成日聽儲蓄保險呃人 究竟點解

575 回覆
265 Like 12 Dislike
自己供股仲好
龍門任你搬

你咁講,所有有T&C既野都無問題,因為已list out
中招既人都係衰on9同大意

我用你既例子
我想有廿萬,一年儲兩萬我要儲十年
如果我買儲蓄保,我要儲十五年,因為中途係未回到本
呢五年係我無自律既罰款係咪?

仲未計,如果我中途決定原來我十萬就夠
sor9ly,係無得中途停供,會血本無歸

喂無問題啦,我地做客既衰貪心衰無自律俾保險佬厄啦
算把啦你
係咁轉話題,避重就輕

無人話關你事
只係想突出保險狗本身就係為賺錢而sell, 無理到個客跟本係咪「自律」,話知你咩背景都sell,我諗除非我講100%收入都係儲埋,佢地都會assume人無自律

而件product本身都只係搵緊人笨⋯樓上d人都講晒

我真係想知你講完e句幫人儲錢,你自己有無笑?
通脹嘅話同COLA掛返鈎會好啲
儲蓄保有咩手續費?
屌 乜撚野歸元阿 唔撚識喔 有冇英文阿 同志
條友可能係比保險公司洗晒腦d新移民黎
咪講左基金賺完之後 保險公司仲要扣除營運開支 即係所謂手續費行政費
咪等於保險公司果年既收入減開支 即係純利 如果有賺 就有得分 如果蝕錢就係基金度扣
咪即係等同買保險公司股票個風險一樣LOR
非AA
不過認為儲蓄保有佢既好處
就係比d冇咩自制能力既人儲錢
如果d錢係活期隨時可以禁
有d大洗既人真係好難儲到錢
我自己自制能力都高
不過旨在分散投資

我自己6年前都有買過
回報暫時都係跟足曬個表 (保證+非保證都係)
所以其實唔存在呃
我簽個陣預左今年收幾多
咁我今年真係收返咁多
退保又唔洗手續費
有咩可以呃
當然如果派唔足既 咪可以話佢呃囉

另外回報個度
連登d股神最鍾意就係
「我買xxx hold一年都唔止呢個回報啦!」
唔知佢地係咪真係咁犀利啦
但股市輸錢既人都唔少
呢個自己衡量下啦

不過係連登既
除左個個女人都係雞之外
就係凡係保險都呃人
好難討論
樓上話齋保險唔厄人,d客貪心俾保險佬厄啫
啲錢係分呀嫁
分紅保險, 其實有收費, 但唔會show 出黎.

年金保險/Ulife, 會寫明保單收費係幾多.
基金啲錢同保險公司既錢係分開嫁
無得話蝕錢就係基金度扣
好簡單,保險就係保險,佢只係有需要既時候保障你。點高息都好,人地有精算師計好晒個product,你唔會賺的
要投資真係搵第二樣野 保險狗理得你咁多
如果真係咁純就唔洗搵人sell啦,個個仆撚住去買啦
其實樓上話人做保險因爲搵錢而猛sell所以保險產品係差既 咁既邏輯真係好奇怪 你揸巴士都係因為賺錢而揸 咁你咪賤囉 你開餐廳因爲賺錢 咁咪賤囉 咩邏輯 世界上大部分人做野都因為賺錢 只要個樣產品能夠賣到而win win 咁就唔會有咩問題啦
當然 產品本身性質唔會係個個岩 當我講回報高過做定期 你又話時間長而忽略回報高 當我話風險低過供股你又會大大力講番回報 我唔係話佢係必勝最好既產品 但係資產傳承 風險回報比上 佢唔會一點存在價值都無囉 只係個人分享同討論 希望回應既人都保持冷靜
保險只買人壽同醫療 要儲蓄靠自己就得 比埋手續費叫人幫你儲錢 不了 硬食強積金已經夠皮
講得啱
本身就係唔係賺錢,個個講回報。
貪心又唔用腦,「保險佬」唔呃你呃邊個
咁同醫療設備一樣姐 都一樣要好多sales 其實又係咪唔荀呢 荀又好難介定 買樓都一樣有sales 咁樓又升定跌呢
樓上d人係綜合左 sell個條友 + 件產品本身仆街

唔係單單sell條友仆街 就係厄人

係2樣野加埋⋯成件事變左同厄9人無分別
其實問佢拎個佣金表,邊隻最低佣就邊隻最著數(相對嚟講)
其實我建議買, 當多個途徑俾自己儲錢, 仲可以保障身邊既人.
但係有幾樣野要留意,
第一, 保險回報有分保證同非保證, 保險佬sell你果時梗話對上幾年非保證都去到呢個位, 但係呢啲保險真係可能擺10年以上, 到時佢話冇咁多都冇佢符, 佢份嘢講明係非保證。 如果淨計保證金額既話只係比定期好少少, 大約2%左右. 好唔好見人見智啦
第二, 有啲保險係用外幣黎做單位, 即使係美元單都有風險, 我因為唔知幾時脫勾
第三, 你真係唔等呢筆錢洗先好買, 呢啲單好多時成10年先回本, 記住係回本, 如果你計埋利息既回本可能要15年。呢啲單最大既共通點係擺越長越著數, 最理想係放到退休慢慢用又或者到死果日留俾子孫(到時賺埋筆人壽)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞