認真問,其實住港島有咩好處???乜都貴,出旺角仲要過海

313 回覆
37 Like 435 Dislike
比我係你就摺埋一邊啦。
香港望九龍唔撚係海景?
係人呀!

九龍新界D人十元八塊車錢都開post

港島人唔上萬都當散紙啦!真正有錢人唔會晒命,話題又高質,唔會食個放題都上哂網,你隔離左右都是高質的人,自己都自然高質。
港島根本係垃圾

讀歷史都知
港島和南九龍係割讓
新界,東九龍和北九龍係租借,1898年起租99年,1997年到期

英國人,當年就係因為新界租約期滿。
連帶放棄埋九龍和港島的主權。

因為冇左新界,港島九龍變廢城,無法獨立運作。

有新界,香港係英國人的搖錢樹。
冇新界,香港係英國人的包伏和負擔。

所以唔問香港人,既然新界要回歸,索性將港島和九龍送埋俾大陸。

新界才是王道

在英國人眼中
港島根本係垃圾

讀歷史都知
港島和南九龍(界限街以南)係割讓
新界,東九龍和北九龍(界限街以北)係租借,1898年起租99年,1997年到期。

英國人,當年就係因為新界租約期滿。
連帶放棄埋九龍和港島的主權和利益。

因為冇左新界,港島九龍變廢城,無法獨立運作。

有新界,香港先係英國人的搖錢樹。
冇新界,香港係英國人的包伏和負擔。

所以既然新界要回歸,英國人問都唔問香港人,唔俾港人投票。索性將港島和九龍送埋俾大陸。

有新界,香港才是香港。

新界才是王道。

樓主成日講反話
校網因素?????大灣區都絕對有唔少好學校名校!!!!
方便返工?????大灣區把好工唔需要住九龍!!!!

鄰居質素方面, 九龍新界係咪真係會好D?大灣區都有相類似地方,珠海、廣州站等等豪宅
食野?????大陸元素表平好多!!!!!!!!!!九龍新界價貴畀人搵笨居多!!!!!!!!!!!!
水費電費???唔洗講,大陸大勝
結論: 樓豬 你死返去大陸la 香港車位你都買唔起ar
住過港島區幾年依家住新界區適應不良
港島逼到仆街,成日塞車,行路仲快過撘的士,又乜柒都貴過人,樓上連少大陸人都講得出,真係打飛機打到上太空
購物黎講銅鑼灣 太古屌打晒啦
睇書又有盛品 中央圖書館
少人,環境又舒服

但美中不足既係港島冇單車徑

利申:住筲箕灣
講到得港島樓貴 唔知以為係港島拉起哂九龍新界樓價
算吧啦
冇港島冇今日既香港
1841年英軍係上環登陸
慢慢先係香港發展

香港既發跡根據地一定係中上環,不論係貿易定係其他
中上環背負住歷史呢樣嘢已經屌打哂新界,九龍
淨係一間香港大學已經撼贏九龍新界
已經唔講政府總部,郵政總局,立法會係哂中環
Ching黎南區一轉先再講啦

比你由薄扶林慢慢行到香港仔都得呀
仲未計深水灣到赤柱

利申: 住香港仔
住銅鑼灣呀 得閒撞下我
九龍不了
做咩姐你
真係乜都可以嘈
重來都係,香港笑九龍,九龍笑新界
樓主你啱啱落嚟?
唔知係咪得我一個係咁 身邊有錢個啲朋友 一係住新界大 大把地 一係住港島 貴族家庭 住親九龍個啲大部份都係居屋公屋
試過搭紅van去旺角
一過西隧見到油麻地真係不了
係好大落差
城市規劃十分差

以香港仔同旺角比較
香港仔既路相對地闊,街道比較乾淨
小巷亦好少
店舖分明,至少你想食快餐就係個堆,想食小菜可以去舊大街

旺角唔係唔好
首先多人,感覺上好似好亂,行幾個街口都好似樣
唯一可以分到自己係邊係朗豪坊個頭

加上旺角既休憩空間太少
香港仔至少有一條好長既海濱
麥當勞個到一個好大既休憩廣場
行上少少仲有香港仔水塘

香港仔其實都算係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞