成日聽儲蓄保險呃人 究竟點解

575 回覆
265 Like 12 Dislike
阿媽讀得書少 唔識野容易畀人sell到
當儲蓄保險係寶 供完一份又一份
成日聽人講儲蓄保係呃人 同佢講又唔信
有無人可以教我點解儲蓄保呃人
等我教識阿媽唔好再畀人搵笨

利申 文科仔
要睇晒成份保單先評論到 不過三唔識七又無收人工 邊個會解答你
行政費高? 我都唔知
如果真係乜都唔識買保正回報儲蓄保, 係好過老黎乜都冇
留名
咁可唔可以好general 咁評論下呢
又或者教我點計份保單值唔值呢
大把人話寧願擺銀行唔郁都唔買儲蓄保險 係咪大部分儲蓄保險都唔值?
一日唔死都儲唔到錢,睇過d預算表
供左十三年都係係負數,問個agent 又Er er er 最後淨係識得答"送埋個保險嘛 hahaha" 黎打完場
有冇plan
隻隻唔同
因為佢回報分兩個,一個保證回報,一個用非保證回報,咁呢sales就更係篤住個非保證回報俾你睇,而個非保證回報係派得多過或少過佢expect既數字,咁只要一派得少過當初個計劃書你咪覺得呃人囉…但係長揸就一定會有回報,不過可能會跑輸通脹咁解
要問下家母
不過唔係一齊住
因為佢回報分兩個,一個保證回報,一個用非保證回報,咁呢sales就更係篤住個非保證回報俾你睇,而個非保證回報係可以派得多過或少過佢expect既數字,咁只要一派得少過當初個計劃書你咪覺得呃人囉…但係長揸就一定會有回報,不過可能會跑輸通脹咁解
大概明 即係sales恰人讀書少啦
又唔好咁講,有時買既都不乏專業人士,有時候都要將某部分錢放係呢回報無咁高,但相對無咁高風險既地方,同財產分配。加上有時俗稱呢膊頭單。
鎖住舊錢已經on9
主要睇如果無儲蓄保,你媽媽會點用筆錢先?
如果係放銀行廿年唔郁的話,儲蓄保優勝
如果係自己識投資的話,可以買平好多既齋保險再自己投資。起碼輸得心安d
膊頭單係點解
佢平時都有玩股票
唔郁都應該拎去股票
咁又冇去到比人呃既,如果舊錢用唔著,放係儲蓄保的確好過放銀行
主要係D SALES狗成日指住個非保證回報,話咩十年回本之後年年賺錢
事實係廿年先回本,之後賺得一千幾百咁
其實無話呃唔呃,所有條款份約一定會寫晒出嚟,不過無人睇。Sales講嘅嘢不嬲都唔可以盡信。
咁老老實實,贏定輸多先
老散要贏真係難好多,我都會寧願鎖佢d錢係保單
最多咪贏少少 見親都會提下早左走/遲左放
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞