾乎全部都係有限公司,因當時明知註冊唔到。

港共真係咁搞,成個藍營同英國保守黨香港分部同美國共和黨香港分部,都會變非法社團
b 果條本身咪分裂國家囉

同台灣有聯繫就唔得,同大陸澳門就得?

咁即係台灣等同外國
1997年改,應該都係臨立會搞出來
臨立會前:
(1)如社團事務主任合理地相信任何社團的運作或繼續運作可能會對香港的安全或對公共安寧或公共秩序造成損害,則社團事務主任須通知保安司,表明此意,並可建議作出命令,禁止該社團運作或繼續運作。

臨立會後:
(1)如 ——
(a)社團事務主任合理地相信禁止任何社團或分支機構的運作或繼續運作,是維護國家安全或公共安全、公共秩序或保護他人的權利和自由所需要者;或
(b)該社團或該分支機構是政治性團體,並與外國政治性組織或台灣政治性組織有聯繫,
建議啫
戚繼光同十卜ching呢兩隻五毛食屎狗都繼快入黎開工
佢條友會唔會係鬼, 埋佢身只係摸穿佢個底
話哂前男友都係警隊既人
見佢背後無料到即刻ko佢
咁都當「社團」

點解政府又唔比新義安、和勝和果d運作呀?
痴左線,倒退幾十年
即係有限公司就吹佢唔漲?
其實俾民族黨運作又有咩問題

反正對上一年咩動靜都無
《公司(清盤及雜項條文)條例》第360C條,明確指出行政長官會同行政會議有權命令將從事不良活動的公司「剔除」,例如違例組織以公司形式註冊又是《社團條例》適用的社團,行政長官會同行政會議則可根據相關的《社團條例》而剔除該公司的登記

CE in C絕對做得出
因為無話題所以政府想炒返熱佢囉
第32章 《公司(清盤及雜項條文)條例》 第13A部 防止規避《社團條例》的管制

第360B條 行政長官會同行政會議如信納一間公司正為規避《社團條例》的管制而組成即有權命令處長拒絕註冊

第360E條 被剔除公司的財產的歸屬及處置
(1)凡公司根據第360C條自登記冊中被剔除及予以解散,在緊接其解散前歸屬公司或以信託形式代公司持有的所有財產及權利(包括批租土地財產,但不包括公司以信託形式代任何其他人持有的財產),均須歸屬破產管理署署長。

超技術上,CE in C 可以抄埋泛民家,不過個下一定會整死全香港政黨
如果唔係點有借口立23條
道理上想打壓其他政黨既話
要打壓左民族黨先

所以跟返個trend
如果今次民族黨打完官司whatever最後輸左既話,下一個就會到黃之鋒眾志
呢個同16立會一樣

左膠泛民係時候要明白守住第一關既重要
唔可以再有政見上既潔癖
你漏左Channel-i
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞