【《體育世界》播埋本周】余詠珊落刀 解散體育組 炒30人剩番5人

287 回覆
15 Like 137 Dislike
慢慢cut 最好以後只係播自家劇集 其他要比錢買既全部唔好播
無埋mytv super體育台即係無埋意甲,法甲個D播?
無德國盃(TVB 體育台), 法甲/意甲/美職(bein Sports)
Lau Shun Man is feeling worried.
18 mins ·
啱啱從報紙報導得悉TVB體育組慘被開刀,感慨萬千!其實其他平台嘅體育傳媒工作者同樣今日唔知聽日事,電視台惡性競爭加上片商及賽會貪得無厭,足球直播轉播費不合理地過份高昂,傳媒做體育想回本嘅機會,幾乎等於零。另一方面,搵LINK太易巿民版權意識薄弱,呢幾個月你仲會發現,就連部分傳媒工作者自己一樣版權意識超級薄弱,為名氣為搵錢話知你什麼叫規矩!我想問,喺香港如果想正正經經做體育嘅話,究竟仲有幾多生存空間???

同時我亦不禁問我自己,如果未來有一日,真係再支持唔到落去,真係再搵唔到生存空間,我應該選擇放棄喺呢個行業打滾,定係放棄自己堅持嘅底線,定還是其實仲有其他選擇,其他出路???
丹尼爾 vs 陳恩能
56 mins ·
😭😭😭😭😭 係唔係唔再重視體育?如果唔係唔重視,咁點解咁?如果係,咁點解咁?體育係五育之一,有啲嘢就算賺唔到錢,係咪都可以 keep 住做該做的事呢?

我好少即時 comment 即聞,因為個人衝動時視野會變得狹窄、唔客觀、唔專業。但係,我真係好唔開心。好唔開心。好唔開心。體育組的每一張臉!由 2008 奧運、2012 奧運、2013 洲際盃、2014 冬奧、2014 世界盃、2016 奧運,還有去過勒芒、鈴鹿、北京 FE 等、還有每年澳門賽車、場地單車等等....... 而家體育組還有五個人!辛苦你哋!頂住!守住呢道最後防線!盡做!其他同事!江湖見!加油!✊🏻✊🏻💪🏻💪🏻💪🏻 #香港體育 #TVB體育組加油 #SupportTVBSports #盡做
bein Sports 起晒格
今時今日又唔係得你一個台都咁寸
成日做埋啲低質節目 再俾呢個女人做落去大台等收皮
咁我老豆慘了
平時佢夜晚無野做睇開的
無綫電視將來購買和播放昂貴體育賽事會更加謹慎,並會在中短期間集中播放及報道港澳地區的體育康樂活動。

真係好慘 一定忙到顛
除左賭仔搵撚睇咩
唔慘, 有2種做法
1. 等有線/now出手簽台
2. 直接用beIN Sports Connect, 每月$68
https://connect-hk.beinsports.com/en
Mytv super 301, 302 - Beins Sport
佢話淨係冇體育台咋喎(ch.94)
咁下個月咪無即場美職賭
體育節目點都好過而家d 煮食節目/旅遊節目啦
吊佢老母肥媽嗰d 垃圾節目就不斷返炒
下一個開刀部門會係戲劇組入面的支援部門
信不信由你
收到風beIN Sports 31/7 停播
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞