認真問,其實住港島有咩好處???乜都貴,出旺角仲要過海

313 回覆
37 Like 435 Dislike
港島最大問題係路爛同窄,基建有D追唔上時代,都係九龍好
氣質唔同
對腳無牛屎
ON9先出旺角呢D垃圾地方
翻工翻中環要過海都夠麻煩啦
搵九龍工可解決問題
歷史因素注定港島區係會值錢同好啲。因為中環係CBD,注定咗一班大財主同權力核心都會圍繞中環活動,自然都會選擇係港島居住。

山頂、中半山、西半山、淺水灣、跑馬地、大坑、北角半山、薄扶林、赤柱一帶掃過去基本上全部都係老牌豪宅區。

而中產區基本上係地鐵沿線,大概可以反映到地產商對地皮嘅潛力同定位係方便中產返中上環、金鐘同灣仔,由寶翠園、柏景台、城市花園、和富中心、太古城、鯉景灣、杏花邨、藍灣半島等等。

出身背景都係基本上中產起步,呢樣野已經決定咗港島區配套係會較豐富、完善同成熟,包括建設、醫療同教育。

以前起落嘅公屋大部份都拆曬,剩低都只係時間問題,例如華富同勵德。而居屋係港島區亦都係寥寥可數,真正屬於拉低港島區條curve嘅就只有南區、筲箕灣同柴灣一帶公屋。

最重要仲要可以遠離新移民,對少幾隻蝗環境都舒服好多。
佔中先會去旺角
認真答 身份象徵
港島多有錢人 山頂 中半山 大坑道 寶馬山
灣仔半山一帶
全部都非富則貴
雖然九龍塘 赤柱都有豪宅
但整體都係港島勝一籌
認真答 身份象徵
港島多有錢人 山頂 中半山 大坑道 寶馬山
灣仔半山一帶
全部都非富則貴
雖然九龍塘 西貢都有豪宅
但整體都係港島勝一籌

成日攪錯西貢同赤柱
港島樓一樣可以唔好住, 講黎講去, 其實有幾多住過港島??空氣又差,間屋又細港島大把呢啲樓
住港島點解要出旺角

利申住跑馬地 唔係有friend約都唔會去旺角 去親都覺得呼吸困難
十分認同 柴灣果啲真係
唔通住旺角 夜晚聽住大媽係西洋菜街
高唱起舞會好啲
起碼少新移民同蝻
邊撚個要同你去旺角食放題
放題從來都係俾窮撚食
出多啲城啦
柴灣廢老多,但起碼出中西區都方便。九龍區好多公屋都要轉車出去,新界區更加不要提。
旺角殺街,班大陸師奶就會搬去銅鑼灣,到時仲衰過旺角
柴灣唔止廢老多 啲學生質素一樣咁低 食煙飲酒又有 同港島外啲地區一模一樣,不過返工的確方便,可以遲少少起身
我住南區既 空氣就好到不得了
又靜無咁逼
住得好撚舒服呀傻西樓主
港島撚通常不屑去旺角
唔係幾明點解你要用旺角做比較,試問有錢住得港島個堆點會日日同你班窮撚逼去旺角呀,人地一啲都唔希罕阿
講到銅記無放題食咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞